Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce legătură are protestul de ieri al agricultorilor cu PAS-ul Maiei Sandu

© Sputnik / Caraus MihaiIgor Grosu
Igor Grosu - Sputnik Moldova
Abonare
Nu știu dacă ați observat cum ieri, în rândul agricultorilor care protestau la Căușeni, "s-a strecurat" deputatul PAS Igor Grosu. La prima vedere, s-ar părea că este un gest mărunt, lipsit de orice importanță.

Dar asta numai la prima vedere. De fapt, el trădează adevărata stare de fapt din sânul opoziției parlamentare. Ba mai mult, acest gest este cumva emblematic pentru ceea ce prezintă astăzi opoziția politică din Republica Moldova sau poate aproape toată clasa politică de la noi.

Mai mulți agricultori au blocat traseul național Chișinău-Căușeni - Sputnik Moldova
Societate
Protestul agricultorilor din Căușeni - Video
Să pornim de la faptul că Igor Grosu a manifestat multă impertinență și a făcut dovada lipsei de bun de simț odată ce a avut obrăznicia să meargă la un protest care nu este organizat de partidul din care face parte. Și, în general, nu este organizat de un partid politic, ci de o branșă profesională, care nu are revendicări politice, ci doar economice și care are interesul ca în dialogul cu autoritățile să nu fie asociată cu o formațiune politică. Gestul deputatului Grosu a fost unul de a compromite acțiunea agricultorilor și a trage jăratic la turta sa și a formațiunii Maiei Sandu. Vedeți ce deputați sprințari avem: să te infiltrezi în rândul protestatarilor, să te bagi în fața camerelor de luat vederi și, fiind live, să-l suni pe ministrul Ion Perju și să-l iei la întrebări. Mare nerușinare, ca să nu spun mai rău.

Dar asta e doar un aspect al problemei. Că cei din PAS sunt niște profitori, că profitori sunt în toate formațiunile politice de la noi - o știe toată lumea. Toți știu un adevăr, dar evită să-l rostească: în Republica Moldova, ca aproape peste tot în lume, cei care decid să facă politică sau, cel puțin, majoritatea lor o fac pentru a profita, pentru a se căpătui, nu pentru a servi binele comun, pentru a servi societatea, poporul.

Fermierii au deblocat drumul până la venirea ministrului Agriculturii (27 iulie 2020) - Sputnik Moldova
Societate
Vor fi sau nu amendați agricultorii care protestează astăzi: Ce spune șeful IP Căușeni
A doua problemă pe care o trădează gestul de ieri al lui Igor Grosu este că opoziția de la noi se află în criză totală de idei, nu știe ce să mai născocească pentru ca să ademenească alegătorul, care iată nu se grăbește să susțină nici PAS, nici PPDA, nu mai vorbesc de alte partide, chiar dacă acestea se află în opoziție și nu poartă povara guvernării. Dar lucrul acesta se întâmplă pentru că opoziția din Republica Moldova nu este o alternativă guvernării, nu propune soluții de alternativă și, în general, nu emană niciun fel de idei. Opoziția moldovenească este opoziție doar pentru că vrea să ajungă la guvernare, ca să-și rezolve propriile probleme, nu pentru că vrea și poate să ofere o altfel de guvernare.

Ce avem astăzi, ce reprezintă Partidul Socialiștilor care se află la guvernare? Eu cred că acesta este un partid care are o abordare, o doctrină perfect liberală, cu anumite elemente de protecție socială. Ce oferă opoziția? Greu de spus pentru că opoziția nu prea oferă nimic, nici măcar o idee. Doctrinar, cred că propune exact același lucru, același liberalism în gestionarea treburilor statului, poate cu mai puțină protecție socială și mult haos, multă dezordine, multă incompetență, mult amatorism, așa cum s-a văzut în cele câteva luni de guvernare a Executivului Sandu. Dezordinea și haosul sunt lucruri bune pentru guvernanți, le oferă posibilitatea de a se căpătui mai abitir.

Fermierii au deblocat drumul până la venirea ministrului Agriculturii (27 iulie 2020) - Sputnik Moldova
Societate
Filmul protestului de la Căușeni: Ce au cerut și ce le-a promis agricultorilor Ion Perju
Detașându-ne puțin de evenimentul de ieri și de gestul sprințar al lui Igor Grosu, voi mai spune că, în opinia mea, situația din Moldova nu poate fi schimbată în bine cu vechea abordare, care a și creat problemele cu care ne confruntăm astăzi și care sunt pe cale să ne distrugă ca stat, ca țară. Parcă e puțin că în fiecare an pierdem câteva procente din numărul populației, că nimeni nu mai are încredere în Justiție iar morala a ajuns un anacronism?

Care este alternativa? Nu există rețete care dau rezultat sută la sută. Dar sunt exemplele unor țări, inclusiv din regiunea noastră, care au înregistrat succese pe plan politic, economic, social, pe cel al moralei publice. Dar acesta este deja un alt subiect, o altă temă de discuții. În general, este un subiect care merită o dezbatere largă. Păcat că clasa politică din Moldova nu are această preocupare, deși ea ar fi trebuit să fie una de bază.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0