Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii spun că Guvernul oferă prea puțini bani pentru acoperirea pierderilor

© Photo : Valeriu PraporșcicValeriu Praporșcic
Valeriu Praporșcic - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au organizat ieri proteste pe șoseaua Chișinău-Căușeni. Acțiunile au fost îndreptate împotriva autorităților care, potrivit lor, nu intervin eficient în situația critică în care au ajuns agricultorii.
Agricultor: Situația este catastrofală. Am pierdut 100 procente din recoltă

Fermierii s-au plâns că grindina și seceta i-au lăsat fără recoltă și cu pierderi de milioane de lei, iar statul nu se implică pentru a soluționa problema.

Ministrul Agriculturii a venit să discute cu agricultorii - Sputnik Moldova
Societate
Ion Perju, pentru Sputnik Moldova: Concluziile discuțiilor cu agricultorii

Oamenii au ieșit la manifestație cu tehnica agricolă, în speranța că poate măcar așa vor fi auziți de conducerea țării.

Agricultorul Valeriu Praporșcic din Căușeni, care a participat alături de alți zeci de fermieri la protestul de ieri, spune că nevoile și sărăcia în care au ajuns din cauza calamităților i-au adus în situația să ceară ajutor din partea statului, întrucât, de unii singuri, fermierii nu pot face față situației.

"În anul acesta am pierdut 80 la sută din recolta cerealelor din prima grupă și ce-a de-a doua grupă, porumbul, în general, este compromis 100 de procente, iar floarea soarelui - 80 procente", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Valeriu Praporșcic.

Agricultorii cer să fie declarată stare excepțională în agricultură și statul să intervină cu ajutoare ca ei să poate procura semințe și carburanți ca să semene la toamnă. Totodată, ei spun că nu pot plăti salariile și au restanțe la creditele bancare. Aceștia își doresc reeșalonarea plăților la creditele bancare, restituirea TVA-ului în agricultură, acordarea subvențiilor pentru pagubele suportate în urma înghețurilor și a secetei hidrologice și instalarea sistemelor antigrindină. 

"Înțelegem că situația în țară este dificilă, dar cerem un mic de ajutor în privința semințelor, motorină. Trebuie să achităm salarii, credite la bănci. Situația este catastrofală. Avem nevoie de ajutor", a spus Valeriu Praporșcic.

Cât privește anunțul făcut de premierul Ion Chicu cu privire la cele 250 de milioane de lei, identificate pentru susțienerea fermierilor din țara noastră, Valeriu Praporșcic a remarcat că aceasta este o sumă prea mică pentru a-i ajuta pe toți fermierii care, în acest an, din cauza secetei, au suportat cheltuieli majore.

 În raionul Căușeni plugarii ară semănăturile de toamnă - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu: Au fost identificate până la 250 milioane de lei, ajutor pentru agricultură
"La cele 600 de hectare am înregistrat pierderi de 2 milioane de lei din recolta cerealelor din prima grupă și aproximativ 4 milioane din ce-a de-a doua grupă, în total 6 milioane de lei. Sunt mulți agricultori care au înregistrat pierderi mult mai mari și atunci nu știu dacă această sumă de bani ar fi suficientă pentru toți", a punctat Valeriu Praporșcic.

De menționat că luni, în data de 3 august, în funcție de decizia pe care o vor lua autoritățile, agricultorii vor hotărî dacă vor ieși sau nu la un alt protest.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0