Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dificultăți pentru părinți: Ce fac în perioada în care grădinițele sunt închise

© Sputnik / OsmatescoAla Revenco
Ala Revenco - Sputnik Moldova
Abonare
Patru luni în urmă activitatea grădinițelor din țara noastră a fost sistată pentru a preveni îmbolnăvirea copiilor de COVID-19, autoritățile nu au propus însă alternative. Iată cu ce probleme se confruntă în prezent majoritatea părinților.
Problemele părinților în perioada când grădinițele sunt închise

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova, fondatoarea Asociației "Părinți Solidari", Ala Revenco, a remarcat că în prezent mii de părinți din țară cer insistent redeschiderea grădinițelor, cu condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații instituțiilor preșcolare.

Natalia Grîu - Sputnik Moldova
O nouă consultare cu privire la regulamentul de redeschidere a grădinițelor - detalii
Mulți dintre aceștia au fost nevoiți să abandoneze locul de muncă pentru a sta acasă cu cei mici, unii au scris cereri de demisie pentru că nu puteau să-și onoreze obligațiile, iar alții își lăsau copiii în grija bunicilor sau a altor persoane.

În acest sens, Asociația "Părinți Solidari" a inițiat o petiție care a fost semnată de peste 2600 de părinți. Ei cer redeschiderea grădinițelor.  Petiția a fost adresată către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Avocatul poporului pentru drepturile copilului.

"Înțelegem eventualele riscuri legate de deschiderea grădinițelor în condițiile epidemiologice, însă copiii sunt supuși riscului dublu atât timp cât părinții muncesc și pot contacta virusul. La petiția noastră am primit răspunsuri formale, însă nu este deocamdată clar ce responsabilități își vor asuma autoritățile", a declarat pentru Sputnik fondatoarea Asociației.

De asemenea, Ala Revenco a menționat faptul că părinții le cer autorităților să adopte un șir de măsuri de susținere financiară a celor care au copii mici, pentru a le garanta securitatea socială, însă niciuna dintre solicitările lor nu a fost auzită.

"Este evident că odată ce părintele a abandonat lucrul nu mai are nicio sursă de venit. Este foarte complicat pentru unii adulți să-și întrețină copiii în asemenea condiții", a subliniat ea.

Детский сад - Sputnik Moldova
Societate
Se redeschid sau nu grădinițele? – Mesaj neașteptat al avocatului poporului
De menționat că avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a venit cu o reacție privind ajutorul financiar din partea statului pentru părinții care au copii de vârstă preșcolară. Aceasta a menționat că "părinții, disperați din cauza reducerii veniturilor în perioada pandemiei, sunt nevoiți să iasă la proteste și să solicite redeschiderea instituțiilor preșcolare, această soluție fiind văzută ca unica posibilitate de remediere a situației financiare, chiar și cu riscul de contaminare și îmbolnăvire a copiilor cu coronavirus".

Decizia de a redeschide grădinițele va fi luată abia după ce situația epidemiologică din țară se va îmbunătăți. Până la 15 iulie, în Republica Moldova este instituită stare de urgență în sănătate publică.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0