Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum poate fi stabilit domiciliul copiilor și partajarea averii rapid și fără stres

© Sputnik / OsmatescoAurelia Irodoi
Aurelia Irodoi - Sputnik Moldova
Abonare
Partajarea averii și stabilirea domiciliului copiilor după divorț prin intermediul instanței de judecată este un proces anevoios și de durată. O alternativă ar fi medierea, care îi ajută pe foștii soți să ajungă rapid la o înțelegere, inclusiv în favoarea copiilor.
Cum poate fi stabilit domiciliul copiilor și partajarea averii rapid și fără stres

Orice conflict cu privire la partajarea averii și stabilirea domiciliului copiilor după divorț poate fi soluționat rapid, în favoarea tuturor părților implicate, fără a merge în instanța de judecată.

Dumitru Lefter - Sputnik Moldova
Iată cum puteți soluționa litigiile comerciale fără a apela direct la instanța de judecată

O soluție ar fi practica medierii litigiilor - o alternativă a procesului de judecată. Aceasta oferă posibilitatea de a soluționa conflictul, într-un mod avantajos și într-o perioadă scurtă de timp.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" mediatoarea Aurelia Irodoi a menționat că principalele avantaje ale medierii sunt perioada scurtă de soluționare a litigiului, economisirea resurselor financiare și satisfacerea intereselor ambelor persoane aflate în conflict.

"În procesul de mediere părțile pot soluționa conflictele pe cale amiabilă, în condiții de neutralitate, imparțialitate și confidențialitate, fiind ajutați de un mediator. Astfel, aceștia nu doar că vor economisi timp, dar și vor evita stresul din instanțele de judecată. Tot ce trebuie să facă este ca unul dintre soți sau ambii soți să completeze cererea de mediere, iar aceasta trebuie semnată de ambele părți, dar și de mediator. Ulterior, aceștia semnează un contract de mediere unde sunt specificate toate clauzele - drepturile și obligațiile părților", a explicat Aurelia Irodoi.

Mai mult, mediatoarea spune că în cazul stabilirii domiciliului copilului, mediatorul pune în prim plan interesele copiilor, care adesea este afectat psihologic și emoțional din cauza conflictelor dintre părinți.

"Copilul care se află într-o astfel de atmosferă, asistă la certurile părinților, devine stresat - cu cine va locui, cu cine va comunica ș.a.  Mediatorul are rolul de a-l proteja, pune accent pe interesul major al copilului. De obicei, în instanțele de judecată se stabilește domiciliul copilului cu mama acestuia, însă nu este specificată adresa exactă. Respectiv, mama se poate muta și peste hotare cu copilul, iar tatăl nici nu cunoaște unde locuiește acesta", a spus mediatoarea.

Anterior, Aurelia Irodoi a remarcat că în general, prin intermediul medierii, un litigiu poate fi soluționat în cel mult trei luni, iar persoanele care recurg la medierea conflictelor nu au cheltuieli exorbitante, cum se întâmplă în cazul proceselor de judecată.

Дом  - Sputnik Moldova
Bunurile imobile vor fi înregistrate gratuit până în 2023

Astfel, persoanele aflate în litigiu achită doar onorariul mediatorului, nu și taxa de stat sau serviciile unui avocat.

De asemenea, ea a precizat că medierea nu funcționează în cazul persoanelor care nu sunt dispuse să coopereze și își subestimează reciproc interesele. Respectiv, cei care aleg această metodă de soluționare a litigiilor trebuie să manifeste deschidere și sinceritate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0