Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariПустой карман
Пустой карман - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia cu COVID-19 a afectat dramatic piața muncii din Republica Moldova - șomajul a crescut cu aproape 50% în aprilie, comparativ cu luna martie. Autoritățile își propun să formuleze un set de politici de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei.  

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Efectele crizei provocate de COVID-19 au început să fie resimțite din aprilie 2020 în Republica Moldova. Numărul șomerilor oficial înregistrați a crescut în aprilie cu 48% față de luna martie, potrivit Sudiului pieței muncii prezentat pe platforma Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) vineri, 19 iunie.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Video: Criza economică se preschimbă în sărăcie lucie – Priviți ce se întâmplă în piață

Autorii studiului estimează că, urmare a crizei, rata populației inactive de 25-60 ani va crește în 2020 cu 30%.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a menționat, cu ocazia lansării studiului, că „pe lângă efectele asupra sănătății, pandemia COVID-19 a provocat unul din cele mai mare șocuri pentru economia națională din ultimele decenii, cu consecințe sociale și economice negative semnificative”.

„Situația excepțională a condus la constrângeri pe piața forței de muncă, a afectat afacerile locale și grupurile vulnerabile”, a spus Sergiu Railean. Ministrul a menționat că acest studiu va ajuta autoritățile să formuleze un set concret de politici de intervenție în sprijinul cetățenilor și economiei în general.

Și Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat pe 19 iunie informații despre evoluțiile pe piața muncii în primul trimestru al anului, în intervalul ianuarie-martie 2020.

BNS constată că pandemia cu COVID-19 a început să afecteze piața muncii spre sfârșitul primului trimestru al anului curent, starea de urgență în țară fiind instituită de Parlament din 17 martie.

© Photo : Facebook / Biroul Național de Statistică al Republicii MoldovaCOVID-19 a afectat piața muncii
Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova - Sputnik Moldova
COVID-19 a afectat piața muncii

„Cu toate că această situație de urgență a cuprins doar ultimele două săptămâni ale lunii martie, rezultatele cercetării Ancheta Forței de Muncă scot în evidență unele situații noi care au apărut pe piața muncii odată cu declanșarea acestei pandemii”, comentează specialiștii de la BNS.

Potrivit datelor statistice, în trimestrul I din 2020, forța de muncă (populația activă) a Republicii Moldova, care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 840,5 mii de persoane, fiind în descreștere cu 6,5% față de trimestrul I din 2019 (898,6 mii).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0