Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce crede premierul despre Legea cu privire la ONG-uri, care ar putea distruge coaliția

Abonare
Prim-ministrul Ion Chicu a declarat astăzi că Guvernul nu este împotriva Legii cu privire ONG-uri, însă anumite prevederi ale acesteia trebuie să fie revizuite.

CHIȘINĂU, 1 iun - Sputnik. Premierul susține că Parlamentul ar trebui să adopte Legea cu privire la organizațiile neguvernamentale, care reprezintă una dintre condițiile pentru debursarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE, în versiunea finală, cu amendamentele care au fost aprobate în comisii săptămâna trecută. 

„Aș vrea să remarc animozitățile și agitațiile celor care sunt finanțați de pe extern, prin intermediul ONG-urilor, cu pretenția de a ajuta la dezvoltarea țării, dar care, de fapt, au obiectivul de a distruge țara. Noi nu suntem împotriva legii noi cu privire la ONG-uri. Este o lege necesară, dar redacția votată în 2018 nu este acceptabilă, pentru că Republica Moldova prin intermediul acestor ONG-uri își va pierde independența. Activitățile politice vor fi finanțate deschis prin intermediul ONG-urilor. (...) Republica Moldova ca stat trebuie să aibă controlul asupra activităților pe intern”, a declarat prim-ministrul. 

Anterior, președintele Igor Dodon a declarat că acordul de consntituire a coaliției PSRM-PDM se va desface, dacă deputații vor vota legea cu privire la organizațiile neguvernamentale. Oficialul a precizat că nu va promulga proiectul de lege dacă acesta va trece de Parlament. 

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă cu veniturile la bugetul de stat și ce spune Ion Chicu despre creditul rus

„Proiectul prevede că ONG-urile pot primi finanțare de peste hotare și se pot implica în politică. Se deschide un ONG de băieții de la Harvard, îi dau câteva milioane de dolari. Apoi acest ONG începe activitatea politică. Ce înseamnă asta? Implicare în politica internă a Republicii Moldova. În așa condiții, nu ne trebuie nouă așa finanțare”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a precizat că PSRM nu va vota legea cu privire la organizațiile neguvernamentale.

„Toate votările în Parlament se iau prin consens. Dacă, prin minune, această lege trece, dacă vor vota, asta înseamnă destrămarea acordului. Eu nu voi promulga legea. Speakerul are 20 de zile să o trimită la promulgare, eu am 15 zile la dispoziție ca să o returnez. Dacă să repetăm procedura, ies două luni și jumătate. Această lege nu va trece, e o poziție principială”, a spus Igor Dodon. 

Chiar și așa anterior președintele PDM, Pavel Filip, a declarat că nu vede o problemă atât de mare ca această lege să fie votată. Și liderul PAS, Maia Sandu, s-a arătat nedumerită de lipsa de inițiativă din partea autorităților. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0