Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane

© Sputnik / Sergey Pivovarov / Accesați arhiva multimediaЗенитные ракетные системы (ЗРС) С-400 "Триумф"
Зенитные ракетные системы (ЗРС) С-400 Триумф  - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia a realizat primul contract de livrare a patru divizii de S-400 Turciei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în luna noiembrie trecut. În iunie 2020, Ankara și Moscova au încheiat un acord principial cu privire la livrarea celui de-al doilea complet “Triumf”.

Prin noua testare a sistemului de apărare antiaeriană S-400 “Triumf”, Ankara demonstrează o poziție fermă în ceea ce privește consolidarea propriei capacități de apărare și a suveranității reale a țării – fără alternativă revânzării celor mai bune arme din lume de producție rusească sau schimbului pentru anumite cedări ale SUA în domeniul cooperării tehnico-militare.

Din 4 iulie, Turcia desfășoară la baza aeriană Mürted noi teste ale sistemelor de apărare antiaeriană S-400 împotriva avioanelor de luptă F-16 și F-4 care efectuează zboruri la diverse altitudini și distanțe. Ankara a ignorat multiplele avertismente ale Washingtonului cu privire la sancțiuni din cauza exploatării sistemelor rusești de apărare antiaeriană și antirachetă.

F-16 fighter jets and surface-to-air missile system (File) - Sputnik Moldova
Turcia testează eficiența S-400 împotriva avioanelor americane F-16 - detalii

Testarea “Triumf” împotriva avioanelor americane de luptă F-16 Viper și F-4 Phantom II nu este deloc întâmplătoare. Anul trecut, în ciuda îngrijorărilor exprimate de SUA, specialiștii turci au testat de asemenea S-400 împotriva avioanelor de luptă F-16 deasupra Ankara, la diverse altitudini. Testările în mai multe etape ale “Triumf” vor dura până în noiembrie 2020.

Livrările de sisteme S-400 au fost demarate vara trecută și au provocat o tensionare a relațiilor dintre Ankara și Washington. Americanii le-au cerut partenerilor turci să renunțe la afacere în schimbul procurării sistemelor Patriot. În caz contrar, au amenințat cu excluderea Turciei din programul comun al producției avioanelor F-35.

Ankara a rezistat presiunilor politice și militare, nu a cedat și a subliniat în mai multe rânduri că „Triumf” nu reprezintă o amenințare pentru alianță.

Rusia a realizat primul contract de livrare a patru divizii de S-400 Turciei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în luna noiembrie a anului trecut. În iunie 2020, Ankara și Moscova au încheiat un acord principial cu privire la livrarea celui de-al doilea complet (regiment) “Triumf”. Totodată, șeful secretariatului industriei apărării al Republicii Turce, Ismail Demir, a declarat: “Sistemul S-400 este cumpărat pentru a fi utilizat. Punct”. Statele Unite în continuare caută vreun mijloc pentru eliminarea sistemelor “Triumf” de pe teritoriul turc: propun răscumpărarea lor, înlocuirea lor cu sisteme americane și îi amenință cu sancțiuni.

“Triumf” pentru totdeauna

Testările S-400 din Turcia sunt efectuate pentru a preciza raza de detectare, durabilitatea însoțirii, eficiența lovirii și alte parametri de luptă. Amplasate în apropierea Ankara, la baza aeriană Mürted, sistemele rusești de rachetă sunt testate cu utilizarea unor ținte aerodinamice reale, inclusiv avioanele F-35 și F-22. Se cunoaște că, pretins secretele și invizibile pentru radare avioanele americane de generația a cincea, au apărut de trei ori în raza de detectare a și lovitură a sistemelor „Triumf”. În cadrul rotației și relocării prin Marea Neagră și teritoriul Turciei în statele din Orientul Mijlociu, traseele F-35 și F-22 ale forțelor aeriene ale SUA trec la o distanță de aproximativ 200 de kilometri de baza aeriană Mürted.

Propunere din Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S 400 din Turcia - Sputnik Moldova
Video
Propunere făcută în Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S-400 din Turcia

Potrivit publicației Fighter Jets World, specialiștii turci ai apărării antiaeriene verifică capacitățile radarelor în diverse regimuri și altitudini. Partea turcă nu dezvăluie detaliile testărilor S-400 împotriva avioanelor americane de luptă. Însă expertului militar Viktor Baraneț, unul din participanții la aceste verificări, a menționat într-o discuție cu reprezentantul “Rosoboronexport”: “Avioanele americane sunt vizibile pe ecranele radarelor ca niște muște pe tavan”. Luând în considerare lipsa reclamațiilor și perspectivele unor noi achiziții, ar fi logic să presupunem că Ankara este satisfăcută de sistemele “Triumf”.

Anterior, Ministerul Apărării al Turciei anunțase că S-400 sunt desfășurate cu succes, sistemul rusesc a detectat avionul de lupt F-16 Fighting Falcon la limita zonei de acțiune a radarelor – la 600 de kilometri, la altitudini foarte mici au fost detectate toate țintele.

„Triumf” nu doar detectează la o distanță mare cel mai popular avion de luptă de generația a 4-a, sistemul se află mereu pregătit să expedieze rachetele spre țintă până la intrarea navei aeriene în raza de acțiune.

Adică, în regim deluptă, avioanele F-16 Fighting Falcon vor fi distruse la o distanță de 400 de kilometri în mod automat. Reamintesc, prețul unui avion F-16 este de până la 50 milioane de dolari, iar avionul „invizibil” F-35 costă de două ori mai mult.

Noi oportunități

Testarea “Triumfală” la baza aeriană Mürted lovește dur în reputația aviației americane. Totuși, nu este în interesul Washingtonului să se certe prea tare cu Ankara. Pe teritoriul Turciei este amplasată baza aeriană Incirlik, cu un arsenal de focoase nucleare, este unul dintre bastioanele cheie ale forțelor aeriene SUA în regiunea ”fierbinte”.

Din punct de vedere geopolitic, Turcia este foarte importantă pentru SUA și NATO, iată de ce își poate permite să influențeze regulile de joc din Alianță fără mari riscuri. Apropierea paradoxală de Moscova o face pe Ankara mai puțin vulnerabilă pentru dictatul și presiunea partenerilor occidentali.

Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф, архивное фото - Sputnik Moldova
Un nou lot cu S-400 va pleca în Turcia, ”Patriot” și ”Eurosam” - sub semnul întrebării
Din cauza procurării S-400, Washingtonul a înghețat participarea turcă în programul F-35 (Ankara a fost penalizată, însă nu a fost exclusă). După aplicarea acestor sancțiuni, ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a vorbit despre o posibilă achiziție a avioanelor de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia. În cadrul salonului aeronautic MAKS-2019, probabilitatea unei astfel de turnuri istorice a fost confirmată și de directorul Serviciului federal pentru cooperarea tehnico-militară, Dmitri Șugaev. Intriga continuă să planeze în aer, însă anumite concluzii le putem trage de pe acum.

Dacă ar fi să apreciem potențialul militar al achizițiilor turce, este evidentă ascensiunea calitativă a capacității de apărare a țării: o baterie a sistemului „Triumf” are până la 72 de rachete orientate și are capacitatea de a lovi simultan până la 36 de ținte. Șirul de rachete de mai multe tipuri permite sistemului S-400 să lovească eficient și diferențiat bombardierele de luptă, dronele, rachetele de croazieră, tactice și balistice într-un diapazon al altitudinii de la 5 metri la 30 de kilometri (la o distanță de la 400 de metri la 2 kilometri). Sistemul „Triumf” poate integra complexe de rachetă cu o rază diversă de acțiune și poate controla o rețea semnificativă a mijloacelor de apărare antiaeriană (specialiștii turci ar trebui să atragă atenția la sistemele de rachetă Panțir-S1, Tor-M1).

Cupola invincibilă a apărării antiaeriene îi va permite Turciei să-și compenseze întârzierea în dezvoltare a forțelor aeriene.

Având la dispoziție o tehnologie avansată și o putere militară incontestabilă, sistemul „Triumf” din Turcia și din alte state, consolidează o lume multipolară fără a trage măcar un foc, pune la punct blocul militar anacronic și hegemonul lui autodeclarat.

Între timp, vine timpul unor noi oportunități și la Ankara se discută despre achiziția sistemului de rachetă S-500 “Prometei”. Sistemele rusești de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune vor continua să ”înghesuie” pe piața internațională sistemele analoage occidentale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0