CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. După încheierea perioadei stării de urgență a fost înregistrată o creștere a numărului de adresări atât pe partea reclamărilor faptelor de violență în familie cât și adresări pentru consultații referitoare la litigii ce vizează viața de familie, cum ar fi stabilirea domiciliului copilului, desfacerea căsătoriilor, stabilirea pensiei de întreținere ori partajarea averii.
„Este în creștere și numărul cererilor ce țin de protecția victimelor violenței în familie”, a precizat avocatul la Centrul de Drept al Femeilor, Arina Țurcan-Donțu în cadrul emisiunii „ATITUDINI” de la Sputnik Moldova.
Avocatul explică această creștere a adresărilor prin faptul că multe femei nu cunoșteau că în perioada stării de urgență aceste instituții activează și primesc acțiuni ce țin de aplicarea ordonanțelor de protecție sau care vizează litigiile de familie și imediat după ce au fost ridicate mai multe restricții multe persoane apelează la avocat.
„O altă explicație ar fi timpul prea mult pretrecut împreună. În unele cazuri, soții s-au întors din străinătate și au fost nevoiți să petreacă mai mult timp împreună în izolare”, mai spune avocatul.
Arina Țurcan-Donțu vine și cu câteva sfaturi pentru femeile care trăiesc cu un partener violent și afirmă că violența nu trebuie să fie tolerată, iar fiecare om are dreptul de a trăi în siguranță în propria casă.
„Persoanele care se află într-un mediu violent trebuie să aibă mereu la îndemână un telefon. Atunci când apelează 112, imediat să comunice adresa, pentru că s-ar putea să nu aibă mult timp, deoarece ar putea fi deposedată de telefon”, a mai spus avocata.
Arina Țurcan mai recomandă apelul la sericiile gratuite cum ar fi apelul de încredere pentru femei 080088008. Aici, femeile primesc consiliere, sfaturi utile despre ce pot face astfel încât să beneficieze de acțiuni ulterioare. La fel există o linie gratuită juridică victimelor violenței în familie. Persoanele pot apela la numărul 080080000 pentru a primi consultații juridice cu referire la aspectele ce șin de oferirea ordonanțelor de protecție, etc.
Psihologul Liliana Chisari spune că în perioada stării de urgență, când partenerii au fost impuși de situație să petreacă mult timp împreună, în special în familiile conflictogene unde existau neînțelegeri și până la pandemie, tot mai multe conflicte au apărut între soți.
„În situația în care psihologic oamenii se simt tot mai aproape, zi de zi, 24/24 alături, evident că atunci când nu există constructivitate se intensifică durerea dintre oameni. Adică, abuzatorul abuzează și mai mult, iar cel care a fost victimă își continuă rolul de jertfă”, a comunicat Liliana Chisari.
Psihologul spune că multe din femeile care apelează la serviciile sale spun că viața lor se ruinează din cauza că s-au stopat multe activități ale lor, iar ele sunt non-stop conectate cu abuzatorul. O altă durere a femeii este nu se simte importantă cum se simte la serviciu, nu mai sunt apreciate. Ea se simte umilită, presată, judecată. Chiar în așa o stare, femeia trebuie să facă față treburilor casnice. Mai este vorba și de un abuz economic, pentru că în cazul în care nu mai muncește, femeia este dependentă de partenerul violent. Toate aceste stări adunate la un loc duc la stări de depresie.
Dorel Nistor, șeful Secției Interacțiune Comunitară din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP, a precizat în cadrul emisiunii că în comparație cu aceași perioadă a anului precedent, datele sunt aproape similare. În această perioadă s-au intensificat conflictele între soți, dar nu se poate vorbi despre o creștere a numărului cazurilor de violență. Dorel Nistor spune că nici specificul conflictelor nu s-a schimbat.
„Toate certurile încep de la neînțelegeri, consumul de alcool, gelozia, dar și neajunsurile economice sunt un factor care generează scandal”, spune Nistor.
Potrivit lui, în primele cinci luni ale anului, poliția a fost sesizată de 5157 de ori în cazurile violenței domestice. Pe toate aceste cazuri au fost inițiate proceduri atât contravenționale, cât și penale. Este vorba de 355 de infracțiuni și 599 de cazuri examinate prin prisma codului contravențional.
Ce ține de conflictele între copii și părinți, acestea au fost neînțelegeri ușoare. În această perioadă victime copii au fost înregistrate 16, iar victime femei și copii au fost 23. Comparativ cu aceași perioadă a anului trecut cazurile de vioență la acest capitol sunt în scădere esențială. Potrivit lui Dorel Nistor, cauza principală a apariției conflictelor dintre părinți și copii a fost lipsa acestora de la școală.
Amintim, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, timp în care au fost impuse o serie de restricții, inclusiv munca de la distanță. Acum, în țara noastră este instituită stare de urgență în sănătate publică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova