Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoza BNM pentru 2020: Inflația se va reduce constant, va crește rata șomajului

© Sputnik / Miroslav RotariДни открытых дверей в Национальном банке Молдовы
Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Primul trimestru al anului 2020 a fost nefavorabil pentru economia mondială, din cauza pandemiei COVID-19. Inflația se va reduce continuu în Republica Moldova pe parcursul acestui an, până la 3,5%, dar șomajul va crește, potrivit prognozelor Băncii Naționale.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Rata inflației se va diminua încontinuu pe parcursul acestui an, până la un nivel minim de 3,5% în trimestrul IV din 2020 și trimestrul I din 2021. Ulterior, rata anuală a inflației va crește ușor în trimestrul II din 2021, până la un nivel maxim de 4,6%, după care se va diminua din nou, prognozează Banca Națională a Moldovei (BNM) în raportul cu nr. 2 din 2020 asupra inflației.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
BNM menține neschimbată rata de bază și anunță că recolta din 2020 va fi slabă  

Ca urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare, în Republica Moldova, în primul trimestru al anului 2020, rata anuală a inflației a început o traiectorie descendentă, diminuându-se de la 7,5% în luna decembrie 2019 până la valoarea de 5,9% în martie 2020, potrivit BNM.

Ritmul anual de creștere a prețurilor produselor alimentare, deși s-a diminuat  considerabil în primul trimestru din 2020, se va menține la un nivel relativ înalt până în trimestrul II al anului 2021, după care ar urma să descrească din nou.

Prețurile la combustibili vor înregistra diminuări însemnate în anul 2020 și la începutul anului 2021, dar și o creștere relativ constantă ulterior, se arată în raportul BNM.

Potrivit BNM, rata anuală a inflației își va continua în perioada următoare tendința de scădere. Reducerea inflației este determinată, în mare parte, de presiunile dezinflaționiste asociate cererii agregate și de reducerea prețurilor la produsele petroliere și materiile prime pe piața internațională, potrivit instituției.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Noua prognoză a FMI pentru economia Moldovei: Cu cât va scădea PIB-ul

Presiunile inflaționiste vor fi atenuate și de condițiile meteorologice și ajustarea valorii monedei naționale față de principalele valute de referință. BNM menționează că impactul generat de eventualele distorsiuni ale canalelor de distribuție și a ofertei rămâne incert.

În raportul său cu nr.2 din 2020 asupra inflației, BNM constată că numărul populației economic active și al populației ocupate s-a diminuat comparativ cu trimestrul IV 2018. În același timp, rata șomajului în trimestrul IV din 2019 a fost superioară celei din perioada similară a anului 2018.

În contextul pandemiei COVID-19 și a impactului acesteia asupra activității economice, în perioada următoare, populația ocupată a Republicii Moldova se va diminua, iar rata șomajului va fi mai pronunțată, avertizează BNM.

„Pentru anul 2020 se anticipează cea mai profundă criză a economiei mondiale din ultimul secol, după care în anul 2021 se așteaptă recuperarea economiei mondiale, însă nu în măsură să atingă nivelul de dinaintea crizei”, constată BNM.

În primul trimestru al anului 2020, din cauza pandemiei COVID-19, mai multe economii importante, precum SUA, China, Italia, Spania, Franța etc. au fost afectate semnificativ de sistarea activității economice, în special în domeniul serviciilor, se arată în raport.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0