Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Furtună: ”Medicii au fost împotriva Paștelui Blajinilor, iar Biserica nu ne-a auzit”

© Sputnik / Miroslav RotariАрмянское кладбище
Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că specialiștii din medicină s-au pronunțat împotriva organizării Paștelui Blajinilor în data de 7 și 8 iunie, însă reprezentanții Bisericii s-au opus.

CHIȘINĂU, 5 iun. - Sputnik. Șeful ANSP, Nicolae Furtună, susține că Paștele Blajinilor a fost transferat din data de 26 și 27 aprilie pe 7 și 8 iunie, pentru că autoritățile sperau că numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 va scădea. Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat și epidimiologii au venit cu propunerea ca acest eveniment să fie anulat, dar se pare că nu au fost auziți. 

Cimitirul Armenesc - Sputnik Moldova
Societate
Decizie de ultimă oră a Comsiei Naționale de Sănătate Publică privind Paștele Blajinilor
Totodată, Nicolae Futună s-a referit și la faptul că în această perioadă, preoții au continuat să-i împărtășească pe oameni deși Comisia pentru Sănătate Publică a cerut contrariu. 

”Din păcate nu am fost interpretați corect. Colegii din sistemul de sănătate ne-am proununțat împortiva organizării Paștelui Blajinilor. Ați văzut scirsorile de nespunere care au venit din partea Mitropoliei Moldovei. Cu decizii sau fără decizii, dânșii erau tentați să petreacă Paștele Blajinior în data de 7-8 iunie. Noi am rămas pe acceași poziție să nu permitem desfășurarea Paștelui Blajinilor, iar Biserica nu ne-a auzit. Noi îndemnă populația să rămână masiv acasă, ca alternativă a deciziei Mitropoliei Moldovei”, spus Nicolae Furtună, șeful ANSP. 

Și ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, i-a îndemnat pe cetățeni să-i pomenească pe cei răposați de acasă.

”Sitemul memdical este la limita epuizării. Cum va evolua situația epidimiologică în Republica Molova depinde de fiecare dintre noi. Nu doar la nivel de autoritate, dar și ca cetățeni ai Republicii Moldova. Aici este o luptă acerbă pentru viața și sănătatea oamenilor, contribuiți, vă rog, să câștigăm această luptă și dați răgaz sistemului de sănătate”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății. 

Люди в поминальные дни на кладбище Святого Лазаря - Sputnik Moldova
Societate
Apelul ANSA de Blajini: Nu mâncați pe morminte

Paștele Blajinilor va fi sărbătorit în data de 7 și 8 iunie, așa cum a decis anterior Mitropolia Moldovei și președintele Igor Dodon. Recent, premierul Ion Chicu a îndemnat oamenii să țină cont de măsurile de protecție. 

”Eu am ambii părinți decedați, dar nu voi merge pe 7 și 8 iunie. Voi mai aștepta o perioadă. Să mergem atunci când riscul va fi mai mic. Îndemn cetățenii să nu meargă în grupuri la cimitire”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Anterior, Mitropolia Moldovei a îndemnat credincioșii care vor participa în acele zile la slujbe să țină cont de sfaturile autorităților și să respecte măsurile de protecție. Iar persoanele care s-au întors din străinătate și se află în perioada de carantină sunt rugate să se roage de acasă și să aprindă o lumânare în amintirea apropiaților decedați.

În plus, enoriașii sunt rugați să nu facă aglomerație în jurul mormintelor și să respecte distanța socială. Oamenii mai sunt îndemnați să se abțină de la organizarea meselor copioase în cimitire și de la consumul de băuturi alcoolice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0