Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Altercații între armeni și azeri la Chișinău: Iată cum s-a întâmplat totul

© Sputnik / Mihai CarausМитинг Конгресса азербайджанцев Молдовы
Митинг Конгресса азербайджанцев Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Miercuri, la Chișinău a avut loc un miting al azerilor din Republica Moldova în legătură cu conflictul de la granița armeano-azeră. Din păcate, la eveniment au avut loc altercații.

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Congresul azerilor din Moldova a organizat miercuri un miting în legătură cu conflictul de la granița armeano-azeră. Protestatarii au mers pe străzile Chișinăului spre clădirea Ambasadei Armeniei. La eveniment au venit și reprezentanți ai comunității armene. Între cele două tabere au avut loc altercații. Cearta a fost oprită de către oamenii legii.

După cum le-a spus reporterilor ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, azerii s-au adunat în fața clădirii ambasadei armene, coordonând în prealabil acest miting cu autoritățile locale. Participanții la miting au cerut comunității internaționale să evalueze corect ceea ce se întâmplă la granița armeano-azeră.

Foc de artilerie - Sputnik Moldova
Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video

În adresarea care a fost citită de reprezentanții Congresului azerilor este menționat că, în pofida faptului că sunt departe de patrie, își exprimă solidaritatea și spiritul de înțelegere cu compatrioții lor și cu liderul Azerbaidjanului, Ilham Aliev.

În total, câteva zeci de persoane au participat la mitingul Congresului azerilor. În mâinile lor erau steagurile Azerbaidjanului și afișele care cereau stoparea conflictului.

Ulterior, reprezentanții comunității armene cu steagurile țării lor s-au apropiat de clădirea ambasadei Armeniei.

”Ne-am adunat aici pentru a proteja ambasada”, a declarat reporterilor un reprezentant al comunității armene, adăugând că decizia a fost luată imediat ce au aflat despre acțiunea azerilor.

Totuși, între azeri și armeni s-a produs un incident. Și-au smuls drapelele unul de la celălalt și și-au strigat insulte unul altuia. Pentru a calma spiritele a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine, care au format ”un scut uman” între reprezentanții diasporelor. După aceea, membrii Congresului azerilor și-au încheiat mitingul la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Moldova
Ministerul rus de Externe este îngrijorat de agravarea situației la granița armeano-azeră

Confruntarea de la granița armeano-azeră continuă începând cu 12 iulie, în regiunile învecinate - Tovuz și Tavuș, care, de asemenea, se învecinează și cu Georgia și situată la câteva sute de kilometri de Nagorno-Karabah, unde situația este acum calmă. În locul de tragere se află posturi de luptă, dislocate în apropierea satului Movses.

Potrivit autorităților de la Baku, 12 soldați azeri au fost uciși, inclusiv un generalul. Partea armenească a anunțat moartea a patru soldați, precum și rănirea a zece soldați și a unui civil. Azerbaidjanul și Armenia își aduc acuzații reciproce. O serie de țări și organizații internaționale și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu situația de la granița armeano-azeră și au solicitat părților să se așeze la masa de dialog. Ministerul rus de Externe și-a anunțat disponibilitatea de a acționa ca mediator pentru a stabiliza situația din regiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0