Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Compensații de 100% la procurarea imobilului: Noile condiții ale Programului "Prima Casă"

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Sunt oferite compensații de 100% din valoarea sumei principale a creditului ipotecar pentru familiile cu 3 și mai mulți copii în cadrul Programului de Stat "Prima Casă".

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Au intrat în vigoare noile condiții de acordare a compensațiilor în cadrul Programului „Prima Casă”, anunță într-un comunicat de presă Serviciul Comunicare al Ministerului Finanțelor.

Жилой дом - Sputnik Moldova
Situația pe piața imobiliară din Moldova se poate modifica în orice moment: Expert
Noile condiții de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima Casă” au intrat în vigoare și oferă posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar tuturor beneficiarilor Programului.

Astfel, a fost dublată valoarea compensației pentru familiile cu copii. Beneficiarii părinți/tutori/curatori ai unui copil vor beneficia de o compensație în valoare 25% din suma principală a creditului ipotecar. Valoarea compensației pentru familiile/tutorii/curatorii cu 2 copii constituie 50%, iar pentru familiile/tutorii/curatorii cu 3 și mai mulți copii - 100%.

De asemenea, a fost majorată valoarea compensației lunare de la 10% la 15% din salariu calculat pentru beneficiarii angajați ai entităților din sectorul privat care își au sediul în municipiul Chișinău.

Стройка - Sputnik Moldova
Societate
Ce spune primarul Ion Ceban despre eliberarea autorizațiilor pentru construcții în oraș
La fel, vor avea dreptul să solicite compensații din bugetul de stat și beneficiarii angajați în sectorul public sau privat ale căror locuințe depășesc suma de 600 de mii de lei. De asemenea, a fost stabilit mecanismul de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat ”Prima casă” și întrunesc criteriile de eligibilitate ale Programului.

Totodată, de compensații vor beneficia și persoanele care se încadrează în categoria tinerilor specialiști și activează în mediul rural/urban, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți, inclusiv suburbii. Menționăm că se compensează 100% din suma principală a creditului în cazul în care locuința procurată este amplasată în localitatea/raionul unde persoana fizică a fost repartizată să activeze.

Дом  - Sputnik Moldova
Expert: Cine sunt acum principalii cumpărători de apartamente în Moldova
Reamintim că anterior a fost majorată limita de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani, precum și s-a micșorat cota participației proprii inițiale de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței. De asemenea, a fost eliminată condiția privind lipsa imobilului sau spațiul locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, și acordarea posibilității de a accede în Program persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.

Pentru anul 2020, în Legea Bugetului de Stat au fost prevăzute 90 de milioane de lei pentru implementarea Programului de Stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 milioane lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0