Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert în justiție: Decizia Curții Constituționale oferă mai multă libertate procurorilor

© Sputnik / OsmatescoStanislav Pavlovschi
Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în domeniul justiției Stanislav Pavlovschi a declarat că decizia de ieri a Înaltei Curți este corectă și întărește poziția procurorului general și a Consiliului Superior al Procurorilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Logica Puterii”.

CHIȘINĂU, 22 mai - Sputnik. Expertul în justiție Stanislav Pavlovschi a declarat în studioul Spunik Moldova că, dacă în vara anului trecut era contestată decizia prin care Guvernul condus de Maia Sandu și-a asumat răspunderea pentru numirea procurorului general, ar fi fost declarată neconstituțională. 

Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Societate
De ce și-au retras democrații sesizarea la Curtea Constituțională: Detalii

”Acea asumare putea fi considerată neconstituțională și nici nu pot fi dubii la acest subiect. În cazul în care prim-ministrul selectează, nu CSP, candidatura la funcția de procuror general, e clar că CSP parcă este exclus din acest proces și asta este intolerabil într-o societate în care domină legalitatea și domină principiul statului de drept”, a menționat Stanislav Pavlovschi.

Cât privește decizia de ieri a Curții Constituționale privind Legea Procuraturii, expertul spune că oferă mai multă independență procurorilor. 

”În general, cred că această decizie a Curții Constituționale este foarte bună, foarte bine motivată și întărește poziția procurorului general și poziția Consiliului Superior al Procurorilor, deoarece exclude posiblitatea ingerinței din afară în activitatea acestor autorități”, a declarat Stanislav Pavlovschi. 

Expertul în justiție mai spune că actualul procuror general Alxandr Stoianoglo nu ar trebui să-și dea demisia, așa cum spun unele „guri rele”, pentru că mandatul său este constituțional, iar acest lucru a fost confirmat inclusiv ieri de magistrații Curții Constituționale. 

”Eu cred că ar fi o mare greșeală din partea domnului Stoianoglo dacă el și-ar da demisia. În pofida faptului că el a fost selectat printr-o procedură declarată de CCM neconstituțională, rezultatul acestei selecții a fost confirmat de CSP, care avea dreptul să respingă aceste candidaturi, dar nu le-a respins, ci le-a confirmat și le-a dat legitimitate. Să fi fost întors candidaturile era altceva, dar candidaturile au fost confirmate și le-au dat legitimitate. Ar fi o măsură extremă și, în condițiile hotărârrii CC, ar fi o măsură incompatibilă cu prevederile Constituției”, a spus Stanislav Pavlovschi. 

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Politică
Am putea rămâne fără procuror general? Nagacevschi: CCM pare atrasă într-un joc perfid

Expertul a comentat și declarațiile ministrului Justiției Fadei Nagacevschi, care a remarcat că în câteva zile urmează să se examineze cauza judiciară la cererea unui candidat ce nu a trecut concursul la funcția de procuror-general din toamna anului trecut și care contestă rezultatele în urma cărora Alexandr Stoianoglo a ieșit învingător. În opinia lui Stanislav Pavlovschi, candidatul nu va avea câștig de cauză.

”Nu cred că vom avea surprize, Curtea de Apel trebuie să se țină de toate procedurile că am pierdut obiectul examinării. Domnul a mai contestat rezultatele unui concurs reconoscut neconstituțional, iar decizia este definitivă, irevocabilă și nu poate fi contestă prin nicio cale. Să fi fost recunoscută legalitatea concursului cela, se anula, dar așa nu putem, ar fi o absurditate”, a declarat Stanislav Pavlovschi.

Domnica Manole - Sputnik Moldova
Societate
Manole: Mandatul actualului procuror general Stoianoglo nu este afectat
Amintim că ieri Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința constituționalității Legii Procuraturii, după ce mai mulți deputați au depus în data de 23 septembrie 2019 o sesizare cu privire la numirea lui Dumitru Robu. Trei aspecte au fost declarate neconstituționale din Legea Procuraturii. Este vorba despre procedura de desemnare a procurorului general interimar, procedura de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general și procedura de eliberare din funcție a procurorului general.

Curtea a subliniat că articolul 125 alin. (1) din Constituție prevede explicit subiectele cu atribuții decizionale în procesul de numire a Procurorului General, acestea fiind Consiliul Superior al Procurorilor și Președintele Republicii Moldova.

Astfel, inițiativa din anul trecut a fostului premier Maia Sandu ca șeful Guvernului să selecteze candidații la funcția de procuror general și să-i înainteze Consiliului Superior al Porcurorilor devine neconstituțională. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0