Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Perioadă dificilă pentru piața zahărului: Cum fac față coronacrizei producătorii din CSI

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaСахар, архивное фото
Сахар, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
În pofida crizei economice, Belarus, Kazahstan și Rusia și-au mărit volumul producției, iar Uzbekistanul a beneficiat de pachetul anti-criză al guvernului. Totodată, rezerva de zahăr din CSI a crescut din cauza scăderii cererii. Iată ce prognozează experții.

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik, Danara Kurmanova. Experții din industrie din țările CSI-ului au discutat despre impactul coronavirusului asupra consumului de produse care conțin zahăr, în cadrul conferinței „Piața zahărului din țările CSI 2020”. Evenimentul a avut loc pe 22 iulie, în regim online. Sputnik a încercat să afle de ce producția de zahăr depinde de petrol și care sunt provocările cu care urmează să se confrunte fabricile de cofetărie din CSI în 2021.

Ministrul Agriculturii, în vizită la fabrica de zahăr din Drochia - Sputnik Moldova
Contrabanda cu zahăr lovește în producătorii autohtoni: Ce vrea să facă Guvernul

Petrol cu zahăr

Acest an a fost o adevărată provocare pentru aproape toate sectoarele de producție, iar piața zahărului nu face o excepție. S-a dovedit că industria zahărului este strâns legată de cea a petrolului, deoarece trestia de zahăr este folosită nu numai în industria alimentară. Acesta este utilizat la producerea unuia dintre tipurile de combustibili lichizi - bioetanolul.

Cu toate acestea, scăderea prețurilor la petrol, sistarea zborurilor între țări și întreruperile în circulația transportului public din cauza pandemiei coronavirusului au dus la reducerea producției de combustibil. În consecință, există o scădere a achizițiilor de trestie la scară industrială pe piața mondială a zahărului.

Cu toate acestea, restricțiile privind circulația vehiculelor au afectat și vânzarea zahărului de sfeclă, care este produs în CSI. În primăvara anului 2020 au fost întârzieri în furnizarea de produse zaharoase în țările CSI.

Ion Perju - Sputnik Moldova
Trebuie sau nu să ne facem griji? Ce produse ar putea lipsi de pe rafturi în curând

Cu probleme grave s-au confruntat și fabricile de zahăr. După cum a explicat directorul executiv al Asociației Eurasiatice de zahăr, Andrei Bodin, sezonul în industria zahărului durează din august până în iulie. Prin urmare, vara fabricile de zahăr din CSI sunt de obicei vizitate de specialiști străini - efectuează amortizarea echipamentelor. În acest an, din cauza închiderii frontierelor, nu a fost posibilă organizarea deplasării acestora.

Efectul pandemiei: mai puțină cafea, mai mulți biscuiți

Coronavirusul a determinat schimbarea consumului zilnic de zahăr. Kirill Matrenicev, economist al Organizației Internaționale a Zahărului, a ajuns la această concluzie. Dacă înainte de pandemie oamenii cumpărau produse care conțin zahăr în principal în locuri publice, atunci după închiderea cafenelelor și a restaurantelor, cererea de cafea și deserturi a scăzut brusc.

”Observăm o scădere globală a tempoului comerțului cu zahăr în sectorul en-gros. Din această cauză, stocurile de zahăr la începutul sezonului de producție sunt la niveluri istorice maxime”, a adăugat Andrei Bodin.

Potrivit acestuia, în comparație cu sezonul trecut, rezerva de zahăr în țările CSI a crescut cu 18%. În același timp, Kirill Matrenicev a menționat că nu toate sectoarele care folosesc zahăr au o dinamică negativă. Regimul de autoizolare a dus la majorarea volumului de vânzări a copturilor. „Oamenii se plictisesc și cumpără mai multe produse de patiserie”, a spus el. ”Carantina a devenit o precondiție pentru majorarea consumului unor tipuri de dulciuri”.

Prețul rămâne același

Andrei Bodin consideră că țările din cadrul CSI afectate de criza provocată de coronavirus sunt ajutate de guvernele locale. ”Țările CSI încearcă să reglementeze piețele interne la nivel național. De exemplu, guvernul uzbec a introdus o taxă de acciză pe importurile de zahăr alb în ianuarie, dar a anulat-o în aprilie până la 31 decembrie a acestui an, ca parte a unui pachet pentru susținerea economiei în perioada de pandemie”, a declarat acesta.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Societate
Securitatea alimentară a țării pe timp de criză – Iată ce declară Igor Dodon - Detalii

Între timp, Belarus și Kîrgîzstan au stabilit prețuri minime de vânzare la zahăr pe piața internă. Tadjikistanul a redus cota TVA la zero pentru achiziționarea a 50.000 de tone de zahăr din rezerva de stat. Iar Kazahstanul a anunțat o reducere a TVA de la 12% la 8% pentru produsele alimentare importante social (inclusiv zahărul) până la 1 octombrie 2020.

La rândul său, Rusia încearcă să reducă prețul zahărului, a spus Bodin. ”În sezonul 2019/20, prețurile în Rusia au fost cele mai mici din lume, ceea ce a determinat dinamica prețurilor în țările CSI. De asemenea, în aprilie a acestui an, guvernul rus a permis încheierea de acorduri privind exporturile de zahăr în afara UEEA”, a explicat el.

Creșterea exporturilor pe timp de criză

Drept urmare, producția de zahăr de sfeclă în CSI a crescut cu 1,4 milioane de tone în sezonul 2019-2020. Liderii dintre țările CSI sunt Rusia, Kazahstan și Belarus. Potrivit lui Andrei Bodin, Rusia a depășit volumele planificate și a produs 7,7 milioane tone de zahăr. Datorită sprijinului acordat de stat, Kazahstanul a reușit de asemenea să-și sporească producția, fabricând 50 de mii de tone. Iar producția totală a Belarusului s-a ridicat la peste 600 de mii de tone.

”Acum 20 de ani, țările CSI erau dependente de import, a spus Andrei Bodin. Dar, datorită investițiilor, științei, cultivării terenurilor, o serie de țări își descoperă potențialul. Chiar și Armenia, Azerbaidjanul și Uzbekistanul care nu produc zahăr în sine, dar prelucrează zahăr brut, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea importurilor".

Potrivit lui Bodin, Uzbekistanul devine un participant serios pe piața zahărului. Încă de la începutul anului 2020, țara asigura integral consumul intern de zahăr, care este de 650 de mii de tone pe an.

Prognoze optimiste

În noul sezon, experții din industria zahărului prezic o scădere a volumului producției până la 23%, cu cele mai mari reduceri preconizate în Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Moldova, Rusia și Turkmenistan. În plus, participanții la conferință prognozează oprirea a patru fabrici de zahăr din Rusia. De asemenea, două fabrici din Uzbekistan și câte una din Moldova și Kîrgîzstan vor fi închise temporar.

Москворецкий мост на фоне Белокаменного Кремля  - Sputnik Moldova
Moscova 2259: O viziune futuristă din anul 1914

Dar suspendarea activității întreprinderilor nu este o problemă fatală, spune Andrei Bodin. ”Totul depinde de cerere”, afirmă el. ”Consumul de zahăr revine deja la normal, iar echipamentele moderne permit închiderea instalațiilor pentru o perioadă. După cum arată experiența unor țări, fabricile au fost închise timp de doi ani, după care au început să funcționeze din nou în regim normal”.

Rata de creștere a exporturilor produselor de cofetărie va scădea și ea, spune Serghei Nosenko, președintele Consiliului de directori al holdingului ”Uniunii cofetarilor”. "Cu toate acestea, Rusia ocupă 2,9% din piața mondială a produselor de cofetărie și ocupă locul 8 în lume", explică el.

Niște indicatori destul de buni sunt demonstrați și de volumul total al comerțului între membrii Uniunii Economice Eurasiatice - pentru sezonul 2019-2020 (din iulie până în august) acesta a constituit 329,7 mii tone de produse de cofetărie. Dintre acestea, 230.000 de tone au fost exportate de Rusia, 44.000 de tone - de Belarus. Pe locul trei în ceea ce privește exporturile s-a situat Kazahstanul (40 de mii de tone de produse de cofetărie). Și ultimii sunt Kîrgîzstanul cu peste 2.000 de tone și Armenia, care au exportat 1.700 de tone de dulciuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0