În cadrul întreprinderii ”Sevmaș” au fost formate echipe de dare în folosință a navelor, care în acest an vor fi testate pe mare. Aceasta înseamnă că, în ciuda dificultăților economice și a pandemiei coronavirusului, două grupuri de submarine nucleare sunt construite cu succes în interesul Marinei Ruse.
Submarinele ”Yasen-M” și ”Borei-A” sunt la diferite niveluri de pregătire: ”Kneazi Vladimir” este pregătit pentru a fi recut în dotarea Forțelor Navale Ruse, ”Kazan” este supus unor teste, ”Belgorod” și ”Novosibirsk” au fost scoase anul trecut de pe debarcader. Rusia creează rapid o nouă flotă submarină, capabilă să protejeze interesele țării oriunde în Oceanul Mondial și să prevină dominația militară unilaterală a Alianței Nord-Atlantice. Marina Rusă va avea până la 80 de submarine, primind aproximativ 10 submarine noi. Inclusiv două croaziere strategice ale proiectului ”Borei-A”, două submarine polivalente ”Iasen-M” și ”Varșavianka”. Voi sublinia că submarinele reprezintă cea mai complicată și perfectă armă a omenirii.
Actualizarea forțelor submarine strategice ale Federației Ruse este baza politicii de descurajare nucleară și asigurarea securității naționale. Potențialul de apărare din ce în ce mai mare al Rusiei este demonstrat de croazierul submarin strategic ”Kneazul Vladimir”, care a părăsit Severodvinskul la Marea Albă, pe 12 mai, pentru a fi supus testării de stat.
După câteva zile de testări complexe, atât la suprafață cât și sub apă, a tuturor modulelor, sistemelor și capabilităților, va fi stabilită data trecerii navei în dotarea Flotei de Nord. Partea principală a testelor, inclusiv lansarea de rachete, pentru nava principală a proiectului "Borei-A" și submarinul strategic "Kneazul Vladimir" a fost trecută la sfârșitul anului 2019.
A patra generație
Marina Rusă are deja trei nave strategice ”Borei”: ”Iuri Dolgorukii”, ”Alexander Nevski” și ”Vladimir Monomah”. Cel mai important din această serie a fost purtătorul de rachete "Iuri Dolgorukii" (a intrat în dotarea Flotei de Nord în 2013).
Primele trei nave sunt dotate cu a câte 16 rachete balistice intercontinentale (RBI) ”Bulava”, următoarele pot obține mai multe (caracteristicile distinctive nu au fost dezvăluite). Permiteți-mi să vă reamintesc că Ministerul Apărării din Rusia a planificat să furnizeze Marinei două transportoare suplimentare de rachete Borei-A 955A, astfel că seria a fost crescută de la 8 la 10 nave.
Zece croaziere submarine strategice din a patra generație (trei Borei și șapte Borei-A) vor deveni baza navală a triadei nucleare ruse pentru următoarele decenii, vor transporta un total de cel puțin 160 de rachete ”Bulava”, ceea ce reprezintă 1.600 de focoase multiple a câte 100-150 de kilotone . Raza maximă de acțiune a rachetei este de 8 mii de kilometri.
”Bulava” are un sistem modern pentru a depăși apărarea împotriva rachetelor inamice, viteza mare și manevrabilitatea, un motor puternic cu combustibil solid, dimensiuni reduse și alte avantaje ale unei arme de descurajare perfectă, bazată pe mare.
Nu mai puțin importante pentru echilibrul de forțe și protejarea intereselor țării în Oceanul Mondial sunt „vânătorii” polivalenți de transportatori de rachete subacvatice ale unui potențial inamic (sarcina lor este de a escorta submarinele SUA și alte țări nucleare NATO în zona militară de patrulare). Primul submarin multifuncțional de serie ”Novosibirsk” al proiectului modernizat "Iaseni-M" a fost lansat la sfârșitul anului 2019. În curând, ”Novosibirsk” va intra în dotarea Marinei. În această serie, flota rusă va primi în dotare 7 nave.
Submarinele proiectului ”Iaseni-M” sunt înarmate cu mine, torpile de 533 mm, rachete de croazieră ”Kalibr” și ”Onyx”, precum și cu rachete supersonice ”Zircon”. La bord se află complexe îmbunătățite de arme radioelectronice. Submarinele multifuncționale, de acest tip, cu o flotabilitate de 13.800 de tone, sunt capabile să se scufunde până la o adâncime de 520 de metri. Autonomie - 100 de zile, viteză sub apă - 31 noduri. Echipajul este de 64 de persoane. Caracteristicile deosebite ale proiectului ”Iaseni” sunt dovedite de faptul că Marina SUA nu a putut găsi submarinul rus ”Severodvinsk” în Oceanul Atlantic timp de câteva săptămâni. Acesta este specificul serviciului.
La ora stabilită, submarinul iese în mare și nu lasă nicio urmă în punctul de scufundare. Echipajul nu are dreptul să greșească și au un serviciu tensionat la adâncimi mari, fără ca să vadă lumina soarelui, fără să observe schimbările meteorologice. Aerul pentru respirație este asigurat de sistemul de regenerare. După finalizarea sarcinii, submarinul apare în același punct, uneori peste câteva luni. Aceasta este costul inevitabil care trebuie plătit pentru avantajele submarinelor strategice și multifuncționale: capacitatea de deghizare, independența de condițiile meteorologice, capacitatea de a efectua operațiuni de luptă în orice parte a Oceanului Mondial, inclusiv lansări de rachete de sub gheața arctică.
Astăzi, Rusia pune bazele flotei submarine nucleare de a cincea generație. Pentru a face acest lucru, gama de arme este actualizată, sunt introduse mijloace de ultimă generație privind desemnare a țintei, comunicații și control, precum și sisteme automate de recunoaștere.
Proiectarea submarinelor nucleare din a cincea generație este realizată în conformitate cu cerințele principale ale Marinei - un grad mai mare de deghizare și îmbunătățirea sistemelor de arme. În pofida intensificării retoricii ostile și a încercărilor occidentale de a crea pentru Rusia imaginea unei „benzinării înapoiate, în stare de depresie”, multe dintre tehnologiile de ultimă oră ale Federației Ruse nu sunt accesibile altor țări.
Irascibilitatea Occidentului
Experții americani sunt obligați să admită că Rusia „construiește submarine nucleare excepționale ale proiectului 955A Borei cu rachete balistice intercontinentale la bord”. Publicația Drive își exprimă îngrijorarea pentru caracteristicile declarate ale submarinului strategic ”Kneazul Vladimir”, al căror soluții de proiectare reduc semnificativ zgomotul și sporesc eficacitatea submarinului.
Potrivit mass-media, costul de construcție al croazierei marca ”Borei” atinge 400 de milioane de dolari. Pentru comparație, submarinul american multifuncțional ”Virginia” costă Pentagonul 2,5 miliarde de dolari. În plus, a patra generație ”Virginia” s-a dovedit a fi atât de zgomotoasă și imperfectă, încât este puțin probabil să își poată îndeplini cu succes misiunea în luptă (pierderea capacității de deghizare este fatală pentru submarinari).
Apariția în cadrul Forțelor Navale Ruse a unui nou transportator de rachete strategice, ”Kneazul Vladimir”, este percepută ca o provocare la care americanii și aliații lor nu au răspuns. Este necesară finanțarea dezvoltării de noi sisteme sonare (cum ar fi SOund SUrveillance System) în oceane (acest lucru este foarte scump și fără garantarea detectării 100% a inamicului). Cu toate acestea, pentru a îndeplini misiunea de luptă, ”Borei” nu are nevoie să treacă departe în ocean granițele anti-submarine - rachetele ”Bulava” pot fi lansate și de la digul natal.
În ceea ce privește proiectul ”Iaseni”, în SUA sunt bine informați și nu-și fac iluzii. Publicația de top The National Interest informează că submarinul nuclear ”Severodvinsk” este dotat cu 32 de rachete de croazieră 3M-14K ”Calibr” în versiune nucleară sau convențională, cu o autonomie de peste 2.500 de kilometri. Submarinele din clasa ”Iaseni” au o viteză mare de zbor, sunt extrem de silențioase, sunt dotate cu senzori foarte sensibili, deci „constituie o amenințare pentru teritoriul principal al Statelor Unite”. Mai departe, publicația americană notează că ”Severodvinsk” și ”Kazan” sunt capabili să se apropie de coasta de est a Americii la o distanță de 1000 de kilometri și să lovească „ținte situate în Marile Lacuri, Chicago sau St. Louis”.
De ce submarinele rusești multifuncționale ar trebui să atingă țintele terestre în SUA nu este explicat.
Cu toate acestea, „vânătorii” proiectului ”Iaseni” au ca sarcină principală distrugerea grupurilor de atacuri de avioane inamice și submarine strategice de tip ”Ohio” (dotat cu 24 de rachete balistice UGM-133 Trident II D5, fiecare dintre acestea având până la 12 focoase nucleare W88 fiecare a câte 475 de kilotone).
Submarinele strategice moderne rusești și submarine multifuncționale sunt create pentru distrugerea definitivă a inamicului și protejează țara chiar de prezența ei în oceane. Rusia continuă să consolideze Forțele Navale ale Rusiei, capabile să protejeze în mod eficient interesele naționale oriunde în lume. Evident, potențialul de apărare din ce în ce mai mare al Rusiei supără „partenerii” din Alianța Atlanticului de Nord, dar ei post să calculeze costurile care ar putea fi, iar acest lucru garantează stabilitatea relativă a lumii noastre multipolare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova