Ce produse alimentare s-au scumpit în iunie - cât de mult a crescut inflația

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Produsele alimentare s-au scumpit cu mai mult de 8% într-un an. Rata anuală a inflației a atins 4,25% la finalul lunii iunie curent. Biletele la avion s-au scumpit cu 11,1% în iunie, comparativ cu luna mai.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. La sfârșitul lunii iunie, rata inflației anuale (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, informează Biroul Naţional de Statistică (BNS). 

Пустой карман - Sputnik Moldova
Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova

Precizăm că, potrivit prognozei anunțate în luna mai de Banca Națională (BNM), inflația se va reduce continuu în Republica Moldova pe parcursul acestui an, până la 3,5%, dar șomajul va crește. Ulterior, rata anuală a inflației va crește ușor în trimestrul II din 2021, până la un nivel maxim de 4,6%, după care se va diminua din nou, a estimat BNM.

Ca de obicei în Republica Moldova, rata inflației a crescut din cauza scumpirii produselor alimentare – prețul acestora a crescut cu 8,48% în ultimele 12 luni. Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, expertul economic Viorel Gîrbu sublinia că este nefiresc ca „într-o țară caracterizată printr-un sector agricol cu un potențial înalt de dezvoltare, precum este Republica Moldova, să se înregistreze o presiune inflaționistă mare venită chiar din domeniul agricol al economiei”.

Potrivit BNS, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 0,30% într-un an, iar tarifele la  serviciile prestate populaţiei au crescut cu 3,53%.

Morcovii s-au scumpit cu vreo 15% și ouăle cu 10%, dar s-a ieftinit vodka

În luna iunie, comparativ cu luna mai curent, s-au scumpit următoarele produse alimentare: morcovii – cu 14,6%, citricele – cu 11,7%, ouăle de găină – cu 9,9%, fructele exotice – cu 8,3%, sfecla roșie – cu 8%, boboasele – cu 4,4%, înghețata – cu 2%, peștele proaspăt și congelat – cu 1,5%, produsele de morărit și panificație – cu 1,3%, vodka – cu 1%.

Кишинев - Sputnik Moldova
Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității – experți

În categoria „produse de morărit și panificație”, cel mai mult s-au scumpit crupele – cu 6,9%, orezul, pastele făinoase și făina de grâu – cu câte 1,3%.

Totodată, în iunie, comparativ cu luna mai, au scăzut preţurile la fructe de livadă sâmburoase – cu 42,7%, pomușoare de livadă – cu 34,5%, cartofi – cu 19,4%, legume proaspete – cu 5,0% (în special: dovlecei – cu 24,0%, tomate – cu 22,3%, castraveți – cu 20,8%, varză – cu 8,8%, usturoi – cu 8,7%, ceapă uscată – cu 5,6%, ardei grași – cu 4,9%).

În luna iunie, carnea neprocesată, preparatele și conservele din carne s-au ieftinit în medie cu 0,4%, iar slănina neprelucrată – cu 0,7%. Carnea de oi s-a ieftinit cu 3,2%, carne de porc și de iepure – cu câte 1,8%, carnea de vită – cu 1%. 

Пшеница - Sputnik Moldova
Vom avea făină moldovenească pentru pâine? Iată cât grâu recoltăm acum - Foto

Brânza din lapte de vaci s-a ieftinit în iunie cu 0,6%, laptele integral, cașcavalul și diverse sortimente de brânzeturi – cu câte 0,2%.

În cazul mărfurilor nealimentare, în luna iunie preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii mai.

BNS informează că, în luna iunie 2020, faţă de luna mai, au crescut tarifele la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 11,1%, serviciile de turism peste hotarele țării – cu 10,1%, închirierea apartamentelor pentru studenți – cu 2,3%, serviciile rituale – cu 1,7%, serviciile hoteliere – cu 0,5%.

Totodată, au fost înregistrate reduceri de prețuri la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 1,3%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0