Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Securitatea alimentară a țării pe timp de criză – Iată ce declară Igor Dodon - Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova nu va avea deficit de produse agroalimentare, iar prețurile nu au premise să crească. Asigurările vin din partea președintelui Igor Dodon. Șeful statului a făcut aceste declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

CHIȘINĂU, 7 apr. – Sputnik. Președintele Igor Dodon susține că săptămâna trecută a avut mai multe întâlniri cu producătorii agricoli, importatori, dar și reprezentanți ai rețelelor de magazine din țară. Șeful statului spune că a fost asigurat că țara noastră are rezerve suficiente de produse alimentare.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Politică
Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video
În același timp, președintele țării menționează că unele state au pus restricții la exportul de crupe, însă acest lucru nu va afecta foarte mult Republica Moldova. Totodată, Igor Dodon susține că, în prezent, nu sunt motive pentru ca prețurile să crească.

"Am discutat cu reprezentanții rețelelor de magazine și m-au asigurat că nu vor majora prețurile. Totuși, Guvernul monitorizează fiecare produs, iar dacă vor fi majorări, va interveni foarte dur. Vom merge pe întreg lanțul, până la producători și nu vom admite ca cineva să speculeze pe nevoile oamenilor", a declarat șeful statului.

Anterior, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a anunțat că rezervele de grâu ale Republicii Moldova constituie 200 de mii de tone – o cantitate suficientă pentru cel puțin 200 de zile. Totodată, stocurile de ulei de floarea-soarelui sunt suficiente pentru o perioadă de patru luni, iar rezervele de zahăr și de porumb – pentru mai mult de un an.

La fel, suntem asigurați cu produse lactate, carne și ouă de găini. Întreprinderile din industria alimentară funcționează în regim obișnuit, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de carantină, iar fermele zootehnice sunt asigurate cu bază furajeră. Lucrările de primăvară au început conform graficului, iar până acum au fost deja semănate orzul și mazărea.

Fluxul de știri
0