Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Sinodul Bisericii Ortodoxe i se adresează lui Chicu: Ce revendicări au fețele bisericești

© Photo : Mitropolia MoldoveiÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei
ÎPS Vladimir, Mitropolitul Moldovei - Sputnik Moldova
Abonare
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a aprobat o adresare către premierul Ion Chicu în care solicită ca restricțiile ce țin de participarea enoriașilor la slujbe să fie ridicate mai devreme de 30 iunie.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), întrunit pe 19 mai într-o ședință condusă de Mitropolitul Vladimir, i-a adresat un mesaj premierului Ion Chicu și membrilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Sinodul BOM declară că amânarea ridicării mai multor restricții ce țin de participarea enoriașilor la slijbele bisericești „revoltă, dezgustă și este chiar jenantă”.

Sinodul BOM menționează că a luat cunoștință „cu profundă durere și tristețe” de „noile prevederi ale Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică cu privire la oficierea serviciilor divine și a altor manifestări tradiționale religioase, măsuri în vigoare până pe data de 30 iunie, anul curent”.

Femeie pe bicicletă în Italia
 - Sputnik Moldova
Politică
Dodon spune că pericolul COVID-19 va persista un an: Ce restricții vor mai fi ridicate

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova subliniază că apreciază măsurile de siguranță care s-au luat până acum, dar consideră „că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri, cu posibilitatea pentru credincioși de a se ruga în biserici, așa cum au făcut-o neîntrerupt și până acum”.

„Sub guvernarea Dumneavoastră, sutele de mii de credincioși au rămas fără Slujba Învierii și fără alte slujbe importante - pentru prima dată în istorie! (...) Nimic nu ne poate garanta că participarea noastră la sfintele slujbe va fi în totalitate fără riscuri și va exlude orice pericol. Suntem conștienți că și oamenii credincioșii se pot înbolnăvi. În același timp, nici magazinele, nici parcurile, nici plajele, nici terasele, nici alte spații publice, redeschise după această perioadă, nu sunt sterile sută la sută”, se spune în mesajul Sinodului BOM către autoritățile statului.

Митрополит Владимир - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolia cere ”atitudine temperată”. Ion Chicu: ”Regulile sunt pentru viața oamenilor”

Premierul nu a reacționat încă la mesajul Mitropoliei. Anterior însă șeful Guvernului a remarcat că din cauza epidemiei statul și cetățenii au avut de suferit enorm și nu au făcut excepție nici cultele religioase. 

”Protejarea sănătății și vieții oamenilor este cea mai blagoslovită și plăcută Domnului faptă. În asta cred. De aceea, ca și în multe alte state, inclusiv Rusia sau Italia, Guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor. Îmi asum totalmente această decizie, deoarece a fost vorba de sănătatea și viața oamenilor”, a menționat Ion Chicu.

Oficialul le-a mulțumit atunci slujitorilor cultelor religioase pentru înțelegere și pentru că au susținut eforturile Guvernului de protejare a sănătății oamenilor în timpul acestei crize fără precedent. ”Mă închin până la pământ tuturor pentru această susținere, iar la etapa când vom avea acces în biserici voi veni să mă rog bunului Dumnezeu pentru iertarea păcatelor”, a menționat premierul.

În context, șeful Executivului a atras atenția că pandemia încă nu a trecut, iar Guvernul va menține și în continuare unele măsuri care trebuie respectate de toți cetățenii țării.

Totodată, Sinodul BOM a adoptat o declarație în care se pronunță contra unei eventuale vaccinări obligatorii împotriva COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0