Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se redeschid sau nu grădinițele? – Mesaj neașteptat al avocatului poporului

CC0 / Pixabay / sphaeroid / Детский сад
Детский сад - Sputnik Moldova
Abonare
Mii de părinți din țară cer insistent redeschiderea grădinițelor. De cealaltă parte, autoritățile, încă tergiversează procesul de luare a unei decizii.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, nu este deacord cu redeschiderea grădinițelor în momentul de față. Într-un comunicat de presă remis de instituția ombudsmanului este precizat că avocatul pentru drepturile copilului este de părere că „redeschiderea instituțiilor preșcolare într-o perioadă de constantă creștere a numărului persoanelor infectate cu virusul COVID-19 poate avea consecințe nefaste pentru sănătatea copiilor și părinților acestora”.

Детский сад - Sputnik Moldova
Societate
Nu toți copiii vor fi admiși la grădiniță și când vor fi redeschise? Ce spune Furtună

Reacția vine după ce ieri Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale raporta că peste 800 de copii din Republica Moldova s-au îmbolnăvit din luna martie și până ieri, 2 iulie, de COVID-19. Din aceștia, peste 350 de copii testați pozitiv cu COVID-19 se află în prezent în spitale pentru tratament.

„Redeschiderea grădinițelor trebuie să fie precedată de elaborarea unor protocoale care să stabilească pe etape regulile sanitare și să fie urmate de către educatori, copii și părinți, pentru evitarea apariției și răspândirii COVID-19 în instituțiile preșcolare”, consideră Maia Bănărescu.

Totodată, avocatul copilului spune că instituțiile preșcolare nu trebuie să se transforme în spitale, iar educatorii și îngrijitorii - în doctori, dar să asigure educația copiilor la un nivel de normalitate.

În concluzie, avocatul poporului se arată rezervat față de ideea redeschiderii grădinițelor în condițiile epidemiologice actuale.

De cealaltă parte, părinții care au copii de grădiniță sunt nemulțumiți de sistarea în continuare a instituțiilor preșcolare, dat fiind faptul că nu au în grija cui să-i lase în timp ce ei sunt nevoiți să meargă la muncă.

În context, Maia Bănărescu consideră necesară adoptarea de urgență de către autorități a unor măsuri de susținere a părinților care au copii mici, pentru a le garanta securitatea socială.

Детский сад - Sputnik Moldova
Educație
Când se vor redeschide grădinițele și cum decurge procesul de înscriere în clasa I-a

Avocatul Copilului reiterează ideea privind redirecționarea către părinții care au copii de vârstă preșcolară a mijloacelor prevăzute per copil în sistemul educațional pentru ca aceștia să poată îngriji de micuți în perioada epidemiei. 

„Este obligația statului să asigure suport familiilor cu copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri s-au redus dramatic în perioada crizei sanitare din cauză că sunt nevoiți să stea la domiciliul pentru a-și îngriji copiii. Mulți părinți din acest motiv au devenit șomeri sau riscă să-și piardă locul de muncă, iar asta va conduce la înrăutățirea stării lor financiare”, atenționează Maia Bănărescu.

Maia Bănărescu menționează că părinții, disperați din cauza reducerii veniturilor în perioada pandemiei, sunt nevoiți să iasă la proteste și să solicite redeschiderea instituțiilor preșcolare, aceasta soluție fiind văzută ca unica posibilitate de remediere a situației financiare, chiar și cu riscul de contaminare și îmbolnăvire a copiilor cu Coronavirus.

Președintele Asociației „Părinți Solidari”, Iulia Nazaria, a comunicat pentru Sputnik Moldova că este de apreciat că avocatul poporului pentru drepturile copilului a venit cu o reacție, dar că ar trebui să se țină cont mai mult de partea juridică și nu de cea medicală.

„Statisticile au arătat că în țările în care grădinițile și-au reluat activitatea, acest lucru nu a afectat negativ curba COVID-ului, iar copiii nu s-a îmbolnăvit. Lumea medicală spune că copiii nu sunt focar, transmițători ai virusului. Considerăm că doamna Bănărescu trebuie să se concentreze mai mult pe partea de drepturi și să solicite autorităților oferirea indemnizațiilor pentru părinții cu copii mici”, a menționat Iulia Nazaria.

Potrivit acesteia față de părinți se comite o mare nedreptate socială. Datele arată că la moment în Republica Moldova sunt aproximativ 150 de mii de copii de vârstă preșcolară, până la 7 ani. Ținând cont că cel puțin o persoană trebuie să stea acasă pentru îngrijirea copiilor, numărul părinților care nu pot merge la serviciu se ridică la ordinul zecilor de mii.

Iulia Nazaria mai spune că s-a început a se lucra la protocolul de redeschidere a grădinițelor, iar ce ține de indemnizațiile sociale, nici una din solicitările părinților nu a fost auzită.

De precizat, decizia de a redeschide grădinițele va fi luată abia după ce situația epidemiologică din țară se va îmbunătăți. Până la 15 iulie, în Republica Moldova este instituită stare de urgență în sănătate publică.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0