Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia își construiește o nouă flotă: pe 16 iulie va începe construcția a 6 nave

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaУстановка "Калибр" на фрегате "Адмирал Григорович"
Установка Калибр на фрегате Адмирал Григорович - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 16 iulie, în Rusia vor demara simultan construcțiile a șase nave, care vor revoluționa Marina Militară Rusă. Despre ce este vorba.

Rusia implementează consecvent programul de stat de înarmare pentru perioada 2018-2027, una din prioritățile căruia este reînnoirea navelor Marinei Militare Ruse. Acest lucru va permite flotei să-și îndeplinească cu succes sarcinile și să protejeze interesele naționale ale țării, în conformitate cu Doctrina Maritimă a Rusiei.

Российский атомный подводный ракетоносный крейсер проекта 949А Антей К-410 Смоленск  - Sputnik Moldova
Ce face submarinul nuclear rusesc de clasa „Antey” în Marea Baltică
Sursele publicației FlotProm din domeniu construcțiilor navale ale Rusiei au informat că, pe 16 iulie, în trei șantiere navale ale țării, a fost demarată construcția a șase nave și submarine pentru Marina Militară a Rusiei. Dinamica incredibilă a construcției se dezvoltă conform planului și are un buget impresionant.

Forțele Navale reprezintă una din cele mai costisitoare componente ale forțele armate ale oricărei țări. Dacă pentru realizarea Programului de stat al înarmărilor 2018-2027 au fost alocate doar 20 trilioane de ruble, atunci o parte semnificativă a acestor mijloace vor fi utilizate pentru construcția navelor, submarinelor și bazelor navale.

Programul de stat include livrări sincronizate a armelor, tehnicii militare și dezvoltarea infrastructurii. Cea din urmă este deosebit de importantă pentru o exploatare îndelungată și reușită a navelor de luptă, a avioanelor și tehnicii blindate din noile proiecte și generații.

Зенитные ракетные системы (ЗРС) С-400 Триумф  - Sputnik Moldova
Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane
În anul 2020 marinarii militar vor primi în premieră pentru ultimii 28 de ani din partea industria simultan șase submarine: patru nucleare – proiectul 955A și 885M și două diesel-electrice – proiectele 636.3 și 677 (anul trecut în dotare au intrat peste 35 de nave și vase de deservire). În cadrul realizării programului de stat a înarmărilor, ponderea armelor modern Marina Militară a depășit 63 la sută, un indicator mai mare decât în cele mai dezvoltate state ale lumii (până la 50 la sută). Obiectul final este atingerea nivelului de 70 la sută a armelor moderne, Marina Militară Rusă urmând să primească până în 2027 peste 180 de nave noi. Este prevăzută și construcția unor crucișătoare submarini nucleari “Yasen-M” (multirol) și „Borey-B” (strategic, o dezvoltare a proiectului 955A), nave cu rachete de o precizie înaltă și două purtătoare de elicoptere, dotate cu cele mai noi mașini de zbor Ka-52K “Katran”.

Fregatele cu rachete din Sankt Petersburg

Capitolele prioritare ale planului de stat pentru înarmări reprezintă construcția corvetelor proiectelor 20385 și 20386 și fregatelor proiectelor 22350 și 22350M cu arme de precizie înaltă, rachete de croazieră “Kalibr-NK” și rachetele hipersonice „Țirkon”.

Дальность боя российских электромагнитных пушек увеличили до 10 км - Sputnik Moldova
Rusia a creat “asasinul perfect” al sistemelor de luptă pe o rază de 10 km
Pe 16 iulie, pe șantierul naval major “Severnaya Verf” din Sankt Petersburg va începe construcția simultană a două fregate din cadrul proiectul 22350. Acesta vase destinate zonelor maritime îndepărtate vor deveni al șaptelea și al optulea în seria “amiralilor”. Acestea vor purta numele amiralilor ruși Ivam Yumașev și Emil Spiridonov.

Fregatele moderne, destinate zonelor maritime îndepărtate, cu o cilindree de 5 mii de tone vor fi utilizate în operațiunile de căutare și distrugere a navelor și submarinelor, în apărarea antiaeriană, antirachetă și protejării navelor de submarine, în acțiunile comune cu forțele desant, pentru protecția navelor civile și obiectivelor industriale.

Fregata proiectului 22350 este dotată cu 16 rachete de croazieră „Oniks”, “Kalibr-NK” sau “Țirkon”, capabile să distrugă navele inamicului și țintele de pe țărm. Potrivit datelor din surse deschise, rachetele hipersonice 3M22 ale sistemului „Țirkon”, cu o rază de acțiune de 400 de kilometri, vor fi lansate din lansatorul universal vertical 2S14, care este utilizată și pentru rachete „Kalibr” și „Oniks”. Această interșanjabilitatea va permite o abordare diferențiată în realizarea fiecărei misiuni de luptă.

Истребители МиГ-29 и Су-30СМ пилотажных групп Русские витязи и Стрижи во время репетиции воздушной части парада Победы - Sputnik Moldova
De ce India va da 2 miliarde de dolari pentru avioanele rusești MiG-29 și Su-30
Sistemul de protecție subacvatică a fregatei amintește de sistemul atmosferic al apărării antiaeriene și nu are nicio analogie în lume. Corpul navei a fost conceput cu utilizarea tehnologiilor de reducere a vizibilității, radarul inamicului fiind incapabil să-l detecteze. Nava invizibilă costă până la 500 milioane de dolari, însă toată seria navelor cu rachete va asigura un salt calitativ important în sporirea capacităților flotei.

Voi reaminti că prima fregată în serie din cadrul proiectului 22350 “Amiralul de flotă Kasatonov” a trecut cu succes testările în cadrul flotelor de Nord și Baltică, urmând în perioada apropiată să intre în dotarea Marinei Militare Ruse. Raza de operare este 4500 de mile, regimul autonom – 30 de zile, echipajul – 170 de persoane.

Submarinele silențioase din Severodvinsk

Rusia își creează o nouă flotă submarină, capabilă să protejeze interesele naționale în orice punct al Oceanului Planetar și șapte nave din seria „Yasen” vor reprezenta un sprijin foarte bun în acest sens. Din 16 iulie, la Severodvinsk vor începe construcțiile a două crucișătoare submarine nucleare ale proiectului 885M „Yasen-M”. Submarinele moderne multirol vor fi dotate cu rachetele de croazieră “Kalibr”, rachete supersonice antinavă „Oniks”, rachete hipersonice “Țirkon”, cu torpile de 533 de milimetri. Acestea vor primi numele “Vladivostok” și „Voronej”. Prima submarin multirol în serie a proiectului 885M – „Novosibirsk” a fost lansat pe apă la sfârșitul anului 2019.

Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Moldova
Un nou eșec al sistemului american de apărare antiaerian ”Patriot”
Principala sarcină a versiunii modernizate a lui „Yasen” este urmărirea crucișătoarelor submarine cu destinație strategică sau a grupurilor de portavioane ale potențialului inamic, fiind gata mereu de lichidarea țintelor sau amenințărilor. Aici trebuie luată în considerație faptul că doar un purtător american de rachete de tip „Ohio” are în dotare 24 de rachete balistice UGM-133 “Trident” II D5, fiecare din ele având până la 12 focoase nucleare W88 a câte 475 de kilotone. Patrula militară rusă va monitoriza în regim non-stop fiecare din aceste arsenale.

Crucișătorul submarin nuclear cu o vizibilitate redusă din cadrul proiectului 885M cu o cilindree de 13800 de tone are capacități unice, asigurate de sistemele avansate și sisteme de arme. Submarinul este dotat cu reactoare nucleare OK-650V de o siguranță înaltă și este capabil să acționeze la o distanță de până la 520 de metri. Are un regim autonom de 100 de zile, o viteză submarină de 31 de noduri, un echipaj de 64 de persoane.

Un salut din Crimeea pentru „Mistral”

Pe 16 iulie, la uzina de construcții navale din Kerci “Zaliv” va începe construcția a două nave universale desant ale proiectului 23900 (analoage navelor franceze „Mistral”). Chiar dacă în trecut în Rusia nu s-au construit astfel de nave, nu există nicio îndoială că principala navă universală de asalt va intra în componența Marinei Militare Ruse până în anul 2026. Costul proiectului este de peste 100 de miliarde de ruble. Operațiunea militară a Rusiei în Siria a confirmat importanța și necesitatea unor nave mari de asalt cu un tonaj de 25000, capabile să asigure flotei o prezență operativă în regiunile îndepărtate.

Армия США во время учений - Sputnik Moldova
Nu Rusia e de vină. Cine este adevăratul organizator al vânătorii de scalpuri americane
Deocamdată nu se cunosc caracteristicile noilor nave. Mai devreme se anunțase că acestea vor purta la bord 16-20 de elicoptere, bărci de asalt, 75 de unități de mașini blindate și peste 1000 de pușcași marini, un arsenal semnificativ și un centru operativ al grupărilor trupelor și forțelor. Totodată, e vorba de artilerie, sisteme de rachetă, mijloace de apărare antibarcă, sisteme radioelectronice de luptă și navigare, un sistem integrat al controlului de luptă. Principala destinație a acestei nave complexe este redislocarea la o distanță de mii de mile marine pe un țărm neechipat  a trupelor și tehnicii în cadrul unei operațiuni de desant, cu participarea elicopterelor.

Analizând posibilitățile navelor, construcția cărora va demara din 16 iulie la Sankt Petersburg, Severodvinsk și Kerci, trebuie să remarcă semnele unei dezvoltări puternice și armonioase a Marinei Militare Ruse, care extinde nu pentru intimidarea vecinilor, ci pentru o contracarare eficientă a acțiunilor agresive pe apă și sub apă, precum și teatrele de război de pe țărm. Sarcina central a flotei rusești este protejarea intereselor naționale, frontierelor și aliaților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0