Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Condiții revizuite: Cum vor fi acordate compensațiile pentru „Prima Casă”

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
Modificările ar urma să ducă la majorarea numărului de beneficiari în cadrul Programului „Prima Casă”.

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. Toți beneficiarii Programului de stat „Prima Casă” ar putea beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar. Acest lucru va fi posibil în urma modificării condițiilor de acordare a compensațiilor,  aprobată astăzi de Guvern.

Bloc de locuit  - Sputnik Moldova
Societate
Programul „Prima Casă”: Câți cetățeni și-au cumpărat o locuință până acum

Autoritățile consideră că în urma implementării modificărilor respective se va majora  numărul  persoanelor fizice eligibile de a accede în Program.

„Majorarea considerabilă a numărului de beneficiari va permite reducerea migrației, fenomenului economiei tenebre prin creșterea ratei de angajări oficiale în economia națională și transparentizarea salarizării”, a subliniat vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor.

Principalele prevederi incluse în proiectul aprobat de Guvern se referă la:

  • Majorarea limitei de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani;
  • micșorarea cotei participației proprii inițiale  de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței;
  • eliminarea condițiilor privind lipsa imobilului sau spațiului locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, și acordarea posibilității de a accede în Program a persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută;
  • stabilirea mecanismului de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar până la lansarea Programului de stat ” Prima casă” și întrunesc criteriile de eligibilitate ale Programului stabilite în art. 4 al Legii nr. 293/2017.
    modificarea mărimii compensației pentru familiile cu copii, astfel că beneficiarii părinți/tutori/curatori a 3 și mai mulți copii, în urma aprobării modificărilor respective, vor putea beneficia de o compensație în mărime de 100% din creditul ipotecar (suma principală).

De menționat că pentru anul 2020 în Legea bugetului de stat au fost prevăzute 90 de milioane de lei pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0