Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trump îi îndeamnă pe americani să iasă la soare

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Preşedintele american Donald Trump i-a îndemnat pe americani "să profite de soare", invocând un studiu prezentat la Casa Albă conform căruia noul coronavirus se disipează mai rapid la lumina soarelui şi la temperaturi ridicate.

BRUXELLES, 24 aprilie - Sputnik, Daniela Porovăț. Sfatul lui Trump a atras atenția prin ineditul său, pentru că i-a sfătuit pe americani să se bucure de soare în plină pandemie.

"Sper ca oamenii să se bucure de soare şi, dacă aceasta are un impact, este grozav", a declarat Trump în timpul întâlnirii zilnice cu grupul său de lucru pentru coronavirus.

Bill Bryan, responsabil pentru ştiinţă şi tehnologie în Departamentul de Securitate Internă, a prezentat câteva date din acest studiu efectuat la National Biodefence Analysis and Countermeasurese Center, potrivit căruia noul coronavirus este distrus în doar două minute în condiţii estivale faţă de 18 ore în zilele fără soare.

"Observaţia cea mai frapantă până astăzi este efectul puternic pe care pare să-l aibă lumina soarelui în a ucide virusul, atât pe suprafeţe, cât şi în aer", a declarat Bill Bryan.

Oamenii de ştiinţă îşi pun întrebări de la apariţia pandemiei asupra posibilităţii ca noul coronavirus să slăbească odată cu creşterea temperaturilor, adică odată cu sosirea verii în emisfera nordică.

"Am văzut un efect similar în acelaşi timp al temperaturilor şi umidităţii. Creşterea temperaturilor sau a umidităţii, sau ale amândurora, este în general mai puţin favorabilă virusului", a adăugat acest responsabil, prezentând rezultatele preliminare ale studiului respectiv.

"Noi am identificat unele verigi slabe în lanţul de transmisie a virusului. Am identificat că, de pildă, căldura şi umiditatea sunt elementele slabe ale acestui lanţ. Am stabilit că lumina soarelui, razele ultraviolete constituie slăbiciuni în acest lanţ", a mai spus Bill Bryan.

Potrivit acestor date, o jumătate din viaţa virusului, adică timpul necesar pentru a se reduce la jumătate puterea sa, este de 18 ore la o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 grade Celsius, cu 20% umiditate pe o suprafaţă neporoasă. Aceasta include, de pildă, clanţele uşilor.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Șoc mondial: Trump sprijină manifestanții anti-izolare?! Cere ”eliberarea” statelor!

Dar această jumătate din viaţă este redusă la şase ore când rata umidităţii creşte la 80% şi doar la 2 minute când lumina soarelui se adaugă ecuaţiei.

Când virusul este în aer, înjumătăţirea puterii acestuia este de o oră la o temperatură de 21-24 grade Celsius şi 20% umiditate.

Cu aceeaşi umiditate, cu aceeaşi temperatură, dar cu adăugarea luminii soarelui, această durată scade la un minut şi jumătate.

Bill Bryan a conchis că sezonul estival ar putea crea "un mediu în care transmisia virusului poate fi redusă". Dar aceasta nu înseamnă că agentul patogen va fi eliminat integral. Şi rezultatele acestui singur studiu nu ar justifica o ridicare a măsurilor de distanţare socială în vigoare în prezent în SUA, a avertizat el.

Și vicepreşedintele american Mike Pence a calificat aceste observaţii drept "încurajatoare".

Donald Trump, la rândul său a rămas prudent, dar a menţionat că SUA ar putea fi într-o situaţie mai bună odată cu sosirea verii. "Sunt aici pentru a prezenta idei", a adăugat Donald Trump, referindu-se la studiul respectiv.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0