Caracteristicile fregatelor rusești din cadrul proiectului 22350

© Sputnik / Александр Гальперин / Accesați arhiva multimediaВыход боевых кораблей из Санкт-Петербурга в рамках подготовки к Дню ВМФ России
Выход боевых кораблей из Санкт-Петербурга в рамках подготовки к Дню ВМФ России  - Sputnik Moldova
Abonare
Mai rămân câteva zile până când drapelul Sfântului Andrei va fi arborat, scrie observatorul militar, Alexandr Hrolenko după care - pe puternica și frumoasa navă o așteaptă zeci de ani de slujbă intensă.

În Rusia renaște construcția de nave. Lucru la care contribuie și activizarea blocului NATO. Pentru a proteja interesele țării, în Oceanul Planetar se construiesc nave purtătoare de rachete pentru zona maritimă îndepărtată ale proiectului 22350, care sunt destinate rezolvării unei game largi de sarcini și efectuării operațiunilor de luptă fără o limită a intervalului de croazieră.

Prima fregată de serie, ”Amiralul Flotei Kasatonov”, din cadrul proiectului 22350, a încheiat cu succes testele în cadrul Flotelor de Nord și Baltice și va intra în dotarea Marinei Ruse la începutul lunii iulie 2020. Apariția unei serii de nave purtătoare de rachete invizibile ale acestui proiect înseamnă un salt calitativ în capacitățile flotei.

Fregata este dotată cu șaisprezece rachete de croazieră ”Onyx” sau ”Kalibr-NK” capabile ”să-și facă lucrul” cu succes la fel de bine asupra navelor inamice cât și în zona de coastă. La bord se află și sistemul de rachete antiaeriene ”Redut”, montura de artilerie A-192 de 130 mm, sistemul de atac anti-submarin ”Paket-NK” și elicopterul anti-submarin Ka-27. Corpul a fost creat fiind folosită tehnologia de reducere a vizibilității și va fi dificil pentru un potențial inamic să detecteze o navă folosind un radar.

Fregata Amiralul Kasatonov - Sputnik Moldova
Rusia
Fregata "Amiralul Kasatonov" - teste finalizate la Flota de Nord a Rusiei

Puternica și moderna fregată pentru zona maritimă îndepărtată ”Amiralul Kasatonov” este concepută pentru căutarea și distrugerea navelor de suprafață și a submarinelor, pentru apărarea antiaeriană, apărarea împotriva rachetelor și apărarea antisubmarină a navelor, acțiuni comune cu forțe de asalt amfibie, pentru protejarea navelor civile și a instalațiilor de producție. Deplasamentul navei este de 5 mii de tone, lungimea –135 de metri, lățimea - 16 metri. Centrala principală cu o capacitate de 65 de mii de CP oferă o viteză de până la 30 de noduri. Interval de croazieră - 4500 de mile, autonomie - 30 de zile, echipaj - 170 de persoane.

Nava amiral Fregata a proiectului ”Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” a devenit parte a celei de-a 43-a diviziuni de rachete ale navelor Flotei de Nord în 2018 și a reușit să-și dovedească valoarea în călătoriile pe ocean. Aceasta a mers în jurul lumii (26 februarie - 19 august 2019) pe un traseu de 35 de mii de mile marine, inclusiv prin canalele Suez și Panama.

Lansarea a încă două fregate din cadrul proiectului 22350 este așteptată pe șantierul naval ”Severnaia Verf” la sfârșitul lunii iunie.

Este în construcție o a doua fregată de serie ”Amiralul Golovko” (lansat pe apă în mai). Proiectul continuă cu navele ”Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Isakov”, ”Amiralul Amelko” și ”Amiralul Ciceagov”.

Armament unic

În timpul testelor de stat, toate caracteristicile de proiectare ale ”Amiralului Kasatonov” au fost verificate: funcționarea mecanismelor navelor, a radarului și a sistemelor de război electronice, a întregului complex de arme aeriene, a echipamentelor de apărare antinucleare, precum și a lanțurilor tehnologice și a algoritmilor de interacțiune cu submarinele și aeronavele. Într-una dintre etape, pe 3 iunie, cea mai recentă fregată a fost atacată de o torpilă de antrenament, iar echipajul amiralului Kasatonov a folosit cu succes anti-torpila ”Paket-NK”.

Учения НАТО в Черном море. Архивное фото - Sputnik Moldova
Cum va reacționa Rusia la exercițiile NATO din Marea Neagră

Sistemul de protecție subacvatică a navelor, asemănător unui sistem de apărare antiaeriană, nu are analog în lume. Anti-torpila din complexul ”Paket-NK” se deplasează sub apă cu o viteză de aproximativ 50 km pe oră. Precizia lovirii țintei este asigurată de sistemul inerțial și de sistemul acustic activ-pasiv anti-torpilă cu autoghidare. Focosul de impact cu o capacitate de 80 de kilograme în echivalent trotil este dotat cu o siguranță fără contact și este capabil să distrugă eficient torpilele unui potențial inamic la toate adâncimile de lucru.

Complexul anti-submarin „Paket-NK” este proiectat pentru a distruge submarinele și torpilele aflate în apropierea unei nave (sau submarine), este format dintr-un sistem de control, o stație de monitorizare hidroacustică, lansatoare și torpile de dimensiuni mici în versiuni anti-submarine și anti-torpile. „Paket-ul” este capabil să asigure, independent sau ca parte a circuitului de apărare anti-submarină și anti-torpilă a navei, dezvoltarea desemnării țintei în funcție de sistemele și stațiile hidroacustice ale navei. Detectarea, clasificarea și determinarea autonomă a parametrilor mișcării navei torpilelor atacante asigură o dublă rezistență de apărare. Lansatorul de tip modular permite utilizarea torpilelor termice de dimensiuni mici și anti-torpilelor în diferite combinații, în funcție de sarcinile care trebuie rezolvate. La proiectarea complexului ”Paket-NK” s-a ținut cont de caracteristicile funcționării pe termen lung a armelor într-un mediu agresiv și utilizarea acestora în condiții hidrologice imprevizibile.

Exact la țintă: Racheta de croazieră „Kalibr” a fost testată cu succes în Marea Neagră - Sputnik Moldova
Video
Exact în țintă: Racheta de croazieră „Kalibr” a fost testată cu succes în Marea Neagră

Consolidând apărarea anti-submarin, acest sistem unic crește semnificativ stabilitatea de luptă a navei. Iar acest sistem nou de arme fundamental este doar ”un puzzle al portretului” fregatei ”Amiral Kasatonov” din cadrul proiectului 22350.

La începutul faptelor glorioase

Câteva zile rămân până la arborarea drapelului Sfântului Andrei și apoi zeci de ani de slujbă intensă sunt destinate puternicei și frumoasei nave. Soarta „Amiralului Kasatonov” este una promițătoare. Fregata a fost construită destul de rapid, cu „inimă” rusească, unitatea cu turbină de gaze-diesel M-55P este fabricată de Saturn Rîbinsk NPO (ceea ce este foarte important după ruperea relațiilor dintre industria rusă de apărare și producătorii ucraineni).

Ceremonia de lansare a avut loc pe 12 decembrie 2014 - în prezența fiului lui Vladimir Afanasievici Kasatonov și el fiind amiral, Igor Kasatonov, de un astfel de noroc nu are parte chiar orice navă.

Pentru comparație, construcția fregatei amiral pentru zona maritimă îndepărtată din cadrul proiectului 22350 s-a complicat după o „pauză tehnologică” după prăbușirea URSS. Lansat pe apă în 2010, ”Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” a devenit prima navă mare de luptă de suprafață (practic de rangul I), pusă la șantierele navale rusești în secolul XXI. Inițial, Ministerul Apărării al Rusiei a planificat construirea a 20 de astfel de nave (câte cinci pentru fiecare flotă). Potrivit experților, fregata proiectului 22350 costă aproximativ 400 de milioane de dolari. Ținând cont de cele mai recente arme aflate în proces de dezvoltate, prețul ar putea crește la 500 de milioane de dolari. Este scump, dar acesta este prețul securității și suveranității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0