Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune guvernatorul BNM despre relația cu FMI și creditele pentru cetățeni

© Photo : BNMOctavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău
Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a adresat joi, 4 iunie, un mesaj de felicitare prilejuit de Ziua lucrătorului bancar și, totodată, pe site-ul instituției au fost publicate răspunsurile lui Octavian Armașu la o serie de întrebări ale presei. 

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. În prezent se poartă discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) privind un nou program de finanțare pentru Republica Moldova, precizează guvernatorul BNM, Octavian Armașu, într-un interviu în care răspunde la întrebările mai multor redacții și publicat astăzi pe site-ul Băncii Naționale.

„Este cert că viitorul acord va fi pus în noul context pe fundalul pandemiei  COVID-19, deoarece la nivel global există o altă realitate economică. Totuși, programele cu FMI nu vizează evoluții pe termen scurt, ci contribuie la construirea cadrului macroeconomic sustenabil care să faciliteze refacerea economică și consolidarea bunăstării pe termen lung”, a explicat guvernatorul BNM.

Octavian Armașu a reamintit că în cadrul programului precedent, care s-a încheiat în martie curent, FMI a apreciat pozitiv progresele în reformarea sectorului bancar.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Noua prognoză a FMI pentru economia Moldovei: Cu cât va scădea PIB-ul

Actualmente, BNM este supusă unui exercițiu de evaluare a siguranței (Safeguard Assesment). Potrivit guvernatorului Armașu, această evaluare este o etapă obligatorie pe care o parcurge orice bancă centrală din perspectiva aprecierii detaliate a guvernanței și a mecanismelor de control aplicate de către aceasta, până la aprobarea de către FMI a asistenței financiare propriu-zise.

Octavian Armașu a menționat că, în actuala stare de criză ca urmare a pandemiei cu COVID-19, BNM a adoptat o serie de decizii orientate spre susținerea băncilor, asigurarea stabilității sistemului bancar, menținerea intermedierii financiare și a funcțiilor de bază ale băncilor, monitorizarea și gestiunea prudentă a riscurilor în sectorul bancar.

Băncile sunt receptive la solicitările clienților de reeșalonare a creditelor

Totodată, BNM a fost consultată și în ceea ce privește inițiativa autorităților de prelungire a reeșalonării creditelor de la 1 iunie până la sfârșitul anului.

Cetățeni moldoveni au fost repatriați din orașul Frankfurt pe Main la Chișinău - Sputnik Moldova
Expert economic: Criza poate deveni un prilej de noi oportunități pentru Moldova

Legat de acest aspect, Octavian Armașu a comentat că „BNM a evidențiat mai multe riscuri pentru stabilitatea și viabilitatea sectorului bancar, între care, capacitatea de plată a debitorilor. Unele persoanele fizice și-au pierdut locurile de muncă sau alte surse de venit stabil, iar unii oameni de afaceri și-au restrâns sau și-au stopat activitatea, ceea ce ar putea influența capacitatea de onorare a datoriilor față de bănci. Băncile comerciale deja restructurează  creditele persoanelor fizice și juridice aflate în dificultate și calibrează deciziile pornind de la capacitățile de plată ale debitorilor.”.

Guvernatorul BNM a precizat că, imediat după declararea stării de urgență în Republica Moldova, Banca Națională a aprobat două hotărâri în scopul menținerii stabilității și viabilității sistemului bancar. Conform acestora, se menține categoria de clasificare și nivelul reducerilor pentru pierderi la credite pentru debitorii persoane fizice. La fel, este permisă prelungirea sau renegocierea termenelor pentru creditele acordate persoanelor juridice, fără clasificarea automată a acestor credite într-o categorie mai dură.

Aceste decizii au avut menirea să atenueze impactul situației generate de noul coronavirus asupra sectorului bancar, populației și mediului de afaceri. Ca urmare, a precizat Octavian Armașu, la situația din 30.04.2020, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a constituit 8,3% și s-a majorat cu doar 0,2 p.p. față de 29.02.2020.

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Prognoza BNM pentru 2020: Inflația se va reduce constant, va crește rata șomajului
„Această situație a influențat profitabilitatea băncilor, care au înregistrat un profit mai mic. Începând cu luna martie, băncile prelungesc sau renegociază contractele de credit la solicitarea debitorilor. Astfel, până la 22.05.2020, au fost prelungite sau renegociate plățile la 4,8 mlrd. lei sau 11,62% din totalul creditelor, ceea ce oferă populației și mediului de afaceri o posibilitate de a-și restabili situația financiară”, a declarat Octavian Armașu.

Guvernatorul a dat asigurări că Banca Națională monitorizează calitatea portofoliilor de credite și menține un dialog continuu cu băncile referitor la potențialele riscuri, iar în caz de necesitate va interveni cu noi decizii pentru atenuarea impactului și asigurarea stabilității sectorului bancar.

Octavian Armașu a subliniat că „este important că băncile licențiate sunt receptive la solicitările clienților de a prelungi sau renegocia termenele de plată a creditelor”.

În primul trimestru al anului 2020, potrivit guvernatorului BNM, cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate comerțului – cu 4,6% (438,3 mil. lei) și la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului – cu 5,5% (340,9 mil. lei).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0