Provocările crizei și noua strategie a Uniunii Economice Eurasiatice

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaФлаги России, Кыргызстана, Казахстана, Беларуси, Армении, а также с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС)
Флаги России, Кыргызстана, Казахстана, Беларуси, Армении, а также с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС) - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 19 mai s-a desfășurat reuniunea Consiliului Superior Economic Eurasiatic în format online. Ce subiecte au fost discutate și ce priorități au fost trasate aflați din materialul lui Nikita Mendkovici.

Nikita Mendkovici, coordonatorul Clubului Analitic Eurasiatic

Recenta reuniune a Consiliului Superior Economic Eurasiatic s-a desfășurat pe 19 mai în formatul conferinței online. Subiectul central al discuțiilor a devenit programul ambițios de dezvoltare a Uniunii Economice Eurasiatice până în anul 2025, propus de Comisia Economică Eurasiatică. Planul a fost aprobat oficial de participanți, în pofida polemicilor dure. Asupra acestuia urmează să se mai lucreze, urmând să fie aprobat în forma lui finală în decursul lunilor octombrie-noiembrie ale acestui an, inclusiv din cauza necesității de a coordona unele probleme în cadrul consultațiilor bilaterale între șefii de stat.

Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova
Dodon la ședința Consiliului Economic Eurasiatic: Criza a arătat cine ne sunt prieteni

Proiectul strategiei include 330 de măsuri și mecanisme care ar urma să accelereze cooperarea economică. Printre acestea se numără sincronizarea unor norme juridice ale statelor-membre, pentru a simplica investițiile reciproce și activitățile companiilor eurasiatice pe întregul teritoriu al Uniunii. Este vizată de asemenea problema digitalizării economiei și reglementarea de stat, care ar urma să simplifice mișcarea mărfurilor și finanțelor.

Însă un rol nefast asupra agendei de discuții l-a avut pandemia coronavirusului și criza legată de el. Pe lângă problemele curente, izolarea piețelor și stoparea economiilor, există și amenințări pe termen lung.

Agravarea în lanț a problemelor în diverse regiuni ale lumii vor amenința cu stagnarea sau chiar cu prăbușirea piețelor pe tot parcursul anului 2020. Situația se schimbă rapid și semnificativ, Uniunea Economică Eurasiatică fiind nevoită să caute alte căi de rezolvare a problemelor.

În special Kazahstanul a solicitat o amânare a introducerii marcării digitale a mărfurilor pentru că ultimele evenimente au lovit dur asupra economiei țării – introducerea noilor tehnologii reprezintă o mare povară pentru bugetul de stat și întreprinderi.

Экономика. Архивное фото - Sputnik Moldova
Moldova și Banca de Dezvoltare Eurasiatică: Perspective de cooperare

Belarus și Armenia, care, de asemenea, se confruntă cu provocări economice, au propus accelerarea tranziției spre o piață de gaze unică, fapt care ar urma să îmbunătățească situația economică a acestor state în calitatea lor de importatori ai resurselor energetice. Însă, după obiecțiile exprimare de președintele Rusiei, Vladimir Putin, despre imposibilitatea unei astfel de măsuri în condițiile actualului nivel al integrării economice, s-a propus amânarea discuțiilor la acest subiect.

O altă problemă a reuniunii a fost lipsa de pregătire a părților pentru discuțiile asupra măsurilor propuse. În mare parte, acest lucru se datorează suprasolicitărilor instituțiilor de profil ale statelor membre din cauza pandemiei și încălcării regulilor comerțului internațional, motiv pentru care nu au reușit să elaboreze recomandări pentru șefii de stat. A suferit schimbări și agenda reuniunilor miniștrilor statelor UEE, care de obicei permit rezolvarea operativă a divergențelor apărute. Acum ei sunt preocupați de măsurile urgente anticriză.

În special președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că nu îi este clar cum poate fi realizată în practică o mare parte a propunerilor care vizează extinderea atribuțiilor Comisiei Economice Eurasiatice.

“Oferirea dreptului comisiei de a participa la negocieri bilaterale a statelor membre cu statele excomunitare în probleme legate de servicii necesită, desigur, o studiere suplimentară... Acum ne este greu să ne imaginăm cu va fi realizat acest lucru în practică”, a menționat președintele kazah.

Премьер-министр Ион Кику провел переговоры с председателем Евразийского банка развития Андреем Беляниновым - Sputnik Moldova
Banca Eurasiatică de Dezvoltare este gata să finanțeze economia Moldovei

Tokayev s-a plans că reprezentanții Comisiei Economice Eurasiatice s-au grăbit să anunțe despre aprobarea tuturor punctelor Strategiei cu participanți, chiar dacă, spre exemplu, din punctul lui de vedere, este nevoie de o muncă suplimentară în acest sens. El a subliniat că în forma actuală multe dintre propunerile înaintate par prea radicale și chiar ar putea fi întâmpinate cu o lipsă de înțelegere din partea societății. Președintele Kazahstanului a îndemnat la o abordare foarte atentă a problemei extinderii atribuțiilor Comisiei Economice Eurasiatice și a solicitat să se discute încă odată această problemă la nivel de experți, până la reuniunea care urmează să aibă loc în toamnă.

Însă ar fi greșită exagerarea importanței divergențelor în dezbaterile despre Strategia de dezvoltare, așa cum fac unele instituții media. Discuțiile au avut un caracter lucrativ, participanții au reușit să ajungă destul de repede la un compromis și nu au încălcat regulamentul. Acest lucru a permis discutarea unui șir de probleme curente, inclusiv a programului de liberalizare a transportului maritim de coastă, fapt care este deosebit de important acum, în condițiile perturbării fluxurilor de transport pe fundalul pandemiei. De asemenea, s-a discutat despre aderarea la organizație a unor noi state cu statut de observatori.

Uniunea Economică Eurasiatică își extinde zona de comerț liber - Sputnik Moldova
Video
Uniunea Economică Eurasiatică își extinde zona de comerț liber

În ansamblu, la reuniune nu s-a reușit accelerarea proceselor integraționiste în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice prin adoptarea unei noi strategii. Aceasta a fost considerată a fi una prea radicală. În afară de aceasta, s-a recunoscut că un șir de propuneri au nevoie de o perfecționare a procedurilor de realizare, fapt care urmează să aibă loc spre toamnă.

Însă, în ciuda tuturor temerilor, discuțiile în jurul adoptării programului au arătat că statele membre, în pofida unor neînțelegeri, sunt capabile să lucreze cu agenda curentă de discuții și să ajungă la un compromis. Probabil, condițiile complicate, dictate de pandemie și criza economică generată de coronavirus, vor necesita o modificare a unor planuri strategice, însă observăm că blocul eurasiatic conclucrează suficient de sigur în depășirea problemelor apărute.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0