Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul nou-născuților, în descreștere: De ce familiile ezită să conceapă mai mulți copii

© Pixabay / geraltFamilie
Familie - Sputnik Moldova
Abonare
În anul 2019, numărul nou-născuților a fost cel mai mic din ultimii 170 de ani din teritoriul actualei Republici Moldova. Iată cum explică această situație specialiștii și ce recomandări le oferă autorităților pentru a motiva familiile să conceapă mai mulți copii.

Pentru a crește numărul populației, fiecare familie trebuie să-și planifice cel puțin trei copii. Despre acest lucru a declarat într-un interviu pentru Sputnik șefa Serviciului Politici Demografice din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Crețu.

Cert este că pentru multe familii din Moldova creșterea a trei copii ar însemna un lux, întrucât situația financiară nu le permite să se gândească poate la mai mult de doi copii.

Facilități din partea statului

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Aliona Crețu a menționat faptul că statul încearcă să găsească pârghii eficiente pentru a motiva familiile să conceapă mai mulți copii. În acest sens, specialistul a oferit drept exemplu câteva programe naționale și alte strategii, care ar favoriza creşterea demografică. 

"De exemplu, indemnizațiile unice la naștere din 2010 până în 2019 au crescut de la 1700 de lei până la 8299 de lei. Poate suma nu este într-atât de mare, dar oricum este un ajutor pentru familie. La prima etapă, cu acești bani ar putea fi asigurat strictul necesar pentru copil. Mai mult, a fost mărită și indemnizația lunară pentru întreținerea copiilor până la doi ani persoanelor care nu sunt asigurate. Anterior era până la un an și jumătate. În țările europene nu sunt încurajate politici de sporire a natalității și se oferă sume cu mult mai mici", a declarat Aliona Crețu.

De asemenea, specialistul s-a referit și la Programul guvernamental "Prima Casă", care, de la an la an, oferă tot mai multe condiții avantajoase pentru beneficiari.

Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Societate
Condiții revizuite: Cum vor fi acordate compensațiile pentru „Prima Casă”
Până în prezent, 4.477 de locuințe au fost procurate de cetățeni prin intermediul programului. Din numărul total al beneficiarilor, 3.134 sunt familii, iar 1.343 sunt tineri necăsătoriți.

"Poate acest program nu este avantajos pentru toți, însă dacă deja peste 3000 de familii și-au procurat o casă și au hotărât să rămână în țară, pentru noi deja este o mică victorie", a menționat ea.

În același timp, Aliona Crețu a subliniat că Republica Moldova are nevoie în continuare de mai multe politici care ar favoriza creşterea demografică, iar politicienii trebuie să creeze condiţii și mai bune pentru a motiva tinerele familii să rămână în țară și să-și crească copiii în Moldova.

Fricile părinților

Pe de altă parte, demografii din țara noastră susțin că măsurile statului par prea modeste pentru a-i motiva pe adulți să crească mai mulți membri ai familiei.

Aliona Lupașco - Sputnik Moldova
Cum îngrijim nou-născuții pe timp de pandemie
Potrivit demografului Valeriu Sainsus, dacă la prima naștere copilul este mult așteptat și dorit, iar situația financiară le permite părinților să-i asigure toate cele necesare pentru educație, sănătate, dezvoltare personală, instruire ș.a., atunci în cazul celui de-al doilea copil adulții au frica că nu se vor descurca financiar.Totodată, în mare parte, cea de-a doua naștere coincide cu dorința femeii de a avansa în carieră și în condițiile actuale decizia nu este în favoarea unei eventuale sarcini.

Recomandări

Specialistul susține că în majoritatea statelor există niște măsuri în politicile demografice prin care statul își asumă răspunderea pentru cel de-al doilea sau al treilea copil.

"Politicile statului trebuie să fie implementate în așa fel ca pierderile salariale să fie înlocuite cu indemnizațiile pentru cea de-a doua naștere. Familia trebuie să aibă certitudinea că cel de-al doilea copil nu va avea lipsă de strictul necesar", a declarat pentru Sputnik Valeriu Sainsus.

Лето  - Sputnik Moldova
Societate
Date statistice: Populația Republicii Moldova scade de la an la an
Demograful s-a referit la faptul că în unele state ambii părinți se ocupă de educația copilului, în timp ce în țara noastră această sarcină le revine mai mult mamelor.

"De exemplu, la noi durata de timp pentru concediul paternal este prea scurtă, iar dacă să presupunem că femeia câștigă mai mulți bani, aceasta este nevoită să lase munca și să se ocupe de educația copilului, iar tata iese la muncă. Sau alegerea pe care o face femeia este în favoarea carierei și nu în acea a conceperii unui copil", a explicat demograful.

Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, din numărul total al populației Republicii Moldova, 583 de mii sunt copii, ceea ce constituie 22 procente. În anul 2019, numărul nou-născuților a constituit 32 de mii, fiind în descreștere cu 7,8%, față de 2018. Rata natalității înregistrată în anul 2019 a constituit 12 născuți la o mie locuitori, fiind cea mai joasă din ultimii cinci ani. În mare parte, familiile au câte un singur copil, iar cele cu mai mulți copii sunt caracteristice celor ce locuiesc la sate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0