CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Pavel Voicu a declarat în cadrul emisiunii ”Atitudini” de la Sputnik Moldova că în fiecare zi sunt implicați în lupta împotriva pandemiei câte 9.000 de polițiști.
”Suntem în prima linie, împreună cu medicii, pentru a stopa răspândirea acestui virus. Angajații MAI întreprind măsuri de verificare a persoanelor care trebuie să se afle în izolare. Avem peste 20 de mii de cetățeni care trebuie să stea izolați. Un lucru enorm se face și pentru a stopa importul acestui virus în țară. Este dificil, dar în acest moment reușim să facem față crizei”, a declarat ministrul de Interne.
Ministrul de Interne afirmă că implicarea activă a poliției în combaterea pandemiei nu înseamnă că forțele de ordine vor permite ca persoanele care comit infracțiuni să rămână nepedepsite. Pavel Voicu susține că în timpul stării de urgență, când cetățenilor le este interzisă ieșirea din case fără motive întemeiate, ar putea crește violența domestică.
”Noi, în legătură cu pandemia, suntem pregătiți să crească anumite categorii de infracțiuni. Mă refer la violența în familie, la contravenții aplicate soțului, soției, rudelor, vecinilor. Mulți oameni se află în această perioadă la domiciliu, consumă băuturi alcoolice și asta își face efectul. Avem conflicte cu aplicarea rănilor. Avem înregistrate chiar și cazuri de omor”, a declarat Pavel Voicu.
Totuși, ministrul afirmă că este devreme să vorbim despre amploarea acestui fenomen în perioada stării de urgență.
”Noi am avut o scădere esențială la aceste categorii de infracțiuni, însă, în ultimele trei sătpămâni am avut o creștere, dar nu avem mai multe cazuri decât era în perioada similară a anului precedent. Noi ne-am dorit să avem o descreștere esențială și ne axăm și pe acest aspect. Atunci când colaboratorii noștri sunt în teritoriu pentru a-i monitoriza pe cei peste 20 de mii de cetățeni care stau în izolare, au și lista celor despre care știm că sunt violenți sau fac abuz de băuturi spirtoase. În scop de profilaxie - mergem la ei acasă, discutăm cu vecinii, ca să dăm de înțeles că poliția este cu ochii pe ei”, a declarat Pavel Voicu.
Oficualul a remarcat că, în ultima vreme, cetățenii au devenit mai responsabili - sunt mai multe sunete pentru informa forțele de ordine despre infracțiuni.
Pavel Voicu afirmă că, în primul trimestru al acestui an, a scăzut numărul infracțiunilor cu 132 în toată țara, în comparație cu perioada similară a anului precedent. În același interval de timp s-au înregistrat cu 7 mai puține infracțiuni excepțional de grave. Există și o descreștere la capitolul tâlhării și violuri. În 2019, în primele trei luni de zile au fost înregistrate 78 de violuri în toată țara, iar în 2020 s-au înregistrat 64.
A scăzut și numărul accidentelor rutiere, în schimb numărul victimelor în urma coliziunilor este în creștere. Și asta pentru că au fost multe cazuri în care în mașini se aflau mai multe persoane în timpul impactului.