George Soros rupe tăcerea: interviu fulminant – interese și strategii în spatele pandemiei

© AFP 2024 / FABRICE COFFRINIGeorge Soros
George Soros - Sputnik Moldova
Abonare
Magnatul dă în vileag detalii despre China, Donad Trump, UE și o mega operațiune. ”Oamenii sunt dominați de frică - și frica îi face pe oameni să-și producă singuri necazuri, e valabil și pentru națiuni și umanitate”.

BUCUREȘTI, 18 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cel mai cunoscut și controversat magnat al lumii, George Soros, i-a acordat un interviu jurnalistului german Gregor Peter Schmitz, pentru ”Augsburger Allgemeine” și Consiliul European pentru Relații Externe. Interviul a fost tradus și publicat în România de ”ClubEconomic.ro”.

Chiar de la început, Soros șochează, afirmând că această pandemie este ”criza vieții mele”, explicând că ”a perturbat total viața oamenilor și a cerut un comportament foarte diferit”.

”Este un eveniment fără precedent care nu a mai avut loc niciodată în această combinație – și într-adevăr pune în pericol supraviețuirea civilizației noastre”, spune Soros.
Prime Minister Boris Johnson thanks the NHS in a video message on Easter Sunday, in 10 Downing Street, London, Britain, April 12, 2020.   - Sputnik Moldova
Dorința lui Boris Johnson: Marea Britanie să revină în această lună la normalitate

Soros este sceptic în privința vaccinului, pentru că “ochim o țintă mișcătoare”, virusul  schimbându-se rapid. ”Va lua mult timp pentru a dezvolta un vaccin - și chiar după ce vom dezvolta unul va trebui să învățăm cum să îl schimbăm în fiecare an, deoarece, cel mai probabil, și virusul se va schimba la rândul său”, spune Soros, arătând că „asta ni se întâmplă de altfel an de an cu gripa obișnuită”.

De ce acordă pandemiei o atât de mare importanță Soros, veți înțelege la final.

Din interviul destul de complex extragem numai câteva teme, la care venerabilul magnat răspunde cu o dezinvoltură uluitoare – și cu o logică… specială.

Schimbarea capitalismului și prezentul oamenilor „dominați de frică”

Va schimba această criză natura capitalismului? – întreabă jurnalistul german. „Nu ne vom întoarce la locul unde am fost când a început pandemia - asta este foarte sigur”, răspunde Soros – dar, completează el, „nu cred că știe cineva cum va evolua capitalismul”.

Ar putea criza aceasta „să apropie oamenii și statele?”, întreabă jurnalistul. „Pe termen lung, da”, spune Soros.

„În prezent, oamenii sunt dominați de frică - și foarte des frica îi face pe oameni să-și producă singuri necazuri”, spune Soros, completând semnificativ: ”Este valabil atât pentru indivizi, cât și pentru instituții, națiuni și umanitate în sine”.

Tot în această zonă a discuției, Soros consideră conflictul ”continuu” dintre SUA și China ca o complicare a problemelor, „deoarece ar trebui să lucrăm împreună la schimbările climatice și la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19”.

„Faptul că avem două sisteme de guvernare foarte diferite, unul democratic și unul… autocratic, asta face totul mult mai greu”, spune Soros. „Sunt mulți oameni care spun că ar trebui să lucrăm foarte strâns cu China, dar eu nu sunt în favoarea acestui lucru”.

De ce asta? Pentru că „trebuie să ne protejăm societatea democratică, deschisă”, spune George Soros.

”Xi Jinping va pierde din putere, e o luptă pentru putere în China”

George Soros își declară „simpatia” față de poporul chinez, pentru că „trăiește sub dominația unui dictator, președintele Xi Jinping - cred că o mulțime de chinezi educați sunt nemulțumiți de aceasta, iar publicul este încă foarte supărat pe el pentru că a păstrat secretul COVID-19 până după Anul Nou Chinezesc”.

Mai mult, George Soros vede posibilă o scădere a puterii președintelui Xi „pe măsură ce chinezii vor recunoaște că gestionarea crizei a fost sub-optimă”.

„Când Xi a abolit termenele limită și s-a numit, în esență, președinte pe viață, a distrus viitorul politic al celor mai importanți și ambițioși bărbați dintr-o elită foarte restrânsă și competitivă”, spune Soros, care consideră că „a fost o mare greșeală din partea lui - el este foarte puternic într-un fel, dar în același timp este extrem de slab și acum poate chiar vulnerabil”.

Soros vorbește de o „luptă pentru putere din China” și afirmă că acolo ”există multe persoane care sunt în favoarea unei societăți deschise”.

„Trump este o slăbiciune care nu va mai dura – el voia să fie dictator”

Nici pentru Donald Trump Soros nu are cuvinte de laudă, aici jurnalistul german face o afirmație subiectivă.

Акция протеста против деятельности фонда Сороса в Армении (31 мая 2019). Еревaн - Sputnik Moldova
Societate
Conferința de presă ”Metode de luptă contra rețelei Soros: Experiența armenilor” – Live

Gregor Peter Schmitz: „Dar nici actualul președinte american nu reprezintă cu adevărat valorile unei societăți deschise și libere…”

George Soros: „Aceasta este o slăbiciune care sper să nu dureze foarte mult. Lui Donald Trump i-ar plăcea să fie un dictator. Dar nu poate fi, deoarece în Statele Unite există o constituție pe care oamenii încă o respectă. Și asta îl va împiedica să facă anumite lucruri. Asta nu înseamnă că nu va încerca, pentru că el literalmente luptă pentru viața lui de lider”.

Soros a dorit să sublinieze convingerea sa: „Trump se va autodistruge, iar el a depășit deja chiar și cele mai negre așteptări ale mele”.

„Uniunea Europeană este excepțional de vulnerabilă”

Trecând la Uniunea Europeană, Soros se arată „preocupat în special de supraviețuirea UE, deoarece acum este o uniune neterminată”.

„Era în proces de a fi creată - dar procesul nu a fost niciodată finalizat și asta face Europa excepțional de vulnerabilă – mai vulnerabilă decât SUA. Nu doar pentru că este o uniune incompletă, ci și pentru că se bazează pe statul de drept… iar roțile justiției se mișcă foarte încet, în timp ce amenințări precum virusul COVID-19 se mișcă foarte repede”, spune Soros.

Mai mult, Soros vede recenta decizie a Curții Constituționale Federale din Germania (referitoare la Banca Centrală Europeană) ca pe o „amenințare care ar putea distruge UE ca instituție bazată pe statul de drept”.

„Aveți acum în față un conflict între Curtea Constituțională germană și Curtea Europeană de Justiție (CEJ). Care instanță are prioritate?”, întreabă Soros, subliniind – „dacă instanța germană poate pune la îndoială deciziile Curții Europene de Justiție, atunci și alte țări pot urma exemplul acesteia?”.

Iar temerea lui Soros sunt rebelii Europei – Ungaria și Polonia! „Polonia a profitat imediat de ocazie și a afirmat supremația instanțelor sale naționale asupra legii europene. În Ungaria, Viktor Orbán a folosit deja situația de urgență COVID-19 și un parlament “capturat” pentru a se autoproclama dictator”.

O mega operațiune pe care Soros o vede salutară pentru Europa în pandemie

Acum ajungem la explicația pentru care Soros pune atât de mare accent pe pandemie! Întrebarea cheie a jurnalistului german: Va trebui Banca Centrală Europeană să își schimbe politicile după această hotărâre (a Germaniei)?

Soros consideră că nu e obligatoriu, ea cere ca BCE să „își justifice politicile monetare actuale - S-au acordat trei luni pentru a fi justificate acțiunile întreprinse”.

Interesul lui Soros este evident - BCE este „singura instituție europeană care funcționează cu adevărat și care poate furniza resursele financiare necesare pentru combaterea pandemiei”.

„Prin urmare, ar trebui să-și concentreze atenția asupra sprijinirii Europei în crearea unui Fond de Redresare”, spune Soros, care consideră că resursele ar trebui să vină din emiterea unor  “obligațiuni perpetue” de către UE –  „cred că ar trebui numite „Console”, deoarece obligațiunile perpetue au fost folosite cu succes sub acest nume de către Marea Britanie din 1751 și de către Statele Unite începând cu anii 1870”.

Soros atrage atenția că „Obligațiunile perpetue” sunt confundate cu „Coronabonds”, care au fost respinse de Consiliul European – și „asta cu un motiv întemeiat, deoarece implică o punere la comun a datoriilor acumulate pe care statele membre nu doresc să o accepte”.

„Cred că situația actuală susține ideea unor „Console” (…) emise de UE în ansamblu, ar fi automat proporționale și ar rămâne așa veșnic”, explică Soros. „Statele membre ar trebui să plătească doar dobânda anuală, care este atât de mică – să zicem 0,5% – încât obligațiunile ar putea fi subscrise cu ușurință de statele membre, fie în unanimitate, fie de o coaliție a doritorilor”.

Soros precizează că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Europa „are nevoie de aproximativ 1 trilion de euro (1,1 trilioane de dolari) pentru a lupta împotriva acestei pandemii, iar la asta s-ar adăuga încă 1 trilion de euro pentru schimbările climatice” – ori „Consolele” ar putea „furniza aceste sume dacă statele membre ale UE le-ar autoriza”.

Germania și Olanda se opun, „Italia e nedreptățită”

Și atenție – „din păcate, Germania și statele „Ligii Hanseatice” conduse de Olanda se opun cu îndârjire”.

În schimb, „cei care doresc să își păstreze la minimum contribuția la bugetul UE ar trebui să sprijine „Consolele - ei ar trebui să autorizeze anumite impozite, cum ar fi o taxă pe tranzacțiile financiare, care să ofere UE resurse proprii, asigurând ratingul AAA, dar în propunerea mea impozitele nu ar mai trebui impuse – locul lor ar fi luat de Console”, spune Soros.

„Plățile anuale de 5 miliarde de euro, a căror valoare actuală scade continuu, ar furniza UE 1 trilion de euro de care continentul are nevoie urgentă – un raport uimitor cost-beneficiu”, afirmă magnatul.

Soros punctează și în problema căderii în desuetitudine a tratatului Maastricht, ridicată de jurnalistul german – „când UE și-a relaxat regulile împotriva ajutorului de stat, Germania a depus mai mult de jumătate din cereri”, fapt  considerat de unii analiști ca o subminare a principiilor pieței unice „deoarece oferă Germaniei un avantaj nedrept”.

”Sunt de acord cu argumentul - în mod special este nedrept față de Italia, „bolnavul principal” al Europei și cel mai puternic lovit de COVID-19”, spune Soros.

În context, Soros se îndreaptă către europarlamentarul Matteo Salvini care „face agitație pentru ca Italia să părăsească euro și, deopotrivă, Uniunea Europeană”.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Trump îi îndeamnă pe americani să iasă la soare

„Din fericire, popularitatea sa a scăzut de când a părăsit guvernul, dar ideea lui câștigă adepți”, spune Soros, care consideră însă că „aceasta este o altă amenințare existențială pentru UE”.

Ce ar mai rămâne din Europa fără Italia, care era cea mai proeuropeană țară – întreabă George Soros. „Italienii aveau încredere în UE mai mult decât în ​​propriile lor guverne - dar au fost tratați greșit în timpul crizei de refugiați din 2015” și atunci „s-au îndreptat spre extrema dreaptă a lui Salvini și spre mișcarea populistă Cinci Stele”.

Epilog – mesaj cu substrat: „Putem lua măsuri excepționale adecvate circumstanțelor excepționale”

Finalul – este George Soros pesimist în privința UE? „Nici vorbă”, răspunde ferm magnatul.

„Remarc doar că Europa se confruntă cu câteva pericole existențiale - nu este o metaforă, este realitatea!”, spune Soros, subliniind că verdictul Curții Constituționale Federale a Germaniei „este doar cea mai recentă provocare”.

Și, atenție la mesajul final: „odată ce recunoaștem acest lucru, putem să ne creăm ocazia” sau, altfel spus: „Putem lua măsuri excepționale adecvate circumstanțelor excepționale în care ne aflăm”.

Tradus financiar și sistemic – „acest lucru se aplică cu siguranță pentru „console”, care nu ar trebui niciodată emise în vremuri normale, dar sunt ideale exact acum - atâta timp cât pot propune măsuri precum emiterea de „console”, nu voi renunța la speranță”, spune Soros.

Sunt multe comentarii care se pot face după acest interviu – și vom reveni cu câteva opinii și analize, în urma acestui interviu eveniment al unui important jucător de pe scena globală.

Un prim comentariu ar putea fi făcut în jurul mesajului de final: „Putem lua măsuri excepționale adecvate circumstanțelor excepționale”.

Interviul poate fi citit integral în limba română pe ”ClubEconomic.ro”

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0