Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Mentalitatea care ne face captivi în propria țară: De ce avem încă o rată înaltă de COVID

© Sputnik / Anatolii KiriakPiața centrală
Piața centrală - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova se numără printre fruntași în topul țărilor cu rate înalte de infectare cu COVID-19. În clasamentul mondial se vede clar cât de gravă este situația la noi.

Moldova se poziționează pe locul 58 din 215 în clasamentul mondial privind evoluția COVID-19, având înregistrate de la declanșarea pandemiei până în prezent aproximativ 18 mii de cazuri de coronavirus. La prima vedere, nimic ieșit din comun - nu este o poziție care să ne facă să ne simțim fruntași într-un top ce nu ne face cinste, dar trebuie înțeles clar un lucru: dimensiunea unui stat ca Moldova trebuie raportată la cea a țărilor care realmente dețin întâietatea în clasament. 

Мужчина в защитной маске во время выполнения упражнений на турнике на пляже в Голливуде, США - Sputnik Moldova
Politică
Scăpăm sau nu de restricțiile anti-COVID-19 după 15 iulie

Avem o țară mică, cu o populație la fel de mică, însă numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 este aproape egal cu cel din Austria - țară cu o populație de patru ori mai mare decât cea a Moldovei. Tocmai din acest motiv un indicator care pare să reflecte obiectiv realitatea este numărul cazurilor de contaminare la un milion de locuitori. Anume la acest capitol țara noastră se numără printre primele. Avem în acest sens 4416 cazuri de COVID-19. Prin comparație, în România sunt 1518 cazuri la un milion de locuitori, iar în Ucraina, tot țară vecină, sunt 1122 de cazuri la un milion populație. Chiar și în Marea Britanie - una dintre cele mai afectate de pandemie țări, situația este mai bună decât în Moldova - sunt 4204 cazuri la un milion de locuitori. Iar în Italia, unde au murit din cauza coronavirusului aproape 35 de mii de oameni, sunt 3996 de cazuri la un milion populație. 

Și mai gravă este situația, dacă ne uităm la numărul cazurilor grave și critice de coronavirus. În țara noastră sunt în prezent 438 de pacienți în astfel de stări - un indicator care ne face să ne alarmăm, dacă analizăm situația în alte țări. În România, care are o populație de opt ori mai mare decât Moldova, sunt în prezent 227 de cazuri grave și critice, iar în Ucraina, cu o populație de 16 ori mai mare decât a noastră - sunt doar 103 pacienți în stare gravă și critică.

Lucrurile s-au aplanat de-a binelea în țările din Europa cele mai afectate de pandemie. În Marea Britanie sunt în prezent 231 de cazuri grave și critice, iar în Italia - doar 74.

Cifrele care trădează realitatea dură

Toate aceste cifre scot la iveală un tablou sinistru - Moldova este încă în plină epidemie, vara și temperaturile caniculare nu au dus la diminuarea cazurilor de infectare, în pofida tezelor înaintate de mulți virusologi.

Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Rusia
Testările vaccinului anti-COVID-19 în Rusia – care sunt primele rezultate

După câteva săptămâni de izolare, autoritățile începuseră să vorbească despre al doilea val al pandemiei în toamna acestui an, iar aceste discuții ne făceau atunci să ne gândim că urmează o perioadă de relaxare în care vom uita de frica de contaminare și vom reveni la modul obișnuit de viață. Speranțele s-au ruinat însă lovindu-se de realitatea dură. Avem în fiecare săptămână cifre care ne înspăimântă pe unii și îi face tot mai indiferenți pe alții. Și se pare că nici nu vom simți trecerea la cel de-al doilea val. 

Este lesne de sesizat această tendință în societate - foarte mulți oameni s-au calmat, deși pericolul nu a trecut încă. Ba mai mult, a devenit poate și mai mare. Îngrijorător este faptul că mulți au încetat să mai respecte restricțiile anti-COVID.

Despre noi, poporul mioritic, vorbește Facebook-ul și Instagramul. Am văzut bine cum aceste rețele de socializare s-au colorat în violet imediat ce a înflorit levănțica. O mare de oameni a luat cu asalt aceste lanuri ca să facă poze în împrejurări pitorești. Nu ar fi nimic grav, dacă ar fi respectat distanța socială, dar am văzut bine ce s-a întâmplat în realitate... 

Шлагбаун, архивное фото - Sputnik Moldova
UE a publicat lista țărilor pentru care propune ridicarea restricțiilor de călătorie
Nu a mai contat faptul că mii de oameni au poze similare, nu a mai contat senzația de deja vu. S-a creat impresia că ești un retrograd dacă nu ai o fotografie pe fundalul florilor violet. Vădit furios, premierul Ion Chicu i-a numit „mioritici” pe cei care s-au înghesuit pe lanurile de levănțică în goana nebună după poze „în vogă”. 

„Când unii din voi veți fi internați în stare gravă la spital - arătați medicului pozele cu levănțică. Medicii de care noi, mioriticii, ne batem joc, vor aprecia „frumosul” din noi. Sunt sigur, că majoritatea pasionaților chiar în lanul de levănțică se plâng că ”UE-ul ne-a inchis granițele”. Dar de ce ar trebui altfel să se comporte lumea civilizată cu noi, mioriticii?”, a întrebat retoric oficialul.

Nu sunt avocatul premierului și nici nu fac parte din staff-ul lui, dar am fost atunci de acord cu el. Or, nu poate lupta o mână de medici cu dușmanul nr.1 al anului 2020 - COVID-19 - fără empatia și implicarea tuturor oamenilor. 

Ce avem de pierdut din cauza ratei înalte de contaminare

Se pare că răspunsurile la această întrebare sunt evidente. Mai întâi de toate, pentru Moldova rămân închise frontierele UE și ale multor țări. Blocul comunitar a întocmit o listă de state pentru care au fost anulate restricțiile de călătorie - nu este însă și cazul nostru.

COVID-19 ne-a dat toate planurile peste cap și ne-a făcut să ne simțim captivi în propria țară. Virusul ne-a schimbat, de altfel, și cultura consumului - mai degrabă forțat decât de bună voie. Nu putem pleca departe în vacanță, nu putem organiza petreceri, decât în grupuri mici, și nu putem, în unele cazuri, fi alături de oamenii dragi, care se află peste mări și țări. Suntem izolați de restul lumii și asta ne face să ne simțim neputincioși. Dar ce trebuie înțeles este că de noi, de fiecare, depinde cât de mult va dura acest sentiment de neputință...

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0