Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dictatul ”guvernului din umbră” sau libertate: Cine și de ce vrea o nouă Lege a ONG-urilor

© Pixabay / Aymanejed Члены неправительственной организации, иллюстративное фото.
Члены неправительственной организации, иллюстративное фото.  - Sputnik Moldova
Abonare
Opoziția de dreapta promovează un nou proiect de lege privind organizațiile neguvernamentale, printre principalele prevederi se numără anularea înregistrării acestor structuri, precum și posibilitatea finanțării acestora din străinătate.

Atitudinea față de activitățile organizațiilor neguvernamentale dintr-o serie de țări din spațiul post-sovietic sunt de obicei privite în mod diferit. Unii îi numesc „grantofagi”, alții spun că activiștii civici sunt angajați într-un lucru important și necesar - activitățile privind apărarea drepturilor omului, în timp ce alții recurg la teoria conspirației, menționând că prin astfel de ONG-uri, guvernul „din umbră” încearcă să intervină în politica țărilor cu scopuri specifice, mai ales în statele care nu au încă un sistem democratic pe deplin dezvoltat.

”Proiectul de lege, care a provocat atâtea polemici, sugerează că organizațiile necomerciale care activează în țară nu ar trebui să treacă prin procesul de înregistrare. În același timp, acestea să poată avea orice surse de finanțare, inclusiv din străinătate”.

Adică, dacă această lege va fi adoptată, atunci în Moldova, în principiu, orice organizație ar putea începe să funcționeze. Nu trebuie să fie înregistrate nicăieri, pot exista fără un statut, scopurile și obiectivele lor nu vor fi pe deplin înțelese de nimeni, cu excepția organizatorilor înșiși. Sub acest pretext, lobbyiștii politicienilor de dreapta din Moldova propun să promoveze un proiect de lege conform căruia activitățile ONG-urilor vor deveni practic nereglementate de către stat.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Poate fi găsit un compromis privind proiectul legii ONG-urilor: Ce spune Igor Dodon

Dacă să vorbim de rădăcina problemei privind reglementarea legislativă a activităților organizațiilor neguvernamentale din Moldova, putem spune că multe acte juridice în acest domeniu sunt cu siguranță depășite. Declarația a fost făcută pentru Sputnik Moldova de către analistul politic Serghei Manastîrlî.

"Lumea merge înainte, iar activitățile ONG-urilor din țară trebuie să corespundă cerințelor vremii. Este o altă problemă că statul vede un fel de amenințare în activitatea unor astfel de asociații non-guvernamentale, încercând să diminueze acest potențial pericol", a declarat interlocutorul.

Riscurile noului proiect de lege, promovat atât de activ de reprezentanții forțelor politice de dreapta din Moldova, pot fi acelea că proiectul conține dispoziții conform cărora ONG-urile și chiar partidele politice vor putea fi finanțate din străinătate. Potrivit lui Manastîrlî, aici este riscul uriaș pentru suveranitatea țării, pentru adoptarea independentă a deciziilor politice interne de către țară.

”Este necesar să subliniem aici că și mai devreme a existat o atragere de fonduri tacită pentru activitățile partidelor din Moldova, iar acești bani au fost deseori percepuți ca un factor de influență străină asupra politicii țării. Problema nu constă în formularea legii propriu-zise, ci în faptul că nimeni până acum nu a fost pedepsit pentru încălcarea grosolană a acesteia”, a spus Manastîrlî.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Ce crede premierul despre Legea cu privire la ONG-uri, care ar putea distruge coaliția

Potrivit expertului, anterior în activitățile unora, în special, a partidelor de centru-dreapta, a existat un factor de finanțare externă, însă, experții acestor forțe politice au efectuat aceste tranșe atât de ascuns încât autoritățile de control de stat nu au putut interveni în niciun fel pentru a stopa o asemenea ilegalitate și chiar parțial activitate subversivă.

Astfel de înlesniri deschid un spațiu de manevră pentru asociațiile finanțate din străinătate, care nu se cunoaște cu ce se ocupă în țara noastră, consideră analistul politic Boris Șapovalov.

"Avem deja o lege privind asociațiile necomerciale, care definește clar cine și cum le pot constitui, care sunt scopurile și obiectivele. De ce a apărut problema legii suplimentare privind ONG-urile este complet de neînțeles. De asemenea, avem o lege privind fundațiile, organizații non-profit și fiecare țară are propria abordare în această privință”, a subliniat politologul.

Expertul a explicat că noul proiect este o idee care este impusă tinerilor democrați, astfel încât Occidentul să aibă posibilitatea să își continue politica prin intermediul acestor organizații.

Борт ВКС России доставил в Молдову гуманитарную помощь из Китая - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Acordul nu va mai fi valabil dacă PDM va vota legea cu privire la ONG-uri

În primul rând, pe teritoriul statului sunt create organizații neguvernamentale care nu sunt înregistrate nicăieri, sursele lor de finanțare nu sunt clare, iar apoi fac presiuni asupra autorităților din țară pentru a face pe plac celor care sponsorizează aceste asociații. Aceasta este o formă ascunsă de guvernare a statelor întregi prin intermediul ONG-urilor, se arată convins Șapovalov.

Într-o serie de țări, inclusiv cele post-sovietice, deciziile sunt luate la nivelul puterii centrale care limitează astfel de practici, iar acest lucru este făcut nu pentru a încălca regulile democratice, ci pentru a limita factorul de influență extern asupra deciziilor politice din țară. Vor fi sau nu adoptate asemenea reglementări în Moldova va arătat timpul, deocamdată este prea devreme ca să judecăm despre acest lucru.

Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0