Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situația pe piața imobiliară din Moldova se poate modifica în orice moment: Expert

© Sputnik / OsmatescoЖилой дом
Жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
Piața imobiliară stagnează – nivelul tranzacțiilor a scăzut cu 36 procente. Informația în acest sens a fost comentată în studioul Sputnik Moldova de către expertul în domeniul imobiliar Dumitru Tărăburcă.

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. În trimestrul doi al anului 2020, vânzarea-cumpărarea apartamentelor a atins un nivel de puțin peste 4 mii de tranzacții – valoarea minimă din ultimii trei ani. Este adevărat, pe piața imobiliară se atestă o tendință de recesiune. Însă ea nu este fatală, iar recesiunea nu este o dovadă a colapsului, consideră experții. În Moldova, oscilațiile pe piața imobiliară, în principiu, nu influențează într-o măsură prea marea piața însăși, prețurile de pe această piață.

Faptul că oamenii au început să cumpere mai puține imobile este o dovadă că ei nu au bani și a unei lipse de accesibilități a creditării. Însă imediat ce o astfel de posibilitate va apărea – totul se va restabili, consideră expertul în domeniul imobiliar Dumitru Tărăburcă.

”Pentru ca oamenii să cumpere mai multe locuințe, ei trebuie să vadă anumite posibilități în țară: perspective de dezvoltare, o îngrijorarea a statului pentru situația socială a poporului, condiții de trai în interiorul țării”, a menționat expertul.

Многоэтажный жилой дом  - Sputnik Moldova
Piața imobiliară din Moldova după pandemie: Ce șanse sunt să scadă prețurile
Totodată, dacă cererea scade, acest lucru duce de regulă și la scăderea prețurilor, iar piața imobiliară a reacționat de asemenea la acest factor. Reducerea prețurilor este fixată deja și dacă e să judecăm după acele oferte care sunt în momentul de față pe piață, vedem că curba prețurilor demonstrează o cădere în limita a 10-15 procente. Însă această tendință are un caracter temporar și se poate schimba în orice moment.

Specialiștii atrag atenția și asupra schimbării structurii potențialilor cumpărători de locuințe.  Expertul în domeniul imobiliar Petru Oleinic menționa anterior în studioul Sputnik Moldova  că o perioadă îndelungată principalii cumpărători de spațiu locativ în Moldova erau concetățenii noștri plecați la muncă peste hotare. Pentru unii, singurul scop al plecării era de fapt să câștige bani pentru locuință. Acum însă tendințele s-au schimbat, a menționat Oleinic.

”În ultima perioadă s-a redus factorul cumpărătorului străin, mai exact, al concetățenilor noștri care muncesc peste hotare. Acum, principala masă a cumpărătorilor sunt oamenii care își câștigă banii aici, în țară. Sunt cei care muncesc, au un venit stabil, însă nu au suficienți bani pentru a-și aduna de un apartament și de aceea iau credite”, a explicat el.

Potrivit expertului, creditele ipotecare au devenit extrem de populare în ultima perioadă și au ajuns printre factorii care influențează considerabil piața imobiliară. Dacă băncile vor rămâne pe aceleași poziții în privința unei creditări ipotecare active și dacă valuta va rămâne relativ stabilă, atunci pe piața imobiliară nu se vor produce niciun fel de cutremure de genul unei creșteri explozive sau căderii prețurilor la apartamente, a mai opinat Oleinic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0