Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noua prognoză a FMI pentru economia Moldovei: Cu cât va scădea PIB-ul

© REUTERS / YURI GRIPASМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Prognoza preliminară actualizată a FMI pentru Republica Moldova în 2020: scădere a PIB-ului cu 3%, deficit de cont curent de 8,3% din PIB, dar inflație de numai 0,5%.  

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit substanțial prognoza privind evoluția economiei mondiale și moldovenești în contextual pandemiei COVID-19. Noile prognoze ale organismului financiar internațional au fost publicate în raportul „World Economic Outlook” pentru luna aprilie.

Президент Республики Молдова Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Pierderile pe care le poate suporta economia din cauza COVID-19

FMI prevede că Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova va scădea cu 3% în 2020. Este o înrăutățire semnificativă a situației economice, comparativ cu raportul din martie al FMI, care prevedea doar o anumită încetinire a creșterii economiei moldovenești, cu menținerea ei, totuși, la nivelul de 3,8%.

Această prognoză este cunoscută de autoritățile de la Chișinău, Ministerul Finanțelor prezentând aceleași estimări în ședința Consiliului Suprem de Securitate din 7 aprilie.

Președintele Igor Dodon a declarat, la un briefing, că, din cauza coronavirusului, Bugetul de Stat poate avea pierderi de 7,3 miliarde de lei în 2020, în condițiile unei reduceri cu 3% a Prodului Intern Brut (PIB). Și aceasta ar fi „varianta optimistă”, potrivit președintelui Igor Dodon, pentru că pierderile pot fi și mai mari. Scăderea economiei va afecta și deja afectează încasările la Bugetul de Stat, a menționat Igor Dodon. 

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Politică
Ce rezerve de produse alimentare avem: Discuția lui Igor Dodon cu Ion Perju - Video

Conform estimărilor preliminare actualizate ale FMI, economia Republicii Moldova se va recupera doar în 2021, cu o creștere a PIB-ului de 4,1%.

Totodată, potrivit prognozei, deficitul de cont curent al Republicii Moldova se va ridica la 8,3% din PIB în 2020 (8,9% în 2019). În 2021, deficitul de cont curent va crește până la 10,1%, conform acelorași estimări.

FMI a revizuit și prognoza ratei inflației pentru Republica Moldova: în 2020, aceasta poate constitui doar 0,5%, dar până în 2021 va crește până la nivelul de 6%. Anterior, FMI anticipase o inflație de 5% pentru Republica Moldova în anul 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0