Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Avocat: Dacă Platon va fi eliberat, acesta s-ar putea alege cu despăgubiri de miliarde

© Sputnik / Иовва ВикторRoman Mihăeș
Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Săptămâna trecută, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit cu un anunț despre Veaceslav Platon care a lăsat nedumerită multă lume, iar laudele și criticile în adresa lui Stoianoglo nu au încetat să curgă.
Avocat: Dacă Platon va fi eliberat, statul va trebui să-i întoarcă două miliarde de euro

Alexandr Stoianoglo a declarat în data de 18 mai că Procuratura Generală va cere reexaminarea dosarului prin care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în dosarul BEM, întrucât sunt suspiciuni că dosarul a fost cusut cu ață albă.

Politologul și avocatul Roman Mihăieș susține că, dacă Platon va fi eliberat, statul Republica Moldova va fi nevoit să îi întoarcă în jur de două miliarde de euro, în condițiile în care, în dosarul furtului secolului se menționează cifra de un miliard de euro.

”Când procurorul general renunță la învinuire, Republica Moldova va trebui să îl despăgubească pe domnul Platon pentru toate afacerile și banii care au fost arestați, încasați sau naționalizați. Este vorba de o pagubă directă de 500 de milioane de euro, cu venitul ratat și inflația, timp de patru ani, de când Platon este arestat, se poate ridica la 1,5 sau două miliarde de euro. Asta o spun și unii avocați cu care am discutat despre dosarul respectiv”, spune politologul și avocatul Roman Mihăieș.

După falimentarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale şi „Unibank”, Banca Națională a Moldovei a acordat credite în sumă de 13 miliarde de lei, conform Legii privind Emisiunea Obligațiunilor de Stat. Ulterior, banii au fost convertiţi în datorie de stat, apoi aceste instituții financiare au fost lichidate.

Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat acum patru ani la 18 ani de detenție. La momentul reținerii, acesta se afla în Ucraina, iar la scurt timp a fost extrădat în Republica Moldova, unde a fost și condamnat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0