Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bunurile imobile vor fi înregistrate gratuit până în 2023

© Sputnik / Miroslav RotariДом
Дом  - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe bunuri imobile vor fi înregistrate gratuit de către Agenția Proprietății Publice din Moldova. Procedura va funcționa până în anul 2023 și vizează un tip anumit de bunuri imobile.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Până la finele anului 2023, bunurile imobile, inclusiv terenurile proprietate publică a statului vor fi delimitate în funcție de apartenentă și domenii și vor fi înregistrate în registrul bunurilor imobile.

Agenția Proprietății Publice (APP) a elaborat proiectul Regulamentului privind delimitarea proprietății publice pentru anii 2019–2023. Pentru implementarea procesului de delimitare sunt prevăzute alocaţii din bugetul de stat, precum și suport financiar din partea partenerilor de dezvoltare prin Proiectul "Înregistrarea și Evaluarea Funciară".

Сельский дом - Sputnik Moldova
Societate
Gata: din martie, nu mai putem lăsa atât de ușor moștenire urmașilor și rudelor

Directorul APP, Vladimir Baldovici, a declarat că cele mai mari probleme care apar în procesul de delimitare sunt litigiile funciare legate de apartenența proprietății publice.

”APP își propune să asigure elaborarea procedurii de mediere pentru soluționarea litigiilor funciare apărute în procesul implementării Programului de stat”, a declarat Baldovici.

Șeful de la APP susține că urmează să fie îmbunătățit sistemul informațional de gestionare a proprietăţii publice a statului prin asigurarea conexiunii şi schimbului de date cu alte registre de stat.

”Aceasta va permite protejarea proprietății publice atunci când se atentează nelegitim la ea”, a menționat Baldovici.  

De asemenea, pentru asigurarea realizării cu succes a procesului de delimitare a proprietăţii publice vor fi organizate mai multe instruiri pentru reprezentanții autorităților publice centrale și locale.

Conform calculelor preliminare, volumul estimativ de bunuri imobile, proprietate publică, care urmează a fi identificate şi înregistrate constituie în total 110 000 de terenuri, inclusiv proprietate a statului – 59600 (domeniul public şi privat), proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul II – 2100 (domeniul public), proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul I – 48300 bunuri imobile (domeniul public).

Fluxul de știri
0