Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Iată cum puteți soluționa litigiile comerciale fără a apela direct la instanța de judecată

© Sputnik / Miroslav RotariDumitru Lefter
Dumitru Lefter - Sputnik Moldova
Abonare
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova oferă un serviciu special, care vizează soluționarea divergențelor comerciale între agenții economici, într-un mod eficient din punct de vedere al timpului, dar și al costurilor.
Iată cum puteți soluționa litigiile comerciale fără a apela direct în instanța de judecată

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova oferă un serviciu suport pentru întreprinderi, care vizează soluționarea litigiilor între agenții economici prin mediere. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie, Dumitru Lefter, a explicat ce presupune și ce oferă acest serviciu.

Centrul de Mediere a fost înființat în baza noii legi cu privire la mediere, din 03.07.2015, care instituie o formă nouă organizatorică-juridică, precum organizația de mediere. Potrivit lui Dumitru Lefter, medierea este modalitatea de soluționare alternativă a litigiilor printr-un proces structurat, confidențial și flexibil, unde părțile sunt asistate de către un mediator.

Centrul de Mediere vine în întâmpinarea operatorilor economici pentru a le soluționa divergențele mai rapid și cu costuri mai mici.

"Apelând la serviciile noastre, agenții economici vor putea soluționa conflictele pe cale amiabilă, în condiții de neutralitate, imparțialitate și confidențialitate, fiind ajutați de un mediator. Astfel, aceștia nu doar că vor economisi timp și vor evita stresul din instanțele de judecată, dar vor fi ei cei care influențează rezultatele disputei", a menționat Dumitru Lefter.

Mai mult decât atât, la Centrul de Mediere se pot adresa nu doar agenții economici, dar și orice persoană fizică ce are un litigiu comercial și vrea să evite procesul de judecată.

"Indiferent dacă sunt persoane fizice sau agenți comerciali, aceștia pot apela la Centrul de Mediere cu o cerere care presupune dorința de a media litigiul cu partea adversă. Respectiv, în acel moment Centrul de Mediere nu percepe nici o taxă, preia această comandă, discută cu partea adversă, face un rezumat al cauzei, contactează a doua parte, explică care sunt beneficiile și semnificația acestui proces. Dacă părțile sunt de acord să medieze, atunci Camera de Comerț, prin intermediul Centrului de Mediere, desemnează un mediator certificat care va ajuta la soluționarea disputelor", a explicat invitatul.

Mai mult decât atât, Dumitru Lefter a precizat că și în cazul în care persoana fizică sau agentul economic au deja un dosar aflat pe rol cu privire la un litigiu comercial, aceștia pot apela la Centru de Mediere. Astfel, tranzacția de mediere se prezintă judecătorului, care o confirmă și încetează procesul. Totodată, părțile dispun de restituirea taxei de stat de 100% în instanță de fond, 75% dacă procesul este judecat la Curtea de Apel și 50% se restituie dacă cauză urmează a fi judecată la Curtea Supremă de Justiție.

În cadrul Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie activează 10 mediatori formați și atestați atât la nivel național de către Ministerul Justiției al Republicii Moldova, cât și de către Centrul pentru Soluționarea Eficientă a Disputelor (CEDR), Marea Britanie.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0