Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vom avea făină moldovenească pentru pâine? Iată cât grâu recoltăm acum - Foto

© AFP 2024 / SAFIN HAMEDПшеница
Пшеница - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an, recolta medie de grâu per hectar va fi de 2 tone în Republica Moldova. În nord, recolta va fi de două ori mai mare – de până la 4 tone per hectar. Regiunile de centru și de sud au fost afectate dramatic de secetă și înghețuri.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Moldova moare, dar iată ce preocupări au deputații
CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. În Republica Moldova este în toi secerișul grâului. Potrivit prognozelor anunțate oficial de responsabili guvernamentali, în 2020 vom recolta doar aproximativ 600 de mii de tone de grâu, de aproape două ori mai puțin decât în anul trecut.

Precizăm că, în 2019, recolta globală de grâu a Republicii Moldova a constituit 1,13 milioane de tone - o recoltă medie de 3,3 tone la hectar. Anul acesta media va fi de 2 tone per hectar.

Va crește prețul grâului? Formarea prețurilor depinde nu doar de situația din Republica Moldova, dar și de prețurile de pe piața regiunii și cea mondială, de recoltele obținute de țările supranumite „grânare”. Vom vedea.  

Important este următorul fapt: chiar dacă obținem o recoltă de grâu de numai 600 de mii de tone, tot ne acoperim necesitățile interne, care sunt aproape de două ori mai mici. Evident, pentru export ne rămâne mai puțin grâu.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a subliniat acest aspect fiind invitatul unei emisiuni în studioul Sputnik Moldova.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Politică
Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video

„Pentru asigurarea securității alimentare avem nevoie de aproximativ 350 de mii de tone de grâu, inclusiv vreo 90 de mii de tone necesare pentru semințe. Dacă vom strânge 600 de mii de tone, așa cum prognozăm, securitatea alimentară a țării va fi asigurată. Da, va rămâne mai puțin grâu pentru export, dar pentru necesarul intern noi vom avea grâu suficient. Ceea ce înseamnă că nici prețurile la făină și produsele de panificație nu vor fi afectate”, a declarat Ion Perju.

Zilele acestea, ministrul Agriculturii, Ion Perju, s-a deplasat în raioanele Sângerei și Florești, pentru a vedea la fața locului cum decurge campania de recoltare a cerealelor din prima grupă și a afla de la producătorii agricoli ce roade avem șanse să obținem după seceta prelungită de anul trecut și de la începutul anului curent. 

Agricultorii i-au spus ministrului Ion Perju că impactul secetei hidrologice poate fi observat în fiecare câmp și că ei prognozează o roadă înjumătățită, comparativ cu anul 2019.

Сбор фруктов в Крыму - Sputnik Moldova
Un dăunător periculos atacă în această perioadă fructele, legumele și cerealele – Foto

Totuși, au menționat ei, precipitațiile din luna mai au influențat pozitiv suprafețele de cereale, așa că nici foarte pesimiști nu sunt. Speranța lor pentru acest an este să obțină o cantitate medie de grâu de până la 3,5-4 tone per hectar și o cantitate medie de orz de circa 2 tone per hectar.

Ion Perju a vizitat și câteva terenuri semănate cu triticale – acestea au avut o toleranță mai mare față de secetă, iar prognoza de roadă este de circa 3-4 tone per hectar, potrivit Ministerului Agriculturii.

„Săptămâna trecută am vizitat câteva localități din raionul Basarabeasca. În sudul țării, seceta a afectat terenurile agricole în proporție de 80%, roada va fi mult mai mică comparativ cu anul trecut. Iar după cele observate în nordul Moldovei, situația este îmbucurătoare și optimistă. În acest an vom avea o recoltă medie de grâu pe țară de circa 2 tone per ha”, a declarat ministrul Ion Perju.

Potrivit precizărilor Ministerului Agriculturii, în anul agricol 2019-2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 400 de mii de hectare de teren. Seceta și înghețurile de primăvară au afectat în jur de 215 mii de hectare. Regiunea de nord a fost afectată în proporție de 25%, cea de centru - în proporție de până la 60%, iar cea de nord - în proporție devastatoare, de tocmai 80%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0