Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Manole: Mandatul actualului procuror general Stoianoglo nu este afectat

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole - Sputnik Moldova
Abonare
Mandatul actualului procuror general nu este afectat în niciun fel. Asta a declarat președintele CC, Domnica Manole, după ce magistrații s-au pronunțat în privința Legii Procuraturii și numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat că au existat mai multe voci care au indus societatea în eroare cu privire la posibilele efecte ale hotărârilor în privința Legii Procuraturii. 

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
CC a admis parțial sesizarea deputaților cu privire la legalitatea numirii lui Robu
Manole susține că magistrații au identificat probleme la trei puncte. Este vorba despre procedura de desemnare a procurorului general interimar, la preselecția candidaților pentru funcția de procuror general și la eliberarea din funcție a procurorului general. Potrivit președintelui CC, în toate aceste cazuri, rolul Consiliului Suprem al Procurorilor este afectat. Cât ține de mandatul actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo, Manole susține că nu este afectat.

”Din contra, Procuratura devine, odată cu pronunțarea acestei hotărâri mai protejată în independența și imparțialitatea sa față de eventualele influențe din partea Executivului. Nu o comisie a Executivului este cea care va stabili cu titlul obligatoriu candidaturile pentru funcția de procuror general și nu o comisie a Executivului va fi cea care îl va putea demite pe procurorul general”, a declarat Domnica Manole. 

De precizat că astăzi Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința constituționalității Legii Procuraturii, după ce mai mulți deputați au depus în data de 23 septembrie 2019 o sesizare cu privire la numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar și au cerut suspendarea proiectul de lege prin care s-au făcut modificări la Legea Procuraturii, care se referă la procedura de numire a procurorului general. Judecătorii CC au admis parțial această sesizare. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0