Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Restricții privind accesul în cimitire în timpul stării de urgență: Cine poate să intre

© Sputnik / Yana ZaharovaСтарая могила на кладбище "Святого Лазаря" в Кишиневе
Старая могила на кладбище Святого Лазаря в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile au luat măsuri de precauție în contextul declarării stării de urgență, inclusiv la cimitirele din Capitală. Iată despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 22 mart - Sputnik. Începând cu data de 17 martie, au intrat în vigoare mai multe restricții legate inclusiv de accesul populației în cimitire. 

Coronavirus - Sputnik Moldova
De ce noul coronavirus s-a răspândit atât de rapid în Italia

În legătură cu situația epidemiologică din țară, Combinatul servicii funerare al municipiului Chișinău a emis un ordin care interzice accesul persoanelor în cimitire și efectuarea lucrărilor de reparație pe teritoriile lor. 

Se fac, evident, unele excepții, atunci când vine vorba de înmormântări. În aceste cazuri, se permite intrarea în cimitire a unor grupuri mici de persoane. 

Despre restricțiile aplicate în cadrul cimitirelor a vorbit pentru Sputnik Moldova directorul Combinatului servicii funerare Ludmila Boțan. 

”Cimitirele nu sunt închise, noi muncim conform graficului obișnuit. Există însă restricții și pentru noi, întrucât combinatul nostru face parte din lista întreprinderilor care trebuie să respecte normele în timpul stării de urgență”, a menționat Ludmila Boțan. 

Directorul Combinatului servicii funerare a dat asigurări că, odată cu îmbunătățirea situației epidemiologice, vor fi schimbate condițiile de acces pe teritoriul cimitirelor.

Înmormântările în timpul stării de urgență

Центр гигиены и эпидемиологии в Санкт-Петербурге - Sputnik Moldova
Societate
O persoană testată pozitiv cu coronavirus și-a sărbătorit aniversarea cu 27 de invitați
Ludmila Boțan a explicat în ce mod sunt organizate înmormântările în contextul restricțiilor stabilite de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică. 

”În medie, în fiecare zi au loc câte 20 de înmormântări. A fost luată decizia de a permite prezența la ceremoniile funerare a doar 10 rude. Lor li se adaugă 6 persoane care duc sicriul și capacul, precum și 4 angajați de-ai noștri. În total este vorba despre 20 de persoane. Dacă este invitat preotul, avem mai mult de 20 de persoane” - a precizat directorul întreprinderii.

Prețurile la serviciile funerare

Cetățenii sunt interesați dacă s-au schimbat cumva prețurile la serviciile funerare în contextul declarării stării de urgență. Ludmila Boțan a dat asigurări că acestea au rămas la fel, întrucât sunt stabilite de Consiliul Municipal Chișinău. 

Îngrijirea mormintelor înainte de Paște

Tradițional, înainte de Paște, moldovenii merg la cimitir ca să îngrijească mormintele rudelor care au decedat.

Mihai Magdei - Sputnik Moldova
Epidemiolog: Cum să ne protejăm copiii de coronavirus și care sunt metodele de vindecare
Ludmila Boțan a reiterat însă că în perioada stării de urgență accesul pe teritoriul cimitirelor este interzis, cu excepția cazurilor în care sunt oficiate înmormântări.

Mai mult, directorul Combinatului servicii funerare spune că astfel de servicii nu pot fi prestate în această perioadă nici de întreprinderea pe care o conduce. 

Anterior, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că după Paștele Blajinilor, când în cimitire și la biserică vin mii de oameni, în țară ar putea apărea aproape o mie de cazuri noi de contaminare cu noul coronavirus, iar consecințele ar putea fi extrem de grave.

Fluxul de știri
0