Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Ceban a anunțat că cimitirele din Capitală vor fi închise de Paștele Blajinilor

© Sputnik / Miroslav RotariАрмянское кладбище
Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a luat o decizie fără precedent: a închis cimitirele de Paștele blajinilor, care anul acesta a fost transferat pentru 6-7-8 iunie.

CHIȘINĂU, 6 iun. - Sputnik. Sâmbătă, duminică și luni cimitirele pe tot teritoriul municipiului Chișinău vor rămâne închise, a anunțat primarul general al Capitalei, Ion Ceban.  El a scris pe pagina sa de Facebook că aceasta "este decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică Municipală, care s-a întrunit astăzi în ședință".

"Așa cum am declarat, această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este în creștere", a argumentat el această decizie fără precedent a autorităților sanitare locale.

El a adus și niște date statistice.

Prim-ministrul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Mesaj matinal al premierului Ion Chicu: Stați acasă - nu la cimitir
"Vorbind statistic: Doar în Cimitirul sf. Lazăr din Chișinău sunt 280.000 de morminte. Dacă cel puțin câte o persoană vine la fiecare mormânt, atunci avem riscul de a fi creat un mare focar, repet, în condițiile în care, actualmente, cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere. Plus, dacă cei prezenți își vor împărți pomeni, așa cum este la noi la ortodocși, riscul este extrem de mare. Asta în contextul în care, la ziua de astăzi, chiar dacă medicii sunt echipați, iar instituțiile medicale dotate, în cele 5 spitale strategice municipale sunt disponibile 191 de paturi", a mai menționat el.

"Dragi cetățeni: Suntem un popor credincios și în fiecare an mergem la mormintele răposaților și nimeni nu invocă că ar trebui să fie altfel. Doar că, în acest an, întreaga omenire se confruntă cu o situație complicată, la care nu putem să rămânem indiferenți, deoarece ne pasă. Este vorba de sănătatea celor dragi, mai ales că de Paștele Blajinilor, obișnuim să ne întâlnim cu familia și nu trebuie să punem în pericol viața noastră, nici a celor apropiați nouă. Este o decizie asumată și niciodată nu este târziu când la mijloc este prețul vieții oamenilor. Rămânem acasă și este cea mai bună decizie pe care o putem lua", a mai declarat primarul general al Capitalei.

Amintim că, la începutul lunii aprilie, președintele Igor Dodon și Înalt Preasfințitul Vladimir au avut o ședință comună la care s-a decis că Paștele Blajinilor se amână pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii). Pe toată perioada stării de urgență, adică până pe 15 mai, accesul în toate cimitirele din Capitală a fost restricționat, cu excepția înhumărilor curente la care pot participa cel mult zece persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0