Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Despre Valeriu Cazacu: Nu doar "Satiricus" a rămas sărac, dar și întreaga lume teatrală

Abonare
O veste tristă a zguduit Republica Moldova. Actorul de satiră Valeriu Cazacu s-a stins din viață în dimineața zilei de marți. În ultimii 30 de ani, regretatul actor și-a consacrat viața Teatrului Național "Satiricus Ion Luca Caragiale" din Capitală.
Despre Valeriu Cazacu: Nu doar "Satiricus" a rămas sărac, dar și întreaga lume teatrală

Un actor talentat,un om generos, modest și prietenos, care a slujit teatrului până în ultimul ceas al vieții sale – așa îl descrie pe regretatul Valeriu Cazacu, președintele Uniunii Oamenilor de Teatru din Republica Moldova și directorul artistic al Teatrului Național "Satiricus Ion Luca Caragiale", Sandu Grecu.

Valeriu Cazacu a fost unul dintre pilonii Teatrului Satiricus din Capitală și a jucat un rol important în fondarea acestei instituții de cultură.

Свеча памяти - Sputnik Moldova
Societate
Doliu în Republica Moldova: Actorul Valeriu Cazacu s-a stins din viață
"A fost o durere și rămâne în continuare atunci când am auzit această veste tristă. Când am fondat în 1990 teatrul, Valeriu a fost primul care a fost alături de mine și m-a ajutat direct în formarea acestuia. Pentru mine Valeriu este mai mult decât un actor. Este și un prieten foarte bun. Ne-a legat o prietenie, în felul lui de a vedea lumea, modestia lui, un om care știa să meargă la orice compromis pentru ca să fie bine în colectiv. Aceste calități, cu părere de rău, puțini care le au în lumea teatrului. Un actor desăvârșit, talentat și săritor la nevoie", a relatat pentru Sputnik directorul de la Satiricus.

Sandu Grecu spune că asemenea actori precum a fost Valeriu Cazacu au rămas foarte puțini în țara noastră, iar plecarea lui în lumea celor drepți este o pierdere extrem de mare pentru întreaga lume teatrală.

"Valeriu Cazacu vine din pleiada de actori, din acea generație de aur care acum poate fi numărată pe degete. Nu doar "Satiricus" a rămas sărac, dar și întreaga lume teatrală. Generația lui ne-a învățat să iubim teatrul cu desăvârșire și a demonstrate că misiunea unui actor este să motiveze  oamenii să devină mai buni, nu doar pe scenă, dar și în viață. A fost un om ce nu complica viața, relațiile cu cei din jur, a știut să cedeze pentru că înțelegea că a fi OM e lucru mare", a conchis Sandu Grecu.

Valeriu Cazacu s-a născut în data de 18 februarie 1948, în satul Mateuți din raionul Rezina. A făcut studii la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, la clasa actor de operetă a profesorului Victor Gherlac.

După absolvirea studiilor universitare, în anul 1967, a fost angajat ca actor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Pușkin” din Chișinău, unde a jucat până în 1990.

În anul 2008, Teatrul "Satiricus - Ion Luca Caragiale" din Chișinău a publicat cartea omagială „Artistul născut în Zodia Bucuriei”, consacrată actorului Valeriu Cazacu, carte care conține articole, medalioane, evocări, amintiri, schițe de portret semnate de Sandu Grecu, Pavel Proca, Elfrida Coroliova, Iulian Filip, Larisa Ungureanu, Constantin Cheianu, Iurie Negoiță, Igor Grosu și alții.

Valeriu Cazacu este Maestru în Artă, iar în 2011 i-a fost conferit Titlul de Artist al Poporului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0