Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sindromul european al Moldovei: Pe cât s-a realizat „visul albastru” al eurooptimiștilor

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaФлаги с символикой Евросоюза
Флаги с символикой Евросоюза - Sputnik Moldova
Abonare
Ce s-a schimbat în țară de la semnarea Acordului de Asociere și care sunt perspectivele Moldovei în relațiile cu Uniunea Europeană (UE)? Aflați din analiza Sputnik.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Moldova a sărbătorit patru ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE. Nu este un jubileu, însă aniversarea este semnificativă din punctul de vedere al unor politicieni ce reprezintă vectorul pro-european, al promisiunilor lor despre o viață mai bună „sub aripa” marelui vecin. Ce s-a schimbat de-a lungul anilor și-a propus să afle editorialistul Sputnik.

Angela Merkel la summit-ul UE - Sputnik Moldova
Merkel: UE trebuie să se pregătească pentru Brexit fără acord

În contextul aniversării semnării Acordului de asociere, să reamintim despre ce este vorba. Acest document vizează aprofundarea relațiilor politice și economice dintre Uniunea Europeană și Moldova. În plus, în baza lui a fost creată Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

În conformitate cu prezentul acord, autoritățile țării s-au angajat să reformeze domenii-cheie, inclusiv democrația, buna guvernare, statul de drept, drepturile omului, politicile externe și de securitate, comerțul, dezvoltarea economică ș.a..

Agenda integrării europene a țării continuă să fie pusă în aplicare, a apreciat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea. El și-a exprimat această opinie cu ocazia celei de-a patra aniversări a intrării în vigoare a Acordului de Asociere.

„Am înregistrat progrese în armonizarea legislației - aproximativ 360 de documente ale UE au fost transferate integral în legislația națională, altele 130 - parțial. Aproximativ 65-66% din exporturi, în funcție de an, sunt orientate către piața acestei comunități”, a spus Țulea.

Potrivit ministrului, numeroși cetățeni moldoveni - aproximativ 2,3 milioane - au profitat de regimul fără vize cu UE.

„În prima jumătate a acestui an, ținând cont de situația cu pandemia, desigur, am reușit să menținem o anumită dinamică în punerea în aplicare a acordului. În unele sectoare au fost acoperite anumite restanțe - aproximativ 40. Cele mai multe dintre acestea se refereau la transport, protecția mediului, bariere tehnice în domeniul măsurilor comerciale, sanitare și fitosanitare”, a spus ministrul.

Relația Moldovei cu UE este privită prin ochelari roz?

Timp de mulți ani, adepții integrării europene a Moldovei au asigurat că Acordul de asociere este asemănător munților de aur și o rețetă pentru toate problemele economice ale țării. Cu toate acestea, economia statului a fost ocolită de transformări cardinale în contextul relațiilor oficializate cu UE. Această opinie a fost împărtășită de expertul economic Viorel Gîrbu. Potrivit lui, principalul avantaj al semnării acordului este, desigur, intrarea țării pe noi piețe.

„Totuși, există probleme. În primul rând, exportul și producția Moldovei n-au sporit serios din 2014, adică de la semnarea acordului. Nu există schimbări fundamentale în economia țării. Cine este de vină – trebuie să clarificăm. Bineînțeles, este de vină și guvernarea care nu și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și, ca urmare, n-am beneficiat deplin de potențialul acestui acord”, a spus Gîrbu.

Pe de altă parte, a menționat expertul economic, piețele UE sunt supraîncărcate. „De multă vreme acolo nu mai există loc pentru nimeni. Mai ales pentru produsele moldovenești”, a punctat Viorel Gîrbu.

Brexit - Sputnik Moldova
Brexit – cât mai au la dispoziţie cetăţenii UE pentru a solicita rezidenţă în UK

În opinia unor experți, acordul de asociere a avut impact nu atât asupra exporturilor moldovenești, cât mai degrabă a determinat o creștere a standardelor de producție, iar acest fapt permite exportul mărfurilor și pe alte piețe decât cele europene.

„Nu văd schimbări cardinale în economia Moldovei după semnarea acordului, dar acest lucru nu înseamnă că acordul nu a influențat dezvoltarea economiei republicii. De exemplu, a avut impact asupra dezvoltării industriei auto. Din 2014, investițiile în acest domeniu au crescut, iar exportul nostru a crescut.  Comparativ cu întreaga economie, acest rezultat nu este foarte important. Vina pentru acest lucru este nu doar a acordului ca atare, dar și a autorităților care nu și-au îndeplinit angajamentele asumate”, a spus expertul.

În opinia sa, potențialul acordului cu Uniunea Europeană ar trebui utilizat pentru a obține beneficii.

Perspectivele Moldovei de aderare la UE

Cancelarul german Angela Merkel în timpul vizitei oficiale la Soci, Rusia - Sputnik Moldova
Merkel: Pandemia a scos la iveală vulnerabilitățile UE

Moldova se află în imediata apropiere a frontierelor Uniunii Europene și, prin urmare, încheierea unui acord între cele două părți a fost inevitabilă. Un alt lucru este că documentul de asociere semnat era departe de cea mai bună opțiune pentru un asemenea tip de acord de cooperare, a declarat Vladimir Bruter, expert la Institutul Internațional pentru Cercetări Umanitare și Politice (Moscova).

"Din punct de vedere economic, este slab și nu permite rezolvarea sarcinii principale - promovarea Moldovei, a bunurilor sale și, eventual, într-o formă de servicii pentru piața UE. Piața europeană rămâne evazivă pentru Moldova. Deoarece producătorul moldovean nu are suficiente oportunități de promovare a mărfurilor sale, să nu mai vorbim de faptul că comerțul intern în UE este destul de puternic reglementat ", a spus Bruter.

În opinia expertului, situația va rămâne așa cum este un timp destul de îndelungat.

„Cu mult scepticism se poate presupune că cineva va accepta în curând în UE state precum Belarus, Ucraina și Moldova. Prin urmare, situația pe ansamblu va rămâne cum este. Dar faptul acesta nu este nici pozitiv, nici negativ. Principala schimbare este posibilitatea de a intra fără viză în Europa”, a spus politologul.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-unul dintre interviurile sale, a declarat că în următorii 10-15 ani țara noastră nu va deveni membru al Uniunii Europene și nici al altei asociații.
„Nu cred că vom deveni membru UE în următorii 10-15 ani. Nu vom fi membri ai niciunei asociații nici în Vest, nici în Est. Moldova ar trebui să aibă relații bune și cu unii, și cu alții”, a declarat șeful statului.

Igor Dodon a spus că Acordul de Asociere cu UE este necesar pentru a realiza reforme și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

„Dar acest lucru nu înseamnă că vom deveni membru al UE. Uniunea Europeană are propriile ei probleme. Există țări care au stat ani de zile cu o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, dar încă nu i s-au alăturat. În contextul acestei pandemii, am văzut anumite lucruri care se pare că au creat probleme în funcționarea UE”, a spus șeful statului.

În iunie 2014, Moldova a semnat cu UE Acordul de asociere și cu privire la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA, parte a Acordului european de asociere), care a intrat în vigoare la 1 iulie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0