Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Dodon despre Platon: ”Nu este un înger, dar procurorii trebuie să colaboreze cu el”

© Photo : Moldova24Veaceslav Platon
Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon susține că Veaceslav Platon nu este un înger și a fost implicat în diferite scheme, însă procurorul general insistă că Platon stă în pușcărie pentru faptele comise de altcineva, din acest motiv trebuie să colaboreze cu el pentru a afla adevărul.

CHIȘINĂU, 5 iun. - Sputnik. În cadrul emisiunii "Președintele Răspunde", Igor Dodon a declarat că știe ce reprezintă Veaceslav Platon încă de când era ministru al Economiei. Atunci, șeful statului a înțeles că Platon se pricepe foarte bine la diferite scheme periculoase. 

Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Va fi eliberat sau nu Platon - Ce spune un fost procuror general despre acest caz

”Platon, cu siguranță, nu este înger. Îmi aintesc când eram ministrul Economiei, 2005-2009 și ne judecam cu companiile lui în cazul unor fraude în domeniul energetic. Vorbesc despre scheme, anume scheme. Noi, statul, eram puși în situația să achităm zeci de milioane de dolari. Acesta e ”bună podoabă”. Foarte deteșpt în diferite combinații periculoase pentru securitatea statului. Faptul că nu este sfânt e un lucru indubitabil”, a declarat Igor Dodon. 

În același timp, președintele Igor Dodon consideră că procurorul general procedează corect atunci când discută cu Veaceslav Platon despre furtul miliardului pentru că acesta poate oferi detalii care vor ajuta organele de drept să identifice și celelalte persoane implicate în jaful secolului.  

”Procurorul zice că Platon nu a participat în furtul miliardului. În pușcărie trebuie să stea pentru ceea ce a făcut, dar nu pentru un nene oarecare. Din ceea ce spune acum procurorul reise că el stă în închisoare pentru faptele făcute de altcineva. Eu nu sunt procuror și judecător. El este unul dintre martorii care poate spune tot lanțul faptelor și aduce dovezi clare pentru învinuirea lui Plahotniuc, Candu, Șor și restul. Dacă pot fi folosite datele pe care le deține, experiența, informațiile sale pentru clarificarea dosarului privind furtul miliardului, trebuie de colaborat. Pe alte capete de acuzare, în care Platon figurează, clarificați-vă separat”, a mai spus șeful statului. 

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Societate
Dosar penal pentru divulgarea imaginilor de la întâlnirea lui Stoianoglo cu Platon

Președintele mai spune că toate informațiile care apar în presă, în ultima perioadă, legate de Platon, sunt atacuri orchestrate de Vladimir Plahotniuc și oamenii din anturajul său, pentru că le este frică de dezvăluirile pe care le poate face Platon. 

”El nu este un înger și nu am să-l apăr niciodată, dar unora le este frică de el. Asta pentru că, probabil, el ceva la sigur știe și prezintă fapte informații concrete care trebuie folosite. Platon și Plahotniuc au lucrat împreună, iar acum, unul vrea să depună depoziții despre celălalt. Să o facă, iar procurorii să lucreze. Referitor la informațiile apărute în presă precum că un birou de avocați din Ucraina vrea să încaseze anumite despăgubiri de la Republica Moldova, văd foarte multe atacuri, apar filmulețe relizate cu camere ascunse. Nu vă amintește de nimic? Eu vă spun - semnătura lui Plahotniuc. Oamenii lui Plahotniuc se tem de Platon”, a menționat Igor Dodon. 

Recent, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar acesta a fost condamnat absolut ilegal și trebuie să beneficieze de un nou proces de judecată. 

Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Avocat: Dacă Platon va fi eliberat, acesta s-ar putea alege cu despăgubiri de miliarde
În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentințelor acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, a spus Stoianoglo. 

Recent, politologul și avocatul Roman Mihăieș a declarat în studioul Sputnik Moldova că, dacă Platon va fi eliberat, statul Republica Moldova va fi nevoit să-i întoarcă în jur de două miliarde de euro. Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat acum patru ani la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul BEM. În momentul reținerii, acesta se afla în Ucraina, iar la scurt timp a fost extrădat în Republica Moldova, unde a fost și condamnat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0