Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce și-au retras democrații sesizarea la Curtea Constituțională: Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul în fracțiunea Partidului Democrat Nicolae Ciubuc a explicat în studioul Sputnik Moldova de ce a fost retrasă sesizarea depusă la Curtea Constituțională încă în septembrie 2019.

CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Procurorul General Alexandr Stoianoglo se bucură de încrederea politicienilor, dar și a întregii societăți, iar asta a stat la baza retragerii sesizării de la Curtea Constituțională cu privire la legalitatea concursului prin care a fost ales procurorul general, depusă de deputații democrați în 2019. Despre aceasta a vorbit deputatul democrat Nicolae Ciubuc în studioul Sputnik Moldova. Potrivit lui, este îmbucurătoare, dar tardivă poziția CC care susține că mandatul actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu este afectat. 

Domnica Manole - Sputnik Moldova
Societate
Manole: Mandatul actualului procuror general Stoianoglo nu este afectat

„Este regretabil că acest lucru s-a întâmplat abia peste șase luni. Probabil era cazul ca Înalta Curte să ia o decizie similară celor cu referire la împrumutul rusesc sau asumarea răspunderii Guvernului, când până la examinarea în fond a sesizărilor a suspendat executarea legilor respective”, a menționat democratul Ciubuc.

Acesta mai spune că atunci când s-au operat modificările la Legea privind Procuratura au fost admise încălcări, fiind în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, dar și cu recomandările Comisiei de la Veneția.

De cealaltă parte, deputatul fracțiunii PAS Vladimir Bolea a declarat că vor analiza decizia de astăzi a Curții, iar o poziție clară va fi prezentată ulterior. Totodată, Bolea spune că are așteptări tot mai mari de la actualul procuror general și îl îndeamnă să se implice tot mai activ în scoaterea la lumină a dosarelor de importanță stringentă. 

Amintim, Curtea Constituțională a examinat astăzi sesizarea mai multor deputați privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, a Hotărârii Parlamentului privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova și a Decretului Președintelui Republicii Moldova, privind desemnarea domnului Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar.

Sesizarea a fost depusă la data de 23 septembrie 2019 de către deputații partidului Democrat. Ieri, Pavel Filip, Dumitru Diacov, Igor Vremea, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc au decis să își retragă sesizarea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0