Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moscova 2259: O viziune futuristă din anul 1914

Abonare
Capitalei Rusiei i-a fost prezis un viitor futurist încă de la începutul secolului al XX-lea. În 1914, un artist necunoscut a creat un ciclu din opt cărți poștale ”Moscova în secolul XXIII”, la comanda fabricii de cofetărie „Einem” („Krasnîi Octiabri” după revoluție).

Autorul cărților poștale a prezentat orașul viitorului,încercând să arunce o privire asupra viitorului care va veni abia peste trei secole și jumătate.

Este interesant faptul că unele dintre predicțiile programate pentru secolele XXII - XXIII s-au adeverit la Moscova secolului XXI. De exemplu, Piața Lubianka are aproximativ aceleași granițe și arhitectură, deși unele clădiri au apărut acolo mult mai târziu. De altfel, metroul subteran a fost finalizat abia după 20 de ani și nu veți putea vedea Lubianka din stradă la fel ca pe cartea poștală.

De asemenea, a apărut o scurtă linie monoșină în oraș - aceasta se întinde de la stația ”VDNH” până la Timiriazevskaia. Acest tip de transport este acum criticat din cauza deservirii extrem de costisitoare și a randamentului redus în comparație cu alte tipuri de transport terestru.

Unele predicții mai au însă timp să se realizeze. Vedeți în galeria foto Sputnik cum era văzută Moscova secolului XXII acum mai bine de o sută de ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914Iarna este la fel ca la noi acum 200 de ani. Zăpada este aceeași albă și rece. Stația centrală a liniilor terestre și aeriene. Zeci de mii de oameni care vin și pleacă, totul merge extrem de rapid, sistematic și comod. Serviciile de pasageri includ căile terestre și aeriene. Cei care doresc, se pot deplasa ”cu viteza telegramelor”.
Центральный Вокзал Земных и Воздушных Путей Сообщения - Sputnik Moldova
1/8
Iarna este la fel ca la noi acum 200 de ani. Zăpada este aceeași albă și rece. Stația centrală a liniilor terestre și aeriene. Zeci de mii de oameni care vin și pleacă, totul merge extrem de rapid, sistematic și comod. Serviciile de pasageri includ căile terestre și aeriene. Cei care doresc, se pot deplasa ”cu viteza telegramelor”.
© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914Kremlinul împodobește și vechea Belokamennaia și reprezintă cu cupolele sale aurii un spectacol fermecător. Chiar aici, la podul Moskvorețki, vedem noi clădiri uriașe de întreprinderi comerciale, trusturi, societăți, sindicate, etc. Pe fundalul cerului, vagoanele unei căi aeriene suspendate alunecă armonios ...
Москворецкий мост на фоне Белокаменного Кремля  - Sputnik Moldova
2/8
Kremlinul împodobește și vechea Belokamennaia și reprezintă cu cupolele sale aurii un spectacol fermecător. Chiar aici, la podul Moskvorețki, vedem noi clădiri uriașe de întreprinderi comerciale, trusturi, societăți, sindicate, etc. Pe fundalul cerului, vagoanele unei căi aeriene suspendate alunecă armonios ...
© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914Șoseaua din Petersburg. O iarnă frumoasă și luminoasă a anului 2259. Colțul „vechii” Moscove, vechiul „Yar” servește încă drept loc de distracție pentru locuitorii Moscovei, așa cum a fost cazul nostru acum mai bine de 300 de ani. Pentru confortul și plăcerea traficului, Autostrada din Sankt Petersburg a fost transformată complet într-o oglindă cu gheață cristalină, pe care zboară, alunecă aero-sănii elegante. Iar în secolul XXIII, Moscova este fidelă obiceiurilor sale.
Аэросани на Петербургском шоссе - Sputnik Moldova
3/8
Șoseaua din Petersburg. O iarnă frumoasă și luminoasă a anului 2259. Colțul „vechii” Moscove, vechiul „Yar” servește încă drept loc de distracție pentru locuitorii Moscovei, așa cum a fost cazul nostru acum mai bine de 300 de ani. Pentru confortul și plăcerea traficului, Autostrada din Sankt Petersburg a fost transformată complet într-o oglindă cu gheață cristalină, pe care zboară, alunecă aero-sănii elegante. Iar în secolul XXIII, Moscova este fidelă obiceiurilor sale.
© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914Piața roșie. Zgomotul aripilor, sunetul tramvaielor, coarnele bicicliștilor, sirenele mașinilor, crâșma motoarelor, strigătele publicului. Minin și Pojarski. Umbre de dirijabile. În centru se află un polițist cu sabie. Așa va fi peste 200 de ani.
Красная площадь - Sputnik Moldova
4/8
Piața roșie. Zgomotul aripilor, sunetul tramvaielor, coarnele bicicliștilor, sirenele mașinilor, crâșma motoarelor, strigătele publicului. Minin și Pojarski. Umbre de dirijabile. În centru se află un polițist cu sabie. Așa va fi peste 200 de ani.
© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914Ne transportăm mental în Parcul Petrovski. Aleile sunt extinse de nu mai pot fi recunoscute. Palatul vechi Petrovski a fost restaurat, iar în centru se află Muzeul epocii lui Petru I. Peste tot sclipesc minunate fântâni. Fără microbi și praf, aerul curat este tăiat de dirijabile și avioane. Mulțimi de oameni în costume colorate din secolul XXIII se bucură de natura minunată în același loc în care noi, stră-stră-străbunicii, obișnuiam să ne plimbăm.
Вид на Петровский парк - Sputnik Moldova
5/8
Ne transportăm mental în Parcul Petrovski. Aleile sunt extinse de nu mai pot fi recunoscute. Palatul vechi Petrovski a fost restaurat, iar în centru se află Muzeul epocii lui Petru I. Peste tot sclipesc minunate fântâni. Fără microbi și praf, aerul curat este tăiat de dirijabile și avioane. Mulțimi de oameni în costume colorate din secolul XXIII se bucură de natura minunată în același loc în care noi, stră-stră-străbunicii, obișnuiam să ne plimbăm.
© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914Malurile aglomerate, zgomotoase, ale marelui râu navigabil Moscova. Transportatori enormi și croaziere de comerț și vapoare de pasageri cu mai multe etaje se îndreaptă de-a lungul valurilor transparente ale unui larg port comercial. Întreaga flotă a lumii este exclusiv comercială. Armata a fost desființată după un tratat de pace la Haga. În portul zgomotos pot fi văzute diverse costume ale tuturor popoarelor de pe Glob căci râul Moscova a devenit un port comercial al lumii.
 Оживленные, шумные берега большой судоходной Москвы-реки - Sputnik Moldova
6/8
Malurile aglomerate, zgomotoase, ale marelui râu navigabil Moscova. Transportatori enormi și croaziere de comerț și vapoare de pasageri cu mai multe etaje se îndreaptă de-a lungul valurilor transparente ale unui larg port comercial. Întreaga flotă a lumii este exclusiv comercială. Armata a fost desființată după un tratat de pace la Haga. În portul zgomotos pot fi văzute diverse costume ale tuturor popoarelor de pe Glob căci râul Moscova a devenit un port comercial al lumii.
© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914O seară senină. Piața Lubianka. Albastrul cerului este desenat de linii clare de avioane luminoase, aeronave și mașini ale căilor aeriene. Vagoanele lungi ale metroului din Moscova zboară de sub piața podului, despre care în 1914, în timpul nostru, doar se vorbea. Pe podul de peste Metroul din Moscova vedem un detașament zvelt al valoroasei armate rusești, care și-a păstrat forma încă din vremea noastră. În aerul albastru, observăm aeronava Einem care zbura spre Tula, transportând ciocolată pentru magazinele de vânzare cu amănuntul.
Ясный вечер. Лубянская площадь - Sputnik Moldova
7/8
O seară senină. Piața Lubianka. Albastrul cerului este desenat de linii clare de avioane luminoase, aeronave și mașini ale căilor aeriene. Vagoanele lungi ale metroului din Moscova zboară de sub piața podului, despre care în 1914, în timpul nostru, doar se vorbea. Pe podul de peste Metroul din Moscova vedem un detașament zvelt al valoroasei armate rusești, care și-a păstrat forma încă din vremea noastră. În aerul albastru, observăm aeronava Einem care zbura spre Tula, transportând ciocolată pentru magazinele de vânzare cu amănuntul.
© Photo : Public domain / Russian Empire postcard / Einem Factory, 1914Piața teatrului. Ritmul vieții a crescut de o sută de ori. Peste tot avem o mișcare rapidă, ca fulgerul, a dispozitivelor cu roți, cu aripi, cu elice și altele. Casa comercială Mur și Merlis, care exista în 1846, a crescut acum la proporții fabuloase, cu principalele sale departamente legate de căile ferate aeriene. Undeva, în depărtare, este un incendiu. Vedem o brigadă de pompieri care oprește dezastrul doar într-o clipă. Avioanele, monoplanele și numeroase aeroplane se grăbesc spre incendiu.
Театральная площадь - Sputnik Moldova
8/8
Piața teatrului. Ritmul vieții a crescut de o sută de ori. Peste tot avem o mișcare rapidă, ca fulgerul, a dispozitivelor cu roți, cu aripi, cu elice și altele. Casa comercială Mur și Merlis, care exista în 1846, a crescut acum la proporții fabuloase, cu principalele sale departamente legate de căile ferate aeriene. Undeva, în depărtare, este un incendiu. Vedem o brigadă de pompieri care oprește dezastrul doar într-o clipă. Avioanele, monoplanele și numeroase aeroplane se grăbesc spre incendiu.
Fluxul de știri
0