CHIȘINĂU, 27 iul - Sputnik. Mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au organizat astăzi proteste pe șoseaua Chișinău-Căușeni, chiar la intrare în orașul Căușeni. Acțiunile au fost îndreptate împotriva autorități care, potrivit lor, nu intervin eficient în situația critică în care au ajuns agricultorii.
Fermierii s-au plâns că grindina și seceta i-au lăsat fără recoltă și cu pierderi de milioane de lei, iar statul nu se implică pentru a soluționa problema. Oamenii au ieșit la manifestație cu tehnica agricolă, în speranța că poate măcar așa vor fi auziți de conducerea țării.
Vom menționa că, înainte de începerea protestului, după ședința tradițională de luni dimineață cu președintele țării Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Ion Chicu a anunțat că autoritățile le vor acorda agricultorilor ajutoare suplimentare.
„Pe lângă cele 100 de milioane pe care le-am oferit pentru subvenționare, am discutat cum vom aloca și bani suplimentari pentru agricultori. Avem această posibilitate de a acorda bani suplimentari în funcție de pierderile înregistrate de agenții economici”, a menționat premierul. Potrivit lui Chicu, cel mai grav afectată a fost recolta de grâu.
Agricultorii au blocat parțial traficul pe șoseaua Chișinău-Căușeni
După o oră de protest, agricultorii din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au blocat cu tehnica agricolă traficul rutier pe șoseaua Chișinău-Căușeni, chiar la intrarea în orașul Căușeni. Aceștia au declarat că acțiunile au fost întreprinse pentru a se face auziți de autorități.
Fermierii au ieșit la protest cu zeci de tractoare și chiar combine. Ei le-au cerut autorităților să intervină cu ajutoare, dat fiind că au pierdut 80 la sută din recoltă din cauza secetei și acum sunt plini de datorii, iar băncile comerciale le cer să restituie creditele. Pierderile pe care le înregistrează aproape fiecare gospodărie agricolă sunt estimate la zeci de milioane de lei.
Agricultorii sunt nemulțumiți și de faptul că autoritățile declară că nimic grav nu se întâmplă în domeniul agriculturii, în timp ce ei, de fapt, intră în faliment.
Reprezentanții autorităților locale au ieșit să discute cu protestatarii
După ce a fost blocat drumul, președintele Raionului Căușeni, Nicolae Gorban, a ieșit la discuții cu protestatarii. El a declarat că a primit asigurări din partea autorităților centrale, a ministrului Agriculturii, Ion Perju, că agricultorii vor fi despăgubiți, cel puțin parțial, din bugetul de stat. Însă protestatarii au refuzat să deblocheze drumul și au cerut ca în fața lor să vină ministrul Agriculturii, Ion Perju.
Din cauza protestului, în zonă s-a circulat cu dificultate. Doar ambulanțele și transportul de pasageri au avut acces în zona. Polițiștii au intervenit pentru asigurarea ordinii publice.
De precizat că la fața locului a venit și șeful Inspectoratului de Poliție Căușeni, Ion Balcan. Acesta i-a avertizat pe agricultori să permită traficul pe drumul național R30, în caz contrar participanții la acțiune riscă să fie pedepsiți. Potrivit șefului IP Căușeni, proteatatarii ar putea fi amendați pentru nerespectarea distanței sociale și pentru că nu au purtat măști de protecție, dar și pentru blocarea drumului.
Blocaj total pe șoseaua Căușeni-Palanca
Acțiunile protestatarilor au continuat. Nemulțumiți de faptul că autoritățile nu acceptă să discute cu ei, agricultorii protestatarii din sud-estul țării au blocat total șoseaua Căușeni-Palanca. Șoferii au ocolit zona pe un drum de țară, care are ieșire la R30. Cei care au avut nevoie să ajungă în localități mai îndepărtate, au putut utiliza pentru trafic șoseaua de centură. După ce a fost blocat total drumul, deplasarea pe direcția Căușeni-Palanca a fost practic imposibilă.
Ministrul Ion Perju a anunțat că pleacă la Căușeni
După ore bune de așteptare, protestatarii au fost anunțați că ministrul Ion Perju este în drum spre Căușeni. Despre aceasta i-a informat șeful Inspectoratului de Poliție Căușeni, Ion Balcan. El le-a solicitat protestatarilor să retragă unitățile de transport de pe drum pe acostament.
Balcan i-a informat pe agricultori că ministrul Perju va merge la Consiliul Raional Căușeni, ceia ce i-a nemulțumit pe oamenii ieșiți la protest. Aceștia au solicitat ca Ion Perju să vină să discute cu ei pe câmp.
„La 15:00 sau 15:30, ministrul Agriculturii va fi la Consiliul Căușeni. De aceea eu vă rog să trageți mașinile pe acostament și să deblocăm drumul. Creăm impedimente”, a precizat șeful IP Căușeni.
Acesta a mai spus că la întâlnirea cu Perju sunt invitați liderii agricultorilor. Chiar și așa, oamenii au insistat ca ministrul să se oprească la locul protestului, motivând că nu vor să despartă grupul de protestatari în două, iar la această întâlnire trebuie să fie prezent fiecare agricultor. Aceștia au spus că nu vor merge la Consiliu, dar îl vor aștepta pe ministru în câmp.
Ministrul Agriculturii, Ion Perju, i-a așteptat pe fermierii protestatari la Consiliul Raional Căușeni pentru discuții, însă aceștia, totuși, au insistat ca oficialul să vină totuși la ei.
„Cred că e lipsă de respect față de noi, față de familiile noastre și față de munca noastră - să treci pe alături și să nu te oprești”, a menționat nemulțumit un protestatar.
Ion Perju, în fața protestatarilor
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a venit, spre sfârșitul zilei, în fața protestatarilor aflați în câmp. El a promis că va încerca să soluționeze problemele din domeniul agriculturii.
Acesta le-a dat asigurări agricultorilor că va veni cu un răspuns la revendicările lor în maximum o săptămână. Printre revendicările protestatarilor sunt reeșalonarea creditelor bancare, restituirea TVA-ului în agricultură, acordarea subvențiilor pentru pagubele suportate în urma înghețurilor și a secetei hidrologice și instalarea sistemelor antigrindină.
”În martie ne-am întâlnit și am vorbit despre sistemul antigrindină și ați spus că nu se face peste noapte. A trecut foarte mult timp și pierderile oamenilor sunt enorme. Este distrusă via complet și nu doar via. Mai ales în Ștefan-Vodă”, a declarat un agricultor.
Ministrul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a precizat că sistemele antigrindină vor fi instalate în scurt timp.
”Chiar și în unele localități afectate de grindină, chiar și în situația în care ar fi fost careva sisteme acolo, nu ar fi fost protejare. Sunt prevăzute 11 sisteme pentru Ștefan Vodă și Căușeni. Ele o să fie instalate”, a precizat Ion Perju.
Ion Perju a declarat că va avea discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru a identifica barierele în ceea ce ține de restituirea TVA-unui în agricultură.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova