Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vom sărbători sau nu Paștele Blajinilor în iunie: Biserica zice da, iar epidemiologii - ba

© SputnikCimitirul de la Comrat, închis de Pastele Blajinilor
Cimitirul de la Comrat, închis de Pastele Blajinilor - Sputnik Moldova
Abonare
În câteva săptămâni urmează să fie sărbătorit Paștele Blajinilor însă epidemiologii bat alarma și spun că COVID-19 continuă să afecteze oamenii, iar astfel de aglomerații vor crește numărul infectărilor. Totuși, Biserica este împotrivă ca sărbătoarea să fie amânată.

CHIȘINĂU, 20 mai - Sputnik. Au rămas mai puțin de trei săptămâni până când urmează să sărbătorim Paștele Blajinilor, așa cum a convenit președintele țării, Igor Dodon, și Mitropolitul Vladimir în data de 9 aprilie, însă epidemiologii bat alarma.

Întrevederea președintelui Igor Dodon și conducerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolia Moldovei anunță amânarea Paștelui Blajinilor - va fi celebrat în iunie: Video
Specialiștii susțin că numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 continuă să crească, iar astfel de întruniri pot spori și mai mult răspândirea coronavirusului. Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a menționat că deși riscă să fie criticat de biserică și cetățeni, este împotrivă ca oamenii să se adune la cimitire. 

”Sunt împotriva acestui eveniment pentru că va crea aglomerație, iar de aici pornește COVID-19. Eu nu cred, eu sunt sigur de asta. Eu mă orientez după estimări reale. Vom sta acasă, nu vom avea nimic, vom umbla pe la Blajini, vom avea de toate. Eu sunt criticat de biserică. Pomenirea morților o putem face zilnic în gând, iar la cimitire putem merge tot anul, nu când avem COVID. Riscurile sunt mari și nu s-au epuizat, atâta timp când trendul infecției este ascendent”, a spus șeful ANSP, Nicolae Furtună. 

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a declarat pentru Spunik Moldova că dacă acest eveniment va fi amânat, atunci va stârni un val de nemulțumiri din partea bisericii și a enoriașilor. Totodată, Vadim Cheibaș susține că, în condițiile în care autoritățile anunță un nou val de infectare cu COVID-19 în toamnă, sunt date peste cap toate rânduielile bisericești, inclusiv am putea rămâne fără Crăciun și Bobotează. 

”Sigur că am comenta foarte îngrijorător și negativ, deoarece înainte de Paști Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a mers în întâmpinare la propunerea președintelui Igor Dodon de a minimaliza riscurile răspândirii infecției, care se calcula atunci de aceeași epidemiologi că va avea apogeul către Învierea Domnului. Atunci, noi am venit cu propunerea ca Paștele Blajinilor să fie marcat la Duminica Mare și Rusalii, așa cum în anumite regiuni, conform unor tradiții mai vechi, se serbau și se pomeneau cei adormiți. Am bătut în cuie această dată și ar fi suspect și strigător la cer această modificare, și ar fi multe indignări, căci toată lumea s-a programat și pregătit pentru acest eveniment”, a menționat Vadim Cheibaș. 

Deocamdată, prim-ministrul Ion Chicu nu a făcut nicio declarație în acest sens.

Старая могила на кладбище Святого Лазаря в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Restricții privind accesul în cimitire în timpul stării de urgență: Cine poate să intre

”Acest subiect nu a fost discutat, dar urmează să fie analizat mai aproape de eveniment. Contează evoluțiile pandemiei. Fiecare perioadă o vom analiza ca să înțelegem pe cât de bine cetățenii au deprins măsurile de protecție și igiena personală. Epidemiologii care fac parte din Comisia pentru Situații de Urgență în Sănătate Publică au un cuvânt foarte greu de spus la acest subiect”, a declarat Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu. 

Nici ministrul Viorica Dumbrăveanu nu comentează deocamdată acest subiect. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, a declarat că deciziile urmează să fie luate după ce se vor pronunța toți specialiștii în domeniu.

La începutul lunii aprilie, președintele Igor Dodon și Înalt Preasfințitul Vladimir au avut o ședință comună la care s-a decis că Paștele Blajinilor se amână pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii). Pe toată perioada stării de urgență, adică până pe 15 mai, accesul în toate cimitirele din Capitală a fost restricționat, cu excepția înhumărilor curente la care pot participa cel mult zece persoane. 

ÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei - Sputnik Moldova
Societate
Sinodul Bisericii Ortodoxe i se adresează lui Chicu: Ce revendicări au fețele bisericești

Astăzi, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a expediat o adresare către premierul Ion Chicu în care solicită ca restricțiile ce țin de participarea enoriașilor la slujbe să fie ridicate mai devreme de 30 iunie. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei subliniază că apreciază măsurile de siguranță care s-au luat până acum, dar consideră „că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri, cu posibilitatea pentru credincioși de a se ruga în biserici, așa cum au făcut-o neîntrerupt și până acum”.

La scurt timp, premierul Ion Chicu a reacționat într-o postare pe Facebook: „Doamne iartă-mă și păzește-mă de păcate. Și dă-mi minte și putere să reacționez înțelept și calm la așa ceva”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0