Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Merkel: Pandemia a scos la iveală vulnerabilitățile UE

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaCancelarul german Angela Merkel în timpul vizitei oficiale la Soci, Rusia
Cancelarul german Angela Merkel în timpul vizitei oficiale la Soci, Rusia - Sputnik Moldova
Abonare
Cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat astăzi în Bundestag că pandemia de coronavirus a scos la iveală vulnerabilitatea UE, ea afirmând că Berlinul va folosi președinția UE pentru a promova solidaritatea şi prosperitatea economică în statele UE.

BRUXELLES, 18 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Angela Merkel a prezentat astăzi în Bundestag priorităţile Germaniei la preşedinţia Consiliului UE, mandat pe care țara îl preia de la 1 iulie, arătând că provocarea cea mai urgentă cu care se confruntă Uniunea este să se pună de acord asupra viitorului buget multianual şi a fondului de redresare, în condițiile în care UE se confruntă cu cea mai gravă recesiune postbelică.

Merkel a recunoscut că ”pandemia a dezvăluit cât de fragil este încă proiectul european” și a regretat răspunsul iniţial ”mai degrabă naţional decât european” al guvernelor din UE la pandemie, incluzând însă și Germania în această categorie.

”Nicio ţară nu poate depăşi singură şi în izolare criza”, a spus Merkel care a fost de părere că pandemia ar trebui văzută ca o oportunitate de reformare a instituţiilor şi companiilor europene pentru ca Uniunea să fie mai bine echipată pentru viitor.

EU border control - Sputnik Moldova
UE va elabora o listă a statelor, cetățenii cărora vor putea călători în Europa
Liderii UE vor lua în discuţie vineri, pentru prima dată, planul de redresare de 750 miliarde de euro al Comisiei Europene, împreună cu o propunere de 1,1 miliarde de euro pentru următorul buget european în 2021-2027. Planul trebuie aprobat de toate statele membre.

Merkel a mai spus că se aşteaptă la un acord cu prilejul unei reuniuni la care liderii UE vor fi prezenţi în persoană, ea neacordând şanse unui progres major la summitul de mâine prin videoconferinţă.

”Voi pleda pentru ca la Consiliul European să ajungem la o decizie privind un acord de finanţare multianuală şi un fond de redresare cât mai curând posibil”, și-a arătat cancelarul poziția față de negocieri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0