Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua Mondială a Șahului: Câți sportivi de performanță sunt în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Coadă
Valeriu Coadă - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, pe 20 iulie, marcăm Ziua Mondială a Șahului. Cu acest prilej, președintele Uniunii Șahiştilor din Moldova, Valeriu Coadă, a vorbit despre campionatele de șah preconizate pentru perioada următoare, dar și importanța practicării acestui sport al minții.
Ziua Mondială a Șahului: Câți sportivi de performanță sunt în Republica Moldova

În Republica Moldova sunt peste 3000 de sportivi de performanță care participă la diverse turnee de șah, naționale și internaționale.

Victor Bologan - Sputnik Moldova
Victor Bologan, despre viitorul șahului în Moldova

Valeriu Coadă susține că numărul amatorilor este mult mai mare, întrucât în toată țara sunt peste 50 de cluburi și asociații sportive afiliate la Uniunii Şahiştilor din Moldova.

Potrivit lui Valeriu Coadă, în prezent toate competițiile de șah sunt organizate online. Chiar și Olimpiada Mondială de Șah la care vor participa selecționatele din majoritatea statelor lumii, în perioada 22 iulie-30 august curent, se va desfășura online.

"Federația Mondială organizează o serie de competiții internaționale. Astfel, șahiștii din țara noastră au ocazia să joace cu alți concurenți puternici din diferite țări. Este mult mai complicat de organizat competițiile online, însă noi facem față acestei situații", a relatat invitatul.

Valeriu Coadă spune că șahul este considerat extrem de important pentru dezvoltarea intelectuală, socială și psihologică a persoanei. Pentru a juca şah, este nevoie în primul rând de răbdare, de stăpânire de sine, trebuie să poţi să anticipezi mișcările adversarului, dar şi să-l respecţi.

"Șahul este o ocupație foarte interesantă și plăcută, iar majoritatea oamenilor care intră în acest joc rămân pasionați de el pentru totdeauna. Pentru oamenii profesioniști în acest domeniu, șahul necesită antrenamente zilnice, concentrare și dedicație", a subliniat Valeriu Coadă.

Campionatul Mondial de Șah Feminin 2019, Shaoxing, China - Sputnik Moldova
Sport
Cele mai bune șahiste din întreaga lume și-au dat întâlnire în China - Foto
Indiferent de faptul dacă este jucat pentru plăcere și relaxare sau este practicat în cadrul unor competiții naționale sau internaționale, acesta are numeroase beneficii.

"Acest joc este destinat oamenilor de toate vârstele. Șahul dezvoltă memoria, gândirea logică, observația, analiza, capacitatea să prezici și să prevezi consecințele acțiunilor, îmbunătățește concentrarea și promovează imaginația și creativitatea", a conchis invitatul.

De menționat că primul Campionat Mondial de Șah a avut loc în anul 1886. În secolul al XX-lea s-au înregistrat mari progrese în teoria șahului și s-a înființat Federația Mondială de Șah (FIDE). Cel care primul a comparat viața noastră cu o tablă de șah a fost poetul oriental Omar Haiam – el afirma că "în șah, ca și în viață, totul este atât de imprevizibil".

Ziua Mondială a Șahului este marcată din anul 1924 de Federația Internațională de Șah - o organizație sportivă neguvernamentală care întrunește 191 de  Federații Naționale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0