Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Dodon: Trebuie să ținem minte faptele eroice ale buneilor și străbunilor noștri

© Photo : Miroslav RotariЦеремония в Шерпенах, 9 мая 2020
Церемония в Шерпенах, 9 мая 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a venit cu un mesaj de Ziua comemorării victimelor fascismului, marcată anual în Republica Moldova pe 22 iunie.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Președintele a remarcat că pe 22 iunie 1941, când Germania nazistă a atacat URSS, a început cea mai sângeroasă etapă a celui de-Al Doilea Război Mondial. 

„Astăzi, în țara noastră, la fel ca și în alte foste republici sovietice, care au fost afectate de acel război îngrozitor, este marcată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului. Moldova a fost una dintre primele țări care a fost lovită de forțele militare ale Germaniei naziste. Deja la mijlocul lunii august 1941, întregul teritoriu al republicii noastre a fost cotropit, în țară s-a instaurat un regim foarte dur al ocupației, care a fost însoțit de deportarea și exterminarea populației evreiești, jefuirea întreprinderilor, teroare în raport cu locuitorii pașnici”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Oficialul a vorbit și despre sacrificiul soldaților moldoveni, care au participat la acest război sângeros. 

„Cu prețul unor pierderi enorme, strămoșii noștri au reușit să elibereze Moldova, dar și toate teritoriile ocupate ale URSS și țările Europei, de agresorii naziști. Poporul sovietic, în componența căruia erau și moldoveni, a pierdut 27 de milioane de oameni, de aceea noi trebuie să ținem minte despre faptele eroice ale buneilor și străbuneilor noștri, datorită cărora noi trăim astăzi sub un cer senin”, susține președintele.

Pe 22 iunie 1941, Adolf Hitler a început punerea în aplicare a planului Barbarossa - așa a fost numită de către conducerea Germaniei operațiunea de invadare a Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Se planifica cucerirea URSS într-un timp record prin tactica Blitzkrieg, dar operațiunea a durat timp îndelungat și, în cele din urmă, a suferit eșec. Aceast înfrângere a fost un punct de cotitură pentru soarta celui de Al Treilea Reich condus de Adolf Hitler.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0