Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministerul rus de Externe este îngrijorat de agravarea situației la granița armeano-azeră

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaМинистерство иностранных дел России
Министерство иностранных дел России - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia a chemat părțile aflate în conflict la reținere și a menționat inadmisibilitatea escaladării în continuare a situației.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Ministerul rus de externe a îndemnat Armenia și Azerbaidjanul să păstreze  regimul de încetare a focului și să dea dovadă, de asemenea, de reținere. Un comunicat în acest sens a apărut pe site-ul oficial al instituției.

Foc de artilerie - Sputnik Moldova
Agravarea relațiilor azero-armene: Atac asupra punctului fortificat armean - Video

În comunicat se menționează că Rusia își exprimă îngrijorarea în legătură ci acutizarea bruscă a situației la granița armeano-azeră.

MAE a chemat părțile aflate în conflict să dea dovadă de reținere și să respecte cu strictețe regimul de încetare a focului.

Totodată, Ministerul a exprimat condoleanțe rudelor și apropiaților celor uciși și a subliniat inadmisibilitatea escaladării conflictului care pune în pericol siguranța în regiune.

Este menționată de asemenea disponibilitatea Ministerului de a contribui la stabilizarea situației.

​În comunicat se mai spune că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut convorbiri telefonice separate cu șefii de Externe din Azerbaidjan și Armenia.

Agravarea situației

Între Erevan și Baku există un conflict legat de statutul regiunii Nagorno-Karabah, care în februarie 1988 și-a anunțat retragerea din cadrul RSS Azerbaidjană.

Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra autonomiei și a celor șapte regiuni adiacente acesteia în timpul confruntării armate din 1992-1994. Negocierile cu privire la o soluționare pașnică s-au purtat din 1992 în cadrul grupului OSCE de la Minsk, condus de trei copreședinți - Rusia, Statele Unite și Franța.
O nouă escaladare a început duminică la granița regiunii Tovuz din Azerbaidjan cu regiunea Tavuș din Armenia. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat atacarea pozițiilor sale de către armata armenească. Potrivit autorităților de la Baku, trei soldați azeri au murit, armenii au suferit și ei pierderi.

În același timp, Ministerul Apărării din Armenia a declarat că militarii azeri au încercat să ocupe cu ajutorul artileriei capturarea punctului fortificat armenesc. Potrivit Erevanului, Azerbaidjanul a suferit pierderi, dar Armenia nu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0